CROPIX
'NITKO MU NE SMIJE REĆI NI RIJEČI'

DANIJEL SUBAŠIĆ OPROŠTAJEM IZNENADIO I OCA HRVOJA ĆUSTIĆA 'Zatečem sam njegovom odlukom, nadam se da će me moj Danijel razumjeti, očekivao sam...'

Iznenadila me vijest o Danijelovu oproštaju od Vatrenih, međutim nitko nema pravo upirati prstom u njega jer se proteklih 10 godina doista davao za Hrvatsku
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 18. kolovoz 2018. 16:18

Serija oproštaja, zapravo, plimni val koji sa sobom zadnjih dana donosi pravu poplavu rastanaka od dresa nogometne reprezentacije Hrvatske dotaknuo je i Zadar. Danijel Subašić, koji je, kako kaže u svojem pismu javnosti, počeo kao “golmančić” na Stanovima, odlučio je nacionalnoj vrsti kazati zbogom. Iznenadilo je to mnoge u Donatovu gradu, napose Svetka Ćustića, prvog čovjeka u NK Zadar, čija je povezanost sa Subašićem neupitna.

Uvijek smo mu zahvalni

- Iskreno, iznenadila me vijest o Danijelovu oproštaju od Vatrenih, međutim nitko nema pravo upirati prstom u njega jer se proteklih deset godina doista davao za Hrvatsku. Imao je dovoljno strpljenja, prilično je mlad dospio među odabrane i uvijek pružao najviše što može. Dobro znam da mu je odlazak na Svjetsko prvenstvo bio dječački san, koji je proživio na najbolji mogući način, uzeo je srebrno odličje - kazao je Ćustić.

U mnogim ranijim istupima Svetko je stalno isticao roditeljski odnos prema Subašiću, kojeg je doživljavao kao svoje dijete. Nikad nije zaboravio niti će ikada zaboraviti Danijelovu privrženost njegovu Hrvoju, što je zorno iskazao i u Rusiji, ali i diljem europskih travnjaka, noseći majicu s Hrvojevim likom.

- Kažem, zatečen sam njegovom odlukom, ali koliko sam uspio pročitati ono što je Danijel napisao, ta odluka nije od jučer, očito je imao razloge za nju. Isto tako znam da će i dalje biti uz našeg Hrvoja, mi kao obitelj možemo mu samo zahvaliti što nikada nije zaboravio tko su mu pravi prijatelji.

Negdje između redaka dalo se zaključiti da je, po njemu, Subašić mogao malo pričekati s odlukom...

- Danijelov je potez njegov i nitko nema pravo utjecati na taj dio priče. Ono što bih kao sportski radnik mogao kazati jest da je on nedvojbeno jedan od boljih vratara na svijetu, što je, uostalom, potvrdio na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i da smo ga kao takvog još trebali - misli Svetko.

Očito je da se Subašić, bivši vratar Zadra i Hajduka a danas francuskoga Monaca, na povlačenje odlučio u maniri trezvenih političara koji sa scene odlaze kad su u zenitu moći.

- Ne mogu kazati da je Danijel napravio baš to, međutim vjerujem da je na ovako visokoj razini, u čemu smo imali prilike uživati tijekom SP-a, mogao braniti u reprezentaciji još najmanje godinu dana. To ne znači da će njegova karijera naglo krenuti prema dolje, naprotiv, nalazi se u zrelim godinama, kad su mnogi vratari pružali možda i najbolje partije u životu. S tom ga mišlju želim ispratiti iz reprezentacije, kojoj je dao podosta toga.

Teško ga je nadoknaditi

Reprezentativni dres s brojem 23 mnogima će ostati u sjećanju jer je u njemu Subašić skidao jedanaesterce kao na traci. Nije mu bilo ravnoga...

- To mogu samo vrhunski vratari. Biti onako smiren u trenucima kad se odlučuje pitanje ne samo pobjednika nego i daljnjeg plasmana ne može baš svatko. Subašićeve zasluge za osvajanje srebrnog odličja i nogometnu euforiju kakva se ne viđa često u svijetu nemjerljive su! Čak mislim da će svatko tko ga naslijedi na vratima reprezentacije Hrvatske morati pružiti maksimum da bi dohvatio barem jedan dio Danijelovih sposobnosti, refleksa, neočekivanih obrana kad mnogi loptu već vide u golu. I ne samo kad je o penalima riječ; našeg će dragog Zadranina u svemu teško nadmašiti - razmišlja Svetko, kojem nikako s uma ne silazi to da se Danijel odlučio za odlazak iz reprezentacije.

- Nadam se da će me moj Danijel razumjeti ako kažem da sam očekivao da će odraditi još jedno Europsko prvenstvo i onda kazati zbogom! Ali ponovit ću po stoti put, na njegovu odluku nitko ničim nije mogao niti smije utjecati. O njemu ćemo i dalje čitati lijepe tekstove, o bravuroznim obranama u dresu Monaca. Želim mu jednako dobro sezonu kao što je bila igra i rezultat Vatrenih u Rusiji - zaključio je Ćustić.

Linker
19. travanj 2024 22:06