Mark Runnacles/Getty Images
SJAJNI STOPER ZA SN

DOBIO POZIV KOJI JE SANJAO ČITAV ŽIVOT: 'PRIJE GODINU DANA SAM IH ČEKAO NA TRGU, A SADA ĆEMO ZAJEDNO TRENIRATI' Bivši dinamovac na Dalićevom popisu

FILIP BENKOVIĆ ZA SN Mladi reprezentativac nakon vrlo dobre sezone u Celticu primio i poziv koji je čitav život sanjao
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. svibanj 2019. 18:09

Filipu Benkoviću napokon je svanulo. Možemo to tako reći, jer još dok je bio u Dinamu, spominjalo ga se kao moguće novo lice, a kad se i pojavio na nekim širim ili užim popisima, zaustavila ga je ozljeda. Otišao je u inozemstvo, uz lijepu odštetu od 15 milijuna eura, a da pritom nije imao nijedan trening s Vatrenima, što je u ovim našim okvirima uistinu raritet. Ali, dočekao je Benković svojih pet minuta, nakon vrlo dobre sezone u Celticu stigao je i poziv koji je čitav život sanjao.

Zlatko Dalić u njemu vidi novi adut za nastavak kvalifikacija. Iako je bio ozlijeđen, pa nije igrao u zadnje vrijeme kao što je igrao u prvom dijelu sezone, Dalić je posegnuo za glasgowskom adresom.

- Prije svega, moram reći da sam ponosan, da mi je velika čast naći se u toj momčadi. Trenirat ću i igrati s takvim veličinama, stvarno nemam riječi kojima bih opisao sreću - javio se Benković, skromno i ponizno komentirajući činjenicu zašto dosad nije bio u užem krugu reprezentativaca.

Screenshot (Twitter/ Celtic)

Da bile su ozljede, ali...

- Moram iskreno reći da je u to doba bilo više igrača koji su taj poziv zaslužili prije mene, ali, eto, dočekao sam i ja svoju priliku. Stvarno uspješna godina, puno pozitivnih stvari dogodilo mi se od prošloga ljeta.

Povratak nakon ozljede

Sjećamo se da je u srpnju 2018. bio među onih pola milijuna ljudi na Trgu i oko njega koji su dočekali Modrića i društvo na povratku iz Rusije, a sad će biti dio te momčadi i krojiti sudbinu reprezentacije u kvalifikacijama.

- Išao sam s prijateljima iz kvarta prošle godine na Trg dočekati reprezentativce, svi smo bili prepuni dojmova, a, kao što kažete, sad ću biti dio te priče. Nekad se najbolje stvari u životu dogode kad najmanje očekuješ, tako se meni i sad dogodila ta velika promjena.

Soccer Football - Scottish League Cup Final - Aberdeen v Celtic - Hampden Park, Glasgow, Britain - December 2, 2018  Celtic's Filip Benkovic celebrates at the end of the match as Aberdeen's James Wilson looks dejected   REUTERS/Russell Cheyne
REUTERS/Russell Cheyne

Je li bio iznenađen pozivom ili ga je ipak očekivao, izbornik je rekao da ga je pratio, da nije odluka o pozivanju Celticova stopera stigla preko noći?

- Istina je, čuo sam se s izbornikom, zvao je, pitao me kako sam, jesam li zdrav. Imao sam problem s jednom ozljedom, ali vratio sam se na teren, sad sam potpuno spreman, nemam nikakvih problema, jedva čekam okupljanje reprezentacije.

Ovo ljeto neće imati previše odmora, jer čim završi sezona, dolazi na okupljanje A reprezentacije, potom odmah ide i za U-21 selekciju, s kojom će igrati na Euru.

- Neće biti odmora, ali nema veze, izdržat ću sve. Čeka nas i to Euro U-21, idemo tamo s velikim ambicijama, svjesni da nama neće biti lako. Bit će to zanimljivo ljeto, spreman sam na sve te izazove koji me čekaju.

A nakon toga, povratak u Leicester? To je logičan slijed, jer sezona na posudbi u Celticu bila je pun pogodak?

- O tome ne mogu pričati u ovom trenutku, ništa se još ne zna. I neće se još neko vrijeme konkretno znati, vjerojatno tek nakon reprezentacije i svih ovih akcija. Ali, ja stvarno uživam u Celticu, proživljavam ovdje sjajne trenutke, imam iza sebe uspješnu sezonu, baš uživam u nogometu i ne mogu se ni na što požaliti.

Opet se smiješi dvostruka kruna, navikao je na te trofeje iz Dinama, ovo je samo logičan nastavak?

- Moram vas ispraviti, trostruka kruna. Ako osvojimo Kup, uzet ćemo trostruku krunu. Vjerujte, grad je na nogama, naši navijači u velikoj euforiji, ako osvojimo “treble”, bit ćemo prva momčad u povijesti koja je tri godine zaredom uzela sva tri trofeja. Ponosan sam na sve što smo napravili ove sezone u Celticu, baš sam zadovoljan. A poziv u reprezentaciju stigao je kao kruna svega toga.

Bez Velšana

Finale Kupa je 25. svibnja, nakon toga će Benković prema Zagrebu, pa u svoju prvu avanturu s reprezentacijom. Sjećamo se, dok je bio u Dinamu i odgovarao iz intervjua u intervju na pitanje o reprezentaciji, odgovor je uvijek bio sličan: “’samo da je zdravlja, ostalo će doći kad-tad”. Sad je zdrav, vratio se na teren nakon još jedne ozljede i Dalić, koji ga je već ranije “šacao”, iskoristio je “džoker zovi”. Benković može pomoći igrački, ali ne logistički, jer nema baš Velšana u Celticu i Škotskoj.

- Ne, u Celticu nema njihovih reprezentativaca, ne znam koliko ih je u Škotskoj. Ipak su oni više orijentirani na Englesku, ha-ha - zaključio je Benković.

Linker
18. travanj 2024 08:29