Vlado Kos / CROPIX
OTVORENO MJESTO U NAPADU

DALIĆEVA 'DESNA RUKA' NAJAVLJUJE DRUGAČIJU UTAKMICU SA ŠPANJOLSKOM U ODNOSU NA PORTUGAL 'Sad nam se lakše spremati za njih, nećemo im ništa pokloniti'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2018. 00:48

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak će u Elcheu zaigrati protiv Španjolske u svom prvom nastupu u Ligi nacija. Vatreni su prethodno velikom derbiju odigrali prijateljsku utakmicu s Portugalom koja je zavšila bez pobjednika (1:1), a iz tog dvoboja se da puno toga naučiti.

Igrački je u prijateljskoj utakmici Hrvatske s Portugalom (1:1) najviše brinula defenzivna tranzicija, prelagano su domaćini dolazili u međuprostor odakle se stvaraju šanse i to će morati biti bitno bolje protiv.

Santosovi igrači nisu nailazili na blok nego “magistralu“. Ivica Olić svjestan je određenih minusa izdanja iz Fara, ali ističe:

- Kad uzmete u obzir da smo u ovoj postavi igrali prvi put, da nismo niti trening napravili u tom sastavu, jer nije bilo vremena za uigravanje, rezultat je dobar. Čak bih rekao da smo u taj susret ušli bolje nego sam očekivao. Imali smo kontrolu sve do Pepeovog gola. Lakše nam se spremati za Španjolsku kad znamo da je iza nas remi, nego da smo izgubili - rekao nam je Olić, dodajući:

- Činjenica jest da smo na Svjetskom prvenstvu djelovali sasvim drugačije. Ako i izuzmemo ovu trojicu koji su se oprostili, nije bilo još četvorice iz finala i normalno je da se to vidjelo. Najvažnije je da smo sačuvali pozitivan rezultat, a utakmica sa Španjolskom ima drugačiju draž. Ipak je to Liga nacija i siguran sam da ćemo igrati bolje.

Bilo im je teško

Možda je i teža?

- Radi se o dvije odlične reprezentacije, i Španjolci i mi želimo dobiti, a svakako se pokazati u što boljem svjetlu. Jasno da Španjolskoj želimo skinuti skalp. Isto tako će biti i protiv Engleza. Nećemo im sigurno ništa pokloniti, pogotovo ako osjetimo da možemo dobiti.

Olićeva struka je uvijek bila uloga napadača, pa kako ocjenjuje ono što su Livaja i Santini ponudili na Estadio Algarve?

- Za obojicu je u toj utakmici bilo teško. Portugalci su imali incijativu, oni su ostali daleko od suparničkog gola s malo šanse da bi moglo nešto pokazati. Bili su borbeni, trčali su, dali sve od sebe, ali nažalost nisu se našli u prilici da bi demonstrirali svoje golgeterske kvalitete.

Sportske novosti

Španjolski igrački stil je siličan, Luis Enrique najavio je da će forsirati posjed lopte na suparničkoj polovici, da bi se njih dobili treba igrati kompaktno i čvrsto. I koristiti šanse jer lako je moguće da ih ponovno neće biti puno. U pobjedi u Bordeauxu prije dvije godine zabili su Nikola Kalinić i Ivan Perišić. Prvog nema pa je jasno da bi najveću uslugu sebi i Livaja i Santini, zavisi koliko će koji igrati, napravili da ga “kopiraju”.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates scoring their first goal with Ivan Perisic     REUTERS/Darren Staples
REUTERS/Darren Staples

Trka i duel morat će biti na natjecateljskoj razini kako bi se došlo do kojeg boda. Nije svejedno jesi li europski prvoligaš ili drugoligaš, a pogotovo što se na temelju rezultata u Ligi nacija određuju nositelji u kvalifikacijama za Euro. Kako ima 10 skupina u izlučnom natjecanju koje počinje u ožujku, Hrvatska treba biti među 10 uspješnijih, dakle bolja od najmanje dvije reprezentacije u A razredu, pa će imati status nositelj.

Linker
25. travanj 2024 08:45