Davor Šuker
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA
BITKA ZA HNS

DAVOR ŠUKER VIŠE NEMA PODRŠKU HDZ-a Iz vrha stranke poslali znakovitu poruku Šimiću, a stigao je i telefonski poziv koji bi mogao sve preokrenuti!

Piše: Ivanka TomaObjavljeno: 24. studeni 2017. 17:31

Izbori u Hrvatskom nogometnom savezu koji će se održati 22. prosinca zanimljivi su i vladajućoj stranci. Nogomet je ipak najvažnija sporedna stvar na svijetu i u Hrvatskoj.

- U HNS-u se stvari moraju mijenjati. Čak i da je objektivno sve u najboljem redu, ne može se zanemariti nezadovoljstvo HNS-om i želja javnosti da se tu nešto ozbiljno promijeni - rekao nam je jedan visoki dužnosnik HDZ-a i vrlo otvoreno stavio do znanja da njegova stranka nije nezainteresirana za zbivanja u domaćem nogometu, posebno izbor čelnika HNS-a.

Mali zamah

Bio je i vrlo otvoren kad smo ga pitali je li točno da HDZ ne podržava još jedan mandat Davora Šukera, odnosno da je sklon dati vjetar u leđa Dariju Šimiću. Tako je rekao da u njegovoj stranci postoje simpatije za Šimića i njegov eventualni dolazak na čelo HNS-a, ali da bi bilo pogrešno govoriti o politici HDZ-a u odnosu na kadroviranje u nogometu.

Pojašnjava da su mnogi HDZ-ovci vezani za nogomet i HNS, ali ne idu po mišljenje u središnjicu, nego stavove kreiraju sami ili drugdje. Ističe da su to ljudi koji se znaju po 10 godina, imaju formirana mišljenja i stavove o svima koji su u nogometu, a međusobno su povezani različitim interesima koji su najmanje sadržani u politici HDZ-a.

- To znači da se Šimić, ako želi biti predsjednik HNS-a, mora za to sam potruditi i pokazati da ima kapital i entuzijazam za preuzimanje te dužnosti - kaže naš sugovornik i pojašnjava da od Šimića očekuju da sam prikupi osam potpisa, potrebnih za kandidaturu. Svjesni su, nastavlja, da je to vrlo teško, posebice što se samo jednome kandidatu može dati potpis i to znači u startu se odrediti za koga si, ali očekuju od Šimića da sam uloži napor i izlobira si kandidaturu.

- HDZ neće ni za koga prikupljati potpise, niti bilo kome pripremati teren kako bi došao na gotovo - rekao je HDZ-ovac s kojim smo razgovarali i dodao da Šimiću iz vrha HDZ-a mogu pokušati pripomoći ako se pokaže da je nadomak cilja, ali ga ne može sam dosegnuti. U takvoj situaciji bi se moglo očekivati da će HDZ svome favoritu dati mali zamah koji nedostaje.

Ništa nije gotovo

Iako se još prekjučer sve činilo riješenim, zauzdajmo, ipak, za svaki slučaj, Šukerove pobjedničke konfete. Jer, doznajemo, u pozadini “sigurne Šukerove pobjede” ipak se nešto valja. Koliko snažno, tek ćemo vidjeti, no po informacijama kojima raspolažemo, Šimić, a možda i Marijan Kustić, čelnik ličko-senjskog županijskog nogometnog saveza i HDZ-ov saborski zastupnik, neće pasti šaptom.

1. Sve ostaje kako jest

U zasad još uvijek najlogičnijem epilogu, Davor Šuker ostat će predsjednik, čak i s mogućnošću apsolutne pobjede, bez protukandidata, s obzirom da prema dosadašnjim projekcijama, Šuker raspolaže s čak 13 županijskih saveza te, eto, jasnom potporom Osijeka, Dinama, Lokomotive... Mamićev monolog na IO-u dao je Šukeru snažan vjetar u leđa u postojećoj nogometnoj vlasti, koja prema ustaljenoj praksi bespogovorno kima glavom na Mamićeve besjede. Ako neće biti (značajnog) upliva s političke strane, nema sumnje da će Šuker aklamacijom pobočnika uzeti još jedan četverogodišnji mandat.

2. Dario Šimić kao politička opcija

Nakon utorka i brže-boljeg sazivanja Izborne skupštine te jasne podrške Zdravka Mamića, činilo se da će Dario Šimić ostati tek apsolutni miljenik javnosti, koja nema nikakav utjecaj na planet HNS-a, začahurenog svijeta dovoljnog samog sebi. No u srijedu navečer do nas je doprijela vrlo značajna informacija: prema, dakle, našim dobro obaviještenim izvorima, jedan visoko pozicionirani predstavnik HDZ-a nazvao je, navodno, predsjednika Dubrovačko-neretvanskog saveza, Blaža Pezu, i naložio da se IO tog županijskog saveza prvotno odgodi, a potom i službeno odredi za Darija Šimića. Na to je, kažu, navodno poludio jedan stari HNS-ov kadar, negdašnji šef dubrovačkog nogometa i član IO HNS-a, no nije uspio proturječiti. Ta priča, pak, s obzirom da dolazi iz samog vrha HDZ-a, mogla bi biti presudni trenutak preokreta koji se činio nemogućim...

3. Godinu dana moratorija pa Marijan Kustić

Dok se čeka da Marijan Kustić (valjda danas?) službeno objavi hoće li se ili neće upustiti u borbu za nogometnu vlast, u čemu ga priječi i aktualni Zakon o sukobu interesa, prema kojem nakon odlaska s političke funkcije valja proći minimalno godina dana do novog uključivanja u neke javne funkcije, u srijedu je s HDZ-ovim saborskim zastupnikom iz Novalje razgovor održao još jedan ključni član HDZ-a. Što dodatno upućuje da se HDZ-ovi prvoborci uključuju u rasplet ove teške, a odsad ponovno prilično neizvjesne bitke, koja je postala. Ostaje, međutim, za vidjeti mogu li eventualno pravno preveslati zavrzlame, što se čini prilično nemogućim, ili pripremati Kustića godinu dana za novu funkciju, što je vrlo izgledno, kada bi Šukeru omogućili častan odstup iz fotelje...

Linker
20. travanj 2024 00:27