CROPIX
ŠPANJOLCI SE DIGLI NA NOGE

DANI OLMO POTVRDIO ZA SN - UZIMAM HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO! ŠTO KAŽETE VI? Glasajte u velikoj anketi Sportskih novosti: Treba li Hrvatskoj Vatreni Olmo?

DANI OLMO ZA SN Dinamov mladi Katalonac potvrdio da je definitivno odlučio uzeti hrvatsko državljanstvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. prosinac 2017. 13:45

Mladi Dinamov nogometaš, Španjolac Dani Olmo krenuo je u proces dobivanja hrvatskog državljanstva. To je izazvalo dosta bure kod španjolskih nam kolega, koji su tijekom jučerašnjeg dana stalno okretali telefonski broj mladića koji je ove sezone uz Soudanija najbolji igrač Modrih. Jasno je zašto: hrvatsko bi mu državljanstvo otvorilo mogućnost igranja za hrvatsku reprezentaciju u budućnosti. Tajnik HNS-a Vlado Iveta jučer nam je kazao nešto o tome.

- Pravila su dosta neprecizna kad je riječ o promjeni državljanstva i saveza. Po meni, igrač prema pravilima nakon navršene 18. godine mora najmanje pet godina neprekidno živjeti na teritoriju države za čiju reprezentaciju želi igrati - veli Iveta.

Ako je tako, 7. svibnja iduće godine proći će dvije od tih pet godina jer će tada Olmo napuniti 20 godina.

Svjetske predispozicije

Naravno, to je valjda jasno, dobivanje hrvatskog državljanstva ne znači da će Dani ikada zaigrati u kockastom dresu. Naša je nacionalna vrsta na izvlačenju skupina za Svjetsko prvenstvo u Rusiji bila u drugom “potu”, što najbolje pokazuje da je sam svjetski vrh. Da bi se danas-sutra zaigralo za Vatrene, treba biti vrhunski igrač, pravi majstor nogometne lopte. Konačno, Olmo je Španjolac, bio je kapetan Barcelone i U-17 španjolske reprezentacije, pa je logično da se neće odreći mogućnosti igranja za Furiju. Kao što je logično da hrvatsko državljanstvo ne uzima “samo tako”, kako bi rekli u slengu, “iz fore”.

Nakon jučerašnjeg treninga Dinama Dani Olmo nam je kazao:

- Moj je san oduvijek bio igrati za nacionalnu reprezentaciju svoje zemlje, a to je Španjolska. Svakog dana radim na tome da se to jednog dana i dogodi. Međutim, Hrvatska je moj drugi dom, ovdje sam sretan, svaki dan boravka u Dinamu, Zagrebu i Hrvatskoj čini me sretnim. Odlučio sam uzeti hrvatsko državljanstvo, dobiti hrvatsku putovnicu, jer će mi to biti prednost kad je riječ o budućnosti i karijeri. Hrvatska reprezentacija? Tko zna što će se dogoditi u budućnosti...

Sve se jasno može razabrati iz ovog odgovora mladog Dinamova nogometaša, zar ne? Jučer smo porazgovarali i s njegovim bliskim prijateljem i menadžerom koji ga je doveo u Hrvatsku Andyjem Barom. Bara je, praktički, dio njegove obitelji, čovjek od maksimalnog povjerenja.

- Prvo, pogledajte komentare na internetu na vijest da Dani želi hrvatsko državljanstvo i da mu se otvara mogućnost igranja za hrvatsku reprezentaciju: nema nijednog negativnog. On je zbog toga jako sretan. Normalno je da u ovom trenutku kao Španjolac razmišlja o reprezentaciji Španjolske, bilo bi zaista čudno da je drukčije, ta bio je kapetan španjolske U-17 reprezentacije. Međutim, isto tako znamo da u selekciji Furije igraju igrači Reala, Barcelone, nije se lako tamo plasirati, ali isto se tako nije lako plasirati ni u sjajnu hrvatsku reprezentaciju. Ako me već pitate, kazat ću vam da će Dani u budućnosti vjerojatno završiti u hrvatskoj reprezentaciji, ali kad - ne znam. Uzima hrvatsko državljanstvo jer je tu proveo već nekoliko godina, Hrvatska je njegov drugi dom. On je živio u Španjolskoj i Hrvatskoj, to su njegove dvije kuće, uzima državljanstvo jer voli Hrvatsku i jer ga može imati. Kažem, što će donijeti budućnost, ne mogu znati, ali svakako postoji mogućnost da Dani u budućnosti odjene hrvatski dres - kazao je Bara.

Porazgovarali smo i s izbornikom mlade vrste U-21 Nenadom Gračanom, koji jasno prati sve mlade igrače.

- Dani Olmo ima svjetske predispozicije. Ima inicijativu, igru jedan na jedan, preuzima maksimalnu odgovornost u igri. Polivalentan je, može igrati na nekoliko pozicija, bez problema, koliko se meni čini. Zbog karakteristika koje ima zaslužuje veliku pozornost. Meni se Olmo jako dopada, to je igrač kojeg treneri zavole. Njemu se ne treba mnogo govoriti kad je u pitanju igra u fazi obrane ili napada. Jasno, vidjet ćemo što će biti u budućnosti, na njemu će svakako biti odluka za koju će reprezentaciju zaigrati ako dobije poziv, ja isključivo govorim o njegovim karakteristikama - zaključio je Gračan.

Dakle, vidjet ćemo kako će se rasplesti ta priča. Za početak, Olmo prvo mora dobiti hrvatsko državljanstvo, to ne bi trebao biti problem. A onda što mu nogometna sudbina donese...

Linker
19. travanj 2024 23:40