Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Luka Modric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

BROJKE SU JASNE

DALIĆ NIJE MIJENJAO ODLUKU, JEDANAESTERCE PUCA LUKA MODRIĆ Kapetan nije najsigurniji hrvatski igrač s bijele točke, ali izbornik mu vjeruje

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 21.03.2019. u 20:04

 • Izbornik Zlatko Dalić ostaje kod svoje ranije odluke

  Tko puca kazneni udarac bude li dosuđen za Hrvatsku? Luka Modrića ili je došlo do promjene? - pitali smo Zlatka Dalića.

  - Nisam ništa mijenjao - odgovorio je izbornik.

  Luka Modrić tako ostaje prvi izvođač jedanaesterca. Nakon Svjetskog prvenstva, njegova lošeg udarca protiv Danske koji je Kasper Schmeichel obranio te dva neuvjerljiva pogotka u raspucavanju, koja su nam sledila krv u žilama, logičnim se nametnulo to pitanje, pogotovo što je Ivan Rakitić potvrdio kakav je majstor, koliko je bio hladan i siguran egzekutor s bijele točke. Jednako vrijedi za Andreja Kramarića. Iako smo viđali i njih dvojicu da ne zabiju…

  Kramarić najsigurniji

  Međutim, statistika je vrlo zanimljiva. Andrej Kramarić naš je najsigurniji topnik s 11 metara, u profesionalnoj je karijeri, u vrijeme igre, zabio u 88,2 posto slučajeva. Na to je dodao i jedan pogodak za Vatrene u Rusiji u raspucavanju, koji ovdje ne brojimo. Pogodio je 30 puta, promašio u četiri navrata. U Bundesligi je zabio 13 golova s bijele točke, a trenutačno je u seriji od 12 sigurnih realizacija na njemačkim terenima. Jedan se promašaj, ipak, pamti, neuspješan pokušaj panenke protiv Liverpoola 2017. u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Na radost Simona Mignoleta.

  Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: Andrej Kramaric.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
  Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

  Kramarić

   

  No, na drugom mjestu nije Rakitić, nego Modrić. Luka je, doduše, manje šutirao, iz igre je zabio 14, a zapucao dva, što je 87,5 posto. Tome treba dodati jedan promašaj za reprezentaciju u Austriji 2008. i dva pogotka na minulom Svjetskom prvenstvu.

  Moskva, Rusija, 150718.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Finalna utakmica svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Ivan Rakitic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
  Tom Dubravec/ CROPIX
   

  Rakitić je za vrijeme igre u profesionalnoj karijeri zabio 17 puta, a nije bio uspješan u šest navrata, što je 73,9 posto. U dresu Seville je u sezoni 2013./14. pet puta pogodio, a u tri navrata promašio. Tome treba dodati i raspucavanja, golove za Schalke u Ligi prvaka i dvaput Hrvatsku u Rusiji, te loš pokušaj u Austriji. Kako god bilo, Dalić i dalje vjeruje Modriću. Osim ako Luka koji put ne prepusti loptu kome od kolega. Što igrači znaju napraviti. U reprezentaciji se to, primjerice, dogodilo u rujnu 2016. na utakmici u Zagrebu s Turskom, kad je kazneni udarac bio napravljen na Modriću, a pucao je Rakitić. I zabio.

  REALIZACIJA KAZNENIH UDARAC U VREMENU IGRE

  88,2 % - Andrej Kramarić

  87,5 % - Luka Modrić

  73,9 % - Ivan Rakitić

   

  Iz drugih medija