CROPIX
POMLAĐENA HRVATSKA LOVI EURO

LUDNICA NA MAKSIMIRU, NOVA DALIĆEVA HRVATSKA SRUŠILA JURČEVIĆEV AZERBAJDŽAN Krvavi junak zabio za izjednačenje, a potez i gol večeri izveo je Kramarić

Nakon povijesnog uspjeha u Rusiji, Vatreni su na Maksimiru započeli novu priču u kvalikacijama za EURO 2020. Hrvatska je s 2:1 pobijedila Azerbajdžan, no nije sve teklo glatko. Gosti su poveli nakon kontre i šokirali Maksimir, Vatreni su uspjeli izjednačiti krajem prvoga dijela pogotkom Borne Barišića, a pobjedu Vatrenima donio je Andrej Kramarić. Hrvatska igra drugu utakmicu kvalifikacija već za četiri dana, u nedjelju protiv Mađarske u Budimpešti.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. ožujak 2019. 09:11

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 2:1 (Barišić 44', Kramarić 79' / Šejdajev 19')

HRVATSKA: L. Kalinić - Brekalo, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Modrić, Kovačić, Rakitić - Kramarić, Perišić - Petković

AZERBAJDŽAN: Agajev - Medvedev, Husejnov, Mammadov, Rahimov - Garajev, Almeida - Israfilov, Nazarov, Madatov - Šejdajev

Vatreni su pobjedom startali u kvalifikacijama za Euro. Trijumf je izboren mnogo teže nego se očekivalo, do pogotka vrsnog strijelca Kramarića bila je to 'muka Božja'. Ali kad se pobijedi i uzme tri boda tko te pita što se zbivalo. Naravno, večerašnja utakmica mora biti upozorenje doprvacima svijeta, pokazatelj da nema lakih utakmica i lakih pobjeda. Momci našeg trenera Nikole Jurčevića pokazali su da i autsajderi mogu itekako nauditi favoritu ako ovaj ne ponudi očekivanu igru. Junaci teško izborenog trijumfa bili su Borna Barišić i Andrej Kramarić. Njihovi pogoci donijeli su značajne bodove, a uz bok bio im je i Luka Modrić.

Kad je Borna Barišić pogodio u samoj završnici prvog poluvremena, sjetili smo se one 'zone Cesarini'. Pogodak je postignut baš kad je trebalo, onda kad se već uvukla teška nervoza kod svih, od Vatrenih do tribina. Azeri su vodili i vrlo uspješno se branili, ali taj korner kad se očekivao kraj prve dionice bio je presudan u cijeloj priči.

Dečko iz Čepina sve je dobro pratio, postigao je svoj prvi pogodak za nacionalnu vrstu, a tako važan, krucijalan. Bravo Borna, postao si uz Kramarića spasitelj doprvaka svijeta koji su tako šepali u prvom poluvremenu.

Screenshot

Izbornik Zlatko Dalić najavio je tika-taku u srazu s Azerima, ali u prvoj dionici maksimirskog dvoboja vidjeli smo samo, kako to kažu Dalmatinci - fjaku. Kao da je puhao neki južni vjetar koji uspavljuje i usporava, koji izvlači svaku energiju. Gledali smo već dosta puta kako se Vatreni muče protiv slabijih suparnika, ali večerašnja muka bila je jako izražena. Toliko jako da smo ponekad mislili da su dečki Zlatka Dalića podcijenili suparnika, da su se postavili dosta nonšalantno.

Istina, od prve minute Dalićevi dečki su uspostavili kontrolu igre, držali su loptu u svojim nogama, ali kao da je nedostajalo one prave agresije, odlučnosti. U samom začetku Barišić je centrirao, Kramarić se u gužvi našao u prilici, ali nije uspio. Nakon te početne opasne akcije, Vatreni kao da su zastali, kao da su očekivali da će Azeri sami od sebe 'skintuti gaće'. Ali momci Nikole Jurčevića dobro su ih držali, pa su u 14-toj minuti stvorili sjajnu prliku. Vida se poskliznuo, Šejdajev se iskosa najedno našao u krasnoj situaciji, ali je Lovre Kalinić sjajnom intervencijom spasio Hrvatsku.

Kao da to upozorenje nije bilo dovoljno, pet minuta kasnije, Azeri su poveli nakon vezanih grešaka Vatrenih.

Screenshot

Maksmir nije mogao vjerovati da se to dogodilo, ali ono što je bilo inspirirajuće jest činjenica da su hrvatski navijači stalno priužali vrhunsku potporu Dalićevim dečkima. Imali su naši dečki priliku za poravnanje kad je Luka Modrić odlično pucao s dvadesteak metara nekoliko centimetara pokraj vratnice, pa kad je Rakitić promašio nakon dodavanja Petkovića, pa onda opet kad je nakon prodora jako dobrog Barišića, kapetan Modrić s desetak metara 'za dlaku' promašio mrežu.

Bio je blizu pogotka i Kramarić nakon kornera, pucao je glavom, ali je Garayev uz pomoć Agayeva izbio loptu s gol-linije.

U drugom dijelu Vatreni su startali - vatreno. Bili su onakvi kakve ih poznajemo. Prvo je Ćaleta-Car zamalo promašio glavom, nakon toga je Luka Modrić sjajno izveo slobodni udarac, ali je azerski vratar izbio loptu u - gredu. I dok smo tako očekivali drugi pogodak, Azeri su oper stvorili 'mrtvaca'.

Taj neugodni Šajdajev našao se u prilici, bio je sam iskosa, ali s desetak metara je promašio. Bilo je to jako nezgodno... Kao što je bilo nezgodno za Azere kad Josip Brekalo u 76. minuti sjajno opalio s nekih dvadesteak metara, ali je Agayev obranio.

Screenshot

Da, nije bilo previše prilika, Hrvati kao da su čekali da Jurčevićevi dečki samo pogriješe, da im padne koncentracija. Nisu to dočekali, ali se zato za trijumf majstorijom pobrinuo majstorski strijelac Andrej Kramarić.

Rezultati by SofaScore

HRVATSKA - AZERBAJDŽAN 2:1 (Barišić 44', Kramarić 79' / Šejdajev 19')

HRVATSKA: L. Kalinić - Brekalo, Vida, Ćaleta-Car, Barišić - Modrić, Kovačić, Rakitić - Kramarić, Perišić - Petković

AZERBAJDŽAN: Agajev - Medvedev, Husejnov, Mammadov, Rahimov - Garajev, Almeida - Israfilov, Nazarov, Madatov - Šejdajev

-----------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - I posljednja zamjena kod Vatrenih. Izlazi Luka Modrić uz ovacije s tribina, a zamijenit će ga Milan Badelj.

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - I posljednju zamjenu koristi Nikola Jurčević. Ušao je Dadašov umjesto Garajeva.

79' - GOOOOOL!!! Napokon je probijen taj bunker! Kramarić se lijepo lažnjakom riješio Medvedeva, a zatim prekrasnim udarcem svladao Agajeva za vodstvo Hrvatske na Maksimiru! Majstorski pogodak hrvatskog napadača!

Screenshot

- Službeni spiker objavio je da je na stadionu 23 146 gledatelja!

73' - Mijenja odmah i Zlatko Dalić. Izašao je Mateo Kovačić, a mijenja ga Nikola Vlašić.

73' - I druga zamjena u sastavu Azerbajdžana. Izašao je Almeida, a zamijenit će ga Mahmudov.

69' - Prvu zamjenu radi Zlatko Dalić. U igri je Ante Rebić, a izlazi Bruno Petković uz zasluženi pljesak s tribina.

67' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Medvedev zbog prigovora nakon prekršaja na Rakitiću. Spreman je Ante Rebić za ulazak.

63' - JOŠ JEDNOM PRIJETE VATRENI! Petković je pucao nakon jednoga kornera, no Agajev u padu uspijeva to obraniti. Nekoliko trenutaka poslije Rakitić je pucao s dvadesetak metara, ali i opet je njegov udarac prošao iznad gola gostiju.

60' - ŠANSA ZA VATRENE! Brekalo je opalio s dvadesetak metara, vidi se da je i on željan pogotka, no njegov je udarac također prošao malo pored vratnice.

58' - Prvu promjenu u reprezentaciji Azerbajdžana napravio je Nikola Jurčević. U igri je Abdullajev koji je bio najavljen od prve minute, a izašao je Nazarov.

55' - KAKAV MODRIĆEV UDARAC! Hrvatski je kapetan izveo slobodan udarac s oko 25 metara iskosa, gađao je ravno u mrežu, a lopta je zamalo prevarila azerskog vratara, obranio je vršcima prstiju uz pomoć grede!

50' - Sada je Petković pao u sudaru s Agajevim, izgledalo je bolno, no čini se da će sve biti u redu s napadačem Dinama.

47' - ŠANSA ZA VATRENE! Modrić je izveo slobodnjak, a Ćaleta-Car je bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom odlazi preko grede.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u sastavima. AJMOOO!!!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su bolje otvorili susret i nametnuli svoju igru, a Azerbajdžanci su se zatvorili u bunker te svoju priliku čekali iz kontri. Jedna se takva prilika otvorila kada je Šejdajev prošao po desnome boku, sjurio se u šesnaesterac i matirao obranu Vatrenih. Prvotni šok na Maksimiru hrvatski su reprezentativci brzo prebrodili, nastavili su igrati napadački i stvarati veliki broj prigoda. Upornost se isplatila krajem prvoga dijela, Borna Barišić je iskoristio odbijanac nakon kornera i zakucao loptu u mrežu za izjednačenje. Igra Vatrenih izgleda sjajno, razlika u kvaliteti je očigledna, no potrebno je povećati oprez i paziti na kontre neugodnih Azerbajdžanaca.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i bugarski sudac šalje igrače na odmor.

Screenshot

44' - GOOOOOOL!!! Modrić je izveo korner, lopta je došla do Ćalete-Cara čiji udarac glavom brani Agajev, a na odbijanac natrčava Barišić i zakucava loptu u mrežu za izjednačenje na Maksimiru!

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E,
Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Borna Barisic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

43' - I JOŠ JEDNOM PRIJETE NAŠI NOGOMETAŠI! Sada je Kramarić pucao s desetak metara, ali i taj udarac završava u bloku. Azerbajdžanci su se zatvorili u bunker koji zasad ne uspijevamo probiti.

41' - KAKVA ŠANSA ZA VATRENE! Modrić je povukao jednu kontru, pronašao Perišića na boku koji vraća do Barišića, hrvatski veznjak ponovno sjajno ubacuje, a Modrićev udarac glavom odlazi vrlo blizu vratnice!

36' - PRILIKA ZA HRVATSKU! Nakon kornera je Kramarić pucao glavom, bio je to prvi hrvatski udarac u okvir vrata, no Agajev i Garajev zajedničkim su snagama obranili ovaj udarac na gol-liniji!

34' - DVOJBENA SITUACIJA! Petković je pao u duelu sa Šejdajevom u kaznenom prostoru, svi su hrvatski reprezentativci skočili i tražili najstrožu kaznu, no bugarski sudac nije niti razmišljao o tome da dosudi jedanaesterac.

33' - I JOŠ JEDNOM PRIJETE VATRENI! Petković je izvozao azersku obranu i zatim poslao povratnu do Rakitića, no njegov udarac odlazi preko grede.

27' - SJAJNA PRILIKA ZA HRVATSKU! Opalio je hrvatski kapetan Luka Modrić, no i taj je udarac prošao zamalo pored vratnice.

25' - Nakon početnoga šoka Vatreni su pohvatali konce i uspjeli zaprijetiti nekoliko puta. Razlika u kvaliteti je očigledna, samo je treba i dokazati.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Domogaj Vida.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

19' - GOL! Sijevnula je još jedna kontra, Šejdajev je pobjegao hrvatskoj obrani po desnome boku, sjurio se u šesnaesterac i zatim opalio, lopta je prešla Ćaleti-Caru preko noge i od grede odsjela u mrežu Vatrenih. Šok na Maksimiru na samome početku kvalifikacija.

Screenshot

16' - PRILIKA ZA HRVATSKU! Rakitić je pucao iz slobodnjaka s dvadesetak metara iskosa, ali lopta leti iznad grede.

13' - UHH, SADA SU ZAMALO AZERBAJDŽANCI POVELI, KALINIĆ BRANI ZICER! Šejdajev je u jednoj kontri prošao po lijevoj strani, sjurio se u kazneni prostor Vatrenih, došao u priliku za udarac i pucao s desetak metara iskosa, a sjajni Lovre Kalinić brani tu stopostotnu šansu!

12' - I opet je Petković u šansi! Sada je opalio lijevom nogom s dvadesetak metara, no udarac je otišao pored gola.

11' - Vatreni su od prve minute nametnuli svoju igru, izvrsno kombiniraju i azerska obrana već od samoga početka ima problema s hrvatskim nogometašima. Petković je vidno željan pogotka u svom debiju, a Brekalo zasad jako dobro izgleda na desnome beku.

8' - Nova prilika za Hrvatsku! Petković je pokušao okomitim dodavanjem pronaći Perišića, dobro je to izgledalo, ali veznjak Intera nije uspio doći do te lopte.

5' - S tribina se ori: 'U boj! U boj! Za narod svoj!'. Publika se zaželjela hrvatske nacionalne vrste i u velikom je broju došla podržati svjetske viceprvake.

2' - SJAJNA PRILIKA ZA VATRENE NA SAMOME POČETKU! Barišić je lijepo ubacio s lijevoga boka, Petković je došao do lopte i pucao iz okreta, a obrana Azerbajdžana uspjela je blokirati njegov pokušaj!

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. SRETNO, VATRENI!!!

-----------------------------------------------------------------

20.40: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Glavni sudac je 33-godišnji Bugarin Georgij Kabakov. Na stadionu je oko 23 000 gledatelja i atmosfera je fantastična! Navijači iz svih krajeva Hrvatske došli su pozdraviti svjetske viceprvake na otvaranju novog ciklusa kvalifikacija za EURO 2020.

20.35: Izbornikov pomoćnik i proslavljeni hrvatski reprezentativac Dražen Ladić dodatno je pojasnio izbor večerašnje udarne postave:

"U ovom trenutku smo procijenili da je ovo najbolji sastav za ovu utakmicu. Rebić danas nije sto posto 'fit' i odlučili smo da ćemo ga poštedjeti kako bi bio spreman za nedjeljnu utakmicu protiv Mađarske."

20.30: Na stadionu su i hrvatski reprezentativci Dejan Lovren i Šime Vrsaljko koji zbog ozljeda neće nastupiti večeras protiv Azerbejdžana.

20.10: Pogledajte usporedbu u visini hrvatskih i azerskih reprezentativaca.

19.20: Objavljeni su službeni sastavi! Kovačić će započeti u prvoj postavi, a za reprezentaciju će debitirati i Bruno Petković. Izbornik se odlučio za ovu varijantu u kojoj će Dinamov napadač igrati isturenu 'špicu', ofenzivno će u vezi stajati Perišić, Rakitić i Kramarić, a leđa će im pokrivati Kovačić i Modrić. Josip Brekalo pomalo će iznenađujuće zaigrati na desnome beku, a za tu se opciju izbornik Dalić odlučio zbog ozljedama oslabljene obrambene formacije. Obrambeni blok uz Brekala će držati Barišić, Vida i Ćaleta-Car, a na vratima će očekivano stajati Lovre Kalinić.

Hrvatski trener na klupi Azerbejdžana Nikola Jurčević napravio je jednu izmjenu u odnosu na očekivani sastav. Od prve minute počet će Eddi Israfilov, a svoju će priliku s klupe čekati Araz Abdullajev.

19.10: Zavirite u svlačionicu Vatrenih:

18.50: Izbornik Dalić uoči dvoboja s Azerbajdžanom izdvojio je tri ključne riječi za pobjedu: strpljenje, strpljenje i strpljenje!

18.20 - Važna poruka HNS-a navijačima putem Twittera. Još uvijek ima nešto karata za večerašnju utakmicu, a prodavat će se do kraja prvog poluvremena.

18.00 Večerašnju utakmicu s Azerbajdžanom na društvenim mrežama najavio je Domagoj Vida. "Vaša podrška, naša kvaliteta i zajedničko srce - formula za put do Eura 2020.", napisao je Vida na Instagramu...

16.47 - Vatreni su, podsjećamo, na Maksimiru poraženi prije točno 1987 dana. Posljednju pobjedu na Maksimiru gostujuća reprezentacija upisala je u listopadu 2013. godine, bila je to Belgija za koju je tada fantastičnu utakmicu odigrao Romel Lukaku. Od tada nije bilo problema, Hrvatska je u međuvremenu u Zagrebu odigrala deset utakmica bez poraza.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

15.40 - Poznato je da Vatreni imaju navijače diljem svijeta, a jedan od njih zove se Yasuyuki Nagatsuka koji je stigao na utakmicu protiv Azerbajdžana na Maksimiru. Dečko je iz Japana, ali zapravo je i pomalo naš.

- Nakon četiri godine sam u Hrvatskoj. Otišao sam živjeti na Borneo - kazao nam je Nagatsuka koji još uvijek dobro govori hrvatski jezik.

Radi se o fotoreporteru i novinaru koji je godinama živio u Zagrebu i pohodio utakmice Hrvatske.

- Ne biste vjerovali koliko sada Hrvatska ima navijača u Japanu. Pogotovo među Japankama. I to ne samo da znaju sve glavne zvijezde, njihovi idoli su i mladi poput Brekala i Livakovića. Eto, sletio sam u Zagreb i na kiosku u zračnoj luci sretnem Japanku. Kaže, došla je na utakmicu. I stiže još nekoliko njih.

No, Nagatsuka je i poduzetan, lani je objavio knjigu...

- Bila je druga u Japanu o sportskoj tematici. Sada bih volio prevesti na japanski jezik knjigu Zlatka Dalića "Rusija naših snova". Već imam i izdavača u Japanu...

14.50 - Prodaja ulaznica traje, u srijedu je priopćeno kako je otišlo oko 20 tisuća karata, Maksimir će biti vrlo dobro popunjen. Navijači dolaze s raznih strana Hrvatske, BiH, Austrije, Njemačke, pa i udaljenijih krajeva svijeta. Fan zone ova put nema, pravo okupljanje je tek oko dva sata prije susreta u kafićima oko stadiona. Tijekom dana, navijači željni zagrijavanja za susret naći će se u krugu Trga bana Jelačića, u Bogovićemoj, Tkalčićevoj i ostalim ulicama.

REUTERS/David Klein
REUTERS

Stiga je i manja skupina navijača Azerbajdžana, njihovo će mjesto biti za zapadnoj tribini. Pojavili su se već u srijedu, na treningu, glasno su pjevali desetak minuta svojim ljubimcima.

Linker
25. travanj 2024 05:53