Bruno Konjevic / CROPIX
IZBORNIK TUNISA: OVO JE IZNENAĐENJE

DALIĆ OTKRIO KAKO JE DOŠLO DO IDEJE DA VATRENI IGRAJU S EKSPERIMENTALNOM FORMACIJOM 'Nije to lako riješiti u dva dana' GIRESSE 'Ovo je iznenađenje'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. lipanj 2019. 10:03

Loše prvo poluvrijeme i nedovoljno bolje drugo u utakmici gdje se vidjelo da je pristup revijalan, a protivnik motiviran rezultirali su porazom koji nije bitan, ali opominje da se šetajući se i bez koncentracije i organizacije ekipe poput Tunisa ne mogu dobiti.

- Ova je utakmica dobra lekcija da se moramo naučiti braniti protiv kontranapada, jer ovaj su nas put kontre ubile. Pogotovo u prvom poluvremenu. Pokušali smo igrati s tri stopera, da vidimo neke stvari, na kraju, ovakve utakmice i služe da se provjere određene zamisli. Nije štimalo, nismo mogli nikako probiti fazu obrane protivnika, koji je bio discipliniran. Stalno govorim da nas takve utakmice čekaju u rujnu, to moramo popraviti - komentirao je Zlatko Dalić te konstatirao:

- Sigurno da nije dobro izgubiti na kraju sezone, ali nakon Walesa teško se bilo dići i motivirati. Nemam što zamjeriti igračima, mladi su tu, dolaze, međutim treba im još puno utakmica i moram biti strpljiv s njima.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Zlatko Dalic i Drazen ladic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Posebno mu je žao što je izgubio u Varaždinu.

- Žao mi je što smo izgubili uopće, poraz nikad nije lijep, a jasno da mi je žao što je to u Varaždinu, bio je pun stadion, ljudi su kisnuli na kraju, moja isprika njima.

Trojica su debitirala, još nekoliko mladih dobilo šansu.

- Teško je dobiti odgovor nakon 45 ili 30 minuta, pogotovo u ovakvoj utakmici koja nije bila natjecateljska, visokog ritma. Potrošili smo se protiv Walesa, tada dali sve od sebe. Pokušavali smo, pogotovo u drugom dijelu, a onda dobili gol iz penala.

Kako ste došli na ideju da igrate s tri stopera?

- Probali smo to na treninzima u Opatiji. Problem su nam bočni igrači, Jedvaj ne igra, Barišić igra pa ne igra, htio sam pokušati s tri stopera. Moja je ideja da to budu Brekalo i Perišić, ali Perišić je umoran i nije mogao početi. U budućnosti bih mogao igrati tako, s trojicom stopera i dva ofenzivna bočna igrača. Nemamo Vrsaljka, Strinića, Pivarića..., ali to moraš vježbati.

Posjed lopte nije bio toliko problematičan kao kad bi Tunis krenuo u napad.

- Preko bokova smo dobivali loptu u dubinu, oni su tako koncipirali igru, nismo im se mogli suprotstaviti.

Igralo je dosta mladih, Ćaleta-Car jedini nije dobio šansu u dvije utakmice.

- Pa šest je izmjena.

Sluga je stavio najbolji dojam.

- Cijelu je sezonu branio na nivou, zaustavio je nekoliko situacija i mislim da s vratarima nemamo nikakvih problema.

Modrić je igrao samo dvadesetak minuta zbog umora.

- Tako smo dogovorili, nema smisla forsirati, on, Perišić i Brozović odradili su po planu.

Kako će koncipirati ljeto?

- Nema puno vremena, opet dolazimo na dva dana treninga. Nemamo što puno kalkulirati, moramo ići na pobjedu protiv Slovačke i gotovo.

Dakle, opcija s trojicom stopera bit će odgođena do daljnjega.

- Moramo raditi na tome, nije to lako riješiti u dva dana. Probao sam, a jasno je da nas u rujnu opet čekaju protivnici na kontru i polukontru, a to je bio problem.

Mađari su svladali Wales.

- Imaju devet bodova, Wales tri, Slovaci i mi po šest, čeka nas grčevita borba. Mađare nitko nije očekivao u takvoj situaciji. No ne mogu gledati druge rezultate, nego samo nas, potrebno je skupiti 15 bodova, imamo dva gostovanja u rujnu, moramo jednu utakmicu dobiti.

Unatoč porazu na odmor se ide u dobrom raspoloženju.

- Nikad nisam lošeg raspoloženja niti imam razloga za to. Wales smo dobili. Ovu utakmicu nisam htio, želio sam je izbjeći, ali nisam mogao jer je UEFA to tražila, svi smo svjesni da nije lako. Dobitak je da nitko nije eskivirao - zaključio je Dalić.

Alain Giresse bio je vrlo sretan:

- Da bi dobio Hrvatsku, moraš biti vrlo organiziran i inspiriran. Moja je ekipa pokazala izvrstan duh. Ova je pobjeda perfektna, to je prestižan domet, kad se dobije Hrvatsku, mora biti tako. Odigrali smo dobru utakmicu, što je jako lijepa misija u pripremama za Afrički kup nacija. Navijači će biti vrlo sretni, euforični čak, ovo je ugodno iznenađenje, sjajna najava za ono što nas čeka - poručio je tuniški izbornik.

Linker
22. travanj 2024 01:57