Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
BIVŠI PLAVI DEVET

DALIĆEV ČOVJEK KOJI BI U TREBAO ZAMIJENITI MANDŽU 'Na leđima mi stoji 'devetka', igrao sam špicu kao klinac, ali to nikad nije bila moja igra'

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN Napadač Hoffenheima i Vatrenih priznaje da nije u optimalnoj formi, odluku gdje će igrati dakako prepušta izborniku
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. listopad 2018. 18:18

Andrej Kramarić u nedjelju nije igrao za Hoffenheim. Koliko je danas zdrav, a do koje mjere u formi?

- Ne mogu reći da sam potpuno zdrav, niti da sam u optimalnoj formi. Što je i logično s obzirom na to da nakon Svjetskog prvenstva nisam apsolutno ništa trenirao. Nakon toga sam ušao naglo. Treniram, na dobrom sam putu, pa će doći i forma.

Na koliko ste posto?

- Ne smijem pričati o postocima, jer će neki to krivo shvatiti, ali naravno da nisam na željenoj razini.

Klupa s Eintrachtom, nekoliko dana ranije ulazak u drugom poluvremenu s Manchester Cityjem, brine li vas to?

- Ne, ne… To je sve u sklopu, neću reći dogovora, nego osjetilo se da nisam prošao pripreme. Takva je taktička odluka trenera.

Tijelo ipak pamti

Dobar ste pokazatelj teze da su igrači nakon Rusije bili potrošeni?

- To treba zaboraviti, ali tijelo pamti. Nisam samo ja naletio na probleme, ima nas dosta, vidim i po novim vijestima vezano za suigrače u reprezentaciji. Cilj sportaša je da bude što manje takvih dana, ali nekad to ne možeš izbjeći. A zatim, znate kako se kaže - koliko pauziraš, toliko ti treba da se vratiš.

Izbornik je naznačio da će s Engleskom na centarfora staviti Antu Rebića. Možda vi krenete na desnom krilu? Ili će biti drugačiji sustav? Ili klupa?

- Već duži period ne igram klasičnog napadača, u Njemačkoj sam više vezni. Sposoban sam za sve pozicije, u srednjem i napadačkom redu. Imam omiljeno mjesto, to je desetka, polušpica, na treneru je da odluči. Koliko sam uloga prošao u Hoffenheimu, priviknuo sam se na rotacije.

Soccer Football - Bundesliga - TSG 1899 Hoffenheim v Borussia Dortmund - Wirsol Rhein-Neckar-Arena, Sinsheim, Germany - September 22, 2018  Hoffenheim's Andrej Kramaric in action with Borussia Dortmund's Abdou Diallo              REUTERS/Kai Pfaffenbach  DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Reprezentacija se navikla na Marija Mandžukića. Hoće li nedostajati?

- Igra u izvrsnoj formi, bio je u nacionalnoj vrsti karakterističan zbog svojih osobina i sigurno ga je teško zamijeniti. Bit će zanimljivo. Zato su ovo fine utakmice za isprobati nešto drugo.

Je li problem pitanje tko će biti centarfor?

- Hrvatska je uvijek imala neke probleme, ali na kraju se našlo rješenje. Imat ćemo rješenje. To ne sumnjam. Posjedujemo dosta kvalitetnih igrača. Sustav će se naći, mislim da nema brige.

No, kad biste uhvatili kontinuitet kao centarfor, opet biste na tom mjestu bili “doma”.

- Igrao sam špicu kao klinac. Stalno.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia's Andrej Kramaric comes on as a substitute to replace Ante Rebic   REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
Kramarić i Rebić

Uvijek zadovoljstvo

Na leđima zato stoji devetka.

- Je, piše devetka, ali moj stil igre nikad nije bio stil devetke, bliže desetki, zapravo ‘devet i pol’. No, što si bliže golu jednostavnije je utoliko što si svježiji, možeš lakše reagirati, s time je i bolja koncentracija u završnici. Nije isto igrati špicu ili veznog jer u drugom slučaju moraš pretrčati dodatnih sto metara ili nešto manje, da dođeš do gola.

U novoj konstelaciji snaga očekujete još bolji status? Ili ne?

- Ne bih o očekivanjima. Prvenstveno je da budem zdrav, ako nisam nema me u formi, ne igram, tada ne mogu biti na pravom nivou. Jer kad se osjećam odlično svejedno mi je što igram.

Rebić vam je zabio, ali nije dočekao kraj na terenu jer isključen je u 65. minuti.

- Bit ćemo svježiji na reprezentaciju, i on i ja. Ni Eintracht ni mi nismo krenuli bajno u prvenstvo, međutim puno je utakmica, duga je sezona, nadam se da će se to ispraviti.

Kramariću je to prvo pojavljivanje nakon dočeka srebrnih Vatrenih nakon Rusije.

- Uvijek mi je zadovoljstvo i čast biti u reprezentaciji. Hrvatska je Hrvatska. Posebno mi je lijepo s obzirom na to da nisam bio u rujnu na zadnjem okupljanju, nakon Svjetskog prvenstva. A sad nam je zadatak odigrati ove utakmice što bolje.

Getty Images

Nedavna Španjolska ‘šestica’ je odjeknula.

- Normalno da je to bila malo drugačija situacija nego što smo navikli. Teško mi je komentirati jer nisam bio u Elcheu, ali uvjeren sam da to nije poljuljalo atmosferu među nama. I dalje smo tip-top. No, svjesni smo što smo napravili u Rusiji, da smo podignuli letvicu očekivanja.

Pratio je taj susret na televiziji.

- Svi smo gledali istim očima, nemam ništa pametno za dodati. Bilo pa prošlo, kao i Rusija. Valja nam gledati sadašnjost, a ne prošlost. Treba se koncentrirati na sljedeći susret.

Bit će zanimljivo

Engleska je također izmijenila sastav u odnosu na Svjetsko prvenstvo.

- Oni su vrhunska momčad, bit će zanimljiva utakmica. Žao mi je što se igra pred praznim tribinama, to će biti neobično pogotovo njima koji su navikli na pune stadione, vjerojatno će im to biti šok, dok smo se mi donekle i navikli. Oni su top igrači, nadam se samo da se neće ponoviti Španjolska. Zbog toga treba biti maksimalno koncentriran.

Velikog motiva bi trebalo biti na obje strane.

- Jasno. Moramo pokazati da pobjeda u Moskvi nije bila slučajna. Oni će učiniti sve da nam se osvete, to je dodatan razlog zašto moramo biti fokusirani i spremni na sve što nas čeka. Iako, bit će tužna atmosfera, možda će se čuti što igrači razgovaraju na terenu.

Može li ova reprezentacija nastaviti držati Vatrene na svjetskom vrhu ili ćemo se ipak morati privikavati na slabije rezultate?

- Svi više-manje govorimo da će biti teško ponovno dosegnuti tu razinu, ali moramo biti optimistični. S vremenom će dolaziti mladi igrači, to će nam dati dodatni povod da budemo motivirani. Kad guraš samog sebe, guraš i Hrvatsku, to je jedini način da se ide naprijed. Nema straha, Hrvatska ima, ne samo u nogometu nego u svim sportovima, toliko talenta i potencijala da je, mislim, jedino u glavi problem.

Kramarić, kojem je Rijeka vrlo bitna točka u biografiji, voli se vratiti čak i kad nema navijača.

- Naravno, drago mi je, rado dođem u Rijeku, i što se tiče nastupa, i svega ostaloga. Za mene je taj grad drugi dom.

Linker
23. travanj 2024 04:30