Maja Zlatevska / Cropix / CROPIX
OTTO I CICO NAJAVLJUJU TURSKU

DVA BIVŠA IZBORNIKA OPTIMISTIČNA Dobit ćemo Tursku, a onda i Kosovo koje još nije tako dobro

DVA BIVŠA HRVATSKA IZBORNIKA OPTIMISTIČNA Dobit ćemo Tursku, a onda i Kosovo koje još nije tako dobro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. rujan 2016. 15:11

Hrvatska kvalifikacije otvara s Turskom, možda i najjačim suparnikom. Vatreni neće imati podršku s tribina, a dvojica bivših izbornika Otto Barić i Zlatko Kranjčar kažu: start je značajan za kasniji tijek kvalifikacija.

- Prva utakmica vrlo je bitna - istaknuo je Barić, nastavivši:

- Ako pobijedimo, napravili smo jako, jako puno. Ukoliko izgubimo, učinili smo jako malo. Neodlučeno još “igra”. Mislim da se tako naši pripremaju i da će to tako biti.

Jedan igrač nije bitan

Već u listopadu Vatreni imaju dva gostovanja zaredom, s Kosovom u Albaniji i zatim u Finskoj, možda je i zato značajnije da se pozitivno starta? Iako je kraj daleko i sve se stigne ispraviti.

- Mislim da smo spremni i da ćemo dobiti tu prvu utakmicu, ali vjerujem da ćemo slaviti i u sljedeće dvije. Kosovo još ne može biti tako dobro, iako će biti neugodno, a Finska je ozbiljna reprezentacija, no mi smo bolji. A i stići ćemo u Finsku sa šest bodova na kontu.

Zagreb, 120512.
Maksimirski stadion.
Nogometna utakmica legendi Dinama povodom 30. godisnjice osvajanja naslova prvaka Jugoslavije 1982. godine kao predigra uoci posljednjeg, 30. kola 1.HNL i nogometne utakmice izmedju Dinama i Splita, nakon cega ce biti uprilicena velika proslava naslova prvaka Hrvatske, sedmog naslova zaredom i osvajanja dvostruke krune. 
Na slici: Otto Baric vodio je ekipu zlatnih.
Foto: Drago Sopta / CROPIX
Drago Sopta / CROPIX

Izbornik je najavio dolazak Ivana Rakitića u subotu. Utječe li to na reprezentaciju?

- Mislim da ne. Bilo bi žalosno kad bi nam jedan igrač, bez obzira koji, bio tako bitan. Očito imamo 4-5 igrača koji mogu uvijek uskočiti za jednog-dva važna. Rakitić je bitan, klasan, neću govoriti tko bi trebao ući umjesto njega ako on ne bi bio na terenu, iako će vjerojatno biti, ali ima ih. Izbornik itekako o tome razmišlja, napravit ćemo jaku reprezentaciju. Što se tiče golmana Subašića, koji neće braniti, postoje prave zamjene. Za ovaj susret smo dobili i Lovrena, to ne znači da on mora igrati, ali sigurno će se s vremenom izboriti za mjesto.

Zlatko Kranjčar, trener Dinama, vodio je Vatrene u ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. On je, za razliku od Barića koji je u prvom kolu doma igrao 0:0 s Estonijom, svladao Mađarsku u Maksimiru 3:0.

- Prva utakmica je vrlo bitna. Za vjetar u leđa. Kod pobijedite, dobivate prednost i samopouzdanje. Važna je i stoga što se igra bez publike, igrači moraju biti psihološki spremni, iako je jasno da posjeduju kvalitetu. Po onom što su pokazali zavređuju da svladaju Turke. Neće biti lako, danas nema lakih suparnika. Turska je u prijateljskoj utakmici s Rusijom pokazala da je ponešto promijenila i sigurno ih treba vrlo ozbiljno shvatiti. U psihološkom smislu, jer na taj način daje zalet, važno je da se prva utakmica ne izgubi, da se ne naruši atmosfera.

I njega smo pitali za Rakitića.

- Zbog obiteljskih problema koje ima, logično je da je ostao doma. To što će doći dva dana prije utakmice ne mijenja u njegovoj ulozi i stilu igre koji je reprezentacija oformila. Ništa ne bi smjelo biti poremećeno. Pratio sam medije, spominjalo se da su to nekakve tajne, ali ništa nije bilo tajno, dopustilo mu se da bude odsutan, međutim s logikom da već sam njegov dolazak i nastup donosi puno reprezentaciji - konstatirao je Kranjčar.

Dobar zalet

Nakon Eura, gdje je nacionalna vrsta odlično odigrala skupinu, ali nije otišla dalje od osmine finala, važno je “dati gas” i na startu novog ciklusa. Srećom, kako se čini da su reprezentacije u skupini koje su suparnici Vatrenima sličnih kvaliteta i da je mala vjerojatnost da netko napravi duži niz pobjeda, eventualni pogrešan korak moći će se ispraviti. Neće biti nužno dobivati sve redom. Ali kad je već start na domaćem terenu, protiv suparnika kojeg smo svladali u Parizu i pritom stiže u pomlađenoj postavi, to je šansa koju bi bilo odlično iskoristiti za dobar zalet i miran početak puta prema Rusiji. Da se kasnije ne mora opet vaditi kestenje iz vatre.

Linker
19. travanj 2024 21:19