REUTERS/Antonio Bronic
VJEROJATNI SASTAV

DALIĆ RADI ROŠADU U NAPADU, MARIO MANDŽUKIĆ ĆE NA MAKSIMIRU UŽIVO GLEDATI SVOG NOVOG NASLJEDNIKA Pogledajte s kime Dalić planira napasti Španjolsku

Hrvatska bi Španjolsku mogla napasti s trojcem Rebić, Kramarić, Perišić, s time da bi Hoffenheimov napadač ovoga puta trebao biti u sredini napada. Utakmicu će uživo gledati i tri legendarna bivša Vatrena - Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka i Danijel Subašić
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. studeni 2018. 23:41

Prije mjesec dana punili smo stranice temom o problemu napadača, u međuvremenu se nismo pomaknuli s iste točke, osim što se Andrej Kramarić još jednom dokazao kao najredovitiji strijelac. Novog centarfora nema na vidiku. Izbornik Zlatko Dalić čak je izvan popisa 25 imena ostavio Ivana Santinija i Marka Livaju, koje je koristio u prvom jesenskim ispitima.

Ne treba plakati

Za ogled s La Rojom za očekivati je jednak trojac u špici kao na Rujevici s Tri lava: Rebić, Kramarić i Perišić. Ovaj put možda više Kramarića kao središnjeg napadača, koliko god se protezalo da mu to nije idealna pozicija. Nije, ali jednako vrijedi za Rebića, a zvijezda Hoffenheima ima daleko više prakse na tom radnom mjestu. On je majstor kaznenog prostora, makar sa šmekom za igru i radije se ubacuje iz drugog plana. U tom susretu nije zabio iz nekoliko šansi, no izbornik ističe Zlatko Dalić ističe:

- Kramarić uvijek dođe u priliku, to je velika vrlina.

SN

Hrvatska je ekspresno ostala bez Marija Mandžukića i Nikole Kalinića. Za njima je bespredmetno plakati, pogotovo za Mandžukićem koji se oprostio, povjerenje treba dati dečkima koji ovog časa nose nacionalni dres jer što se više govori o Mandžukiću radi im se medvjeđa usluga, ruši samopouzdanje. U kadru su i Marko Pjaca, kao novak Josip Brekalo i povratnik Nikola Vlašić. Sva trojica imaju šansu zaigrati u nekoj fazi nadolazećih utakmica, no nitko nije prva špica, niti “killer” koji će više zabijati nego igrom šarmirati. Dalić ima tek dvije opcije za “devetku”, Kramarića, koji je i nosi na leđima, i Rebić, po vokaciji krilo, ali s osobinama borca čiji je igrački stil nalik onom na koji smo navikli od Mandžukića. Obojica su mu dali argumente da budu bitni, pitanje je samo kako će ih rasporediti.

Hrvatska još nema ni jedan gol u Ligi nacija. Od Španjolske je pala 6:0, a s Engleskom završila 0:0. U tekućoj sezoni Kramarić predvodi naše reprezentativne strijelce sa šest pogodaka, po tri u prvenstvu i Ligi prvaka. No, bolji podatak za Zlatka Dalića su četiri koja je dao u posljednjih dvadesetak dana. Svih ostalih pet napadača, kako je nominalno izbornik poredao igrače, također su u tom periodu zajedno na brojci četiri.

Ante Rebić postigao je ukupno četiri pogotka u Bundesligi, no jedan od ogleda s Engleskom i Jordanom. Ivan Perišić je dvaput poentirao u Serie A, ali to je učinio 26. kolovoza i 1. rujna. I stao. Marko Pjaca ima jedan gol.

Od novaka Nikola Vlašić ima pet pogodaka zajedno u Europi i Rusiji, od toga dva u posljednjih mjesec dana, a Josip Brekalo jednom je bio strijelac.

Svi znaju zabiti

U četiri susreta nakon Mundijala svjetski doprvaci tresli su mreže tek u prijateljskim ogledima. Ivan Perišić to je napravio Portugalu, a stoperi Domagoj Vida i Matej Mitrović Jordanu u Rijeci. Hoće li nas Kramarić “izliječiti” od tih boli ili će patnje biti duže? Jesu li Brekako ili Vlašić aduti, pritom je Brekalo više špica, a Vlašić ofenzivni veznjak, za zabijanje golova na drugačiji način? Kako ni Mandžukić ni Kalinić nisu “strojevi za golove”, barem tako nisu djelovali kroz karijeru, Vatrenima je godinama najviše donosila igra. Kad već nemaju egzekutora s dvadeset ili više prvenstvenih pogodaka po sezoni. Svi na koje Dalić računa znaju zabiti. A to što Perišić ili Pjaca nisu i najboljoj formi, pogotovo za Perišića ne mora biti presudno. Njega se i Španjolska i Engleska itekako boje.

Mandžukić, Ćorluka i Subašić morali dobiti posebne dozvole

Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka i Danijel Subašić morali su zatražiti posebno odobrenje klubova kako bi ovih dana bili s reprezentativnim suigračima. Njih trojica više ne podliježu pod klupsku obveze da ih puste jer nisu članovi nacionalne vrste, no Juventus, Lokomotiv i Monaco upalili su zeleno svjetlo.

Posjetili su kolege s kojima su osvojili srebro, i nove Vatrene, u hotelu Westin, bili na prijamu kod predsjednice gdje su dobili odlikovanja, a u utorak navečer su sudjelovali u akciji zaklade Vatreno srce. Nije im prvi put da na takva način pomažu djeci. Njih trojica bit će u četvrtak na utakmici. U loži, dakako. (da)

Hrvatski napadači

ANDREJ KRAMARIĆ

Igrao je češće veznjaka nego napadača, jedan je od glavnih igrača Hoffenheima. Od Engleske je zabio četiri gola, od toga tri u dvije utakmice Lyonu u Ligi prvaka, a jednom je strijelac bio u prvenstvu i to ovog vikenda.

6 utakmica, 4 gola, 0 asistencija

IVAN PERIŠIĆ

Od ogleda s Engleskom u drugom kolu Lige nacija igrao je šest utakmica, nije dao nijedan gol. Od toga su četiri dvoboja bila u prvenstvu, a dva u Ligi prvaka. U tri nastupa je igrao po 90 minuta, a triput je zamijenjen.

6 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

ANTE REBIĆ

Ima pet nastupa u zadnjih mjesec dana. Od toga tri u Bundesligi, dao je gol Stuttgartu, a dva u Europskoj ligi, bez pogotka. U četiri navrata je startao, a jednom je ušao s klupe. Zna se njegov način igre, pogoci nisu jedino što donosi.

5 utakmica, 1 gol, 1 asistencija

MARKO PJACA

Od Engleske ima tri nastupa u Serie A, dvaput je započeo utakmicu, jednom je ušao s klupe. Nije dao gol, nije čak niti odigrao niti jedan dvoboj u cijelosti, u oba navrata ga je trener zamijenio nakon sedamdesete minute.

3 utakmice, 0 golova, 0 asistencija

JOSIP BREKALO

Prvi je put u A reprezentaciji, od plasmana s mladom na Euro imao je četiri utakmice za Wolfsburg u kojima je zabio jedan pogodak. Taj je bio vrlo atraktivan u susretu Fortunom Düsseldorf.

4 utakmice, 1 gol, 0 asistencija

NIKOLA VLAŠIĆ

On je jedan od ključnih igrača u CSKA koji rezultatski oscilira. U posljednjih mjesec dana imao je četiri utakmice u prvenstvu i dvije u Ligi prvaka, u njima je dao dva gola. U Ligi prvaka je prije toga dao da pogotka.

6 utakmica, 2 gola, 0 asistencija

Linker
20. travanj 2024 04:44