Nigerija
 REUTERS/Mariana Bazo / REUTERS
DISCIPLINA IM JE NAJVEĆI PROBLEM

DVOJICA HRVATA DOBRO POZNAJU PRVOG PROTIVNIKA VATRENIH 'Imaju oni danas dobrih igrača, ali nije to ni blizu Okoche, Kanua, Babayara i ekipe'

BORIS PUČIĆ ZA SN Hrvatski trener već nekoliko godina radi u akademiji Abuja i ima važne informacije o reprezentativnom kadru izbornika Gernota Rohra
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 03. prosinac 2017. 16:23

Budu li mu trebale informacije iza “neprijateljskih”, nigerijskih linija, izbornik Zlatko Dalić moći će ih potražiti u Abuji. Predrag Stilinović i Boris Pučić hrvatski su treneri koji već nekoliko godina rade u akademiji Abuja, koju je osnovao Social Sport, većinski vlasnik Rijeke, pa su itekako upoznati s tamošnjim nogometom. Doduše, rijetki su i na širem reprezentativnom popisu igrači iz tamošnjeg ligaškog natjecanja, ali zato Stilinović i Pučić mogu puno reći o mentalitetu tamošnjih igrača.

Nema euforije

Uostalom, Stilinović je uoči Eura u Francuskoj već skautirao neke stvari za Antu Čačića, a i Pučić ima pregršt iskustva, stečenog najviše kao trener u omladinskim uzrastima riječkog prvoligaša, ali i kao izbornik Mozambika koji je vodio u drugom krugu afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima su ispali od Gabona predvođenog Pierre-Emerickom Aubameyangom tek nakon jedanaesteraca.

screenshot
Boris Pučić

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva pratili su u Nigeriji i odmah na licu mjesta saznali dojmove.

- Nisu baš zadovoljni što su izvukli Hrvatsku, ali tko bi bio. Ipak, kroz zafrkanciju se prijete da će Nigerija pobijediti, ali ja samo čekam dan kada ćemo slaviti, mislim da se nemamo razloga tresti - javio se iz Nigerije Boris Pučić ističući da se u Abuji teško može osjetiti euforija velikog natjecanja kao što je to primjerice u Hrvatskoj.

- Tko ne prati nogomet ovdje ni ne zna da se na ljeto igra Svjetsko prvenstvo. Nigerijci su naučeni sve nekako u zadnji tren, kada se igralo prvenstvo u Brazilu tek nekoliko tjedana ranije je krenula euforija i onda nastane kaos. Nogomet ih apsolutno zanima, ali puno ljudi kvalifikacije nije uopće gledalo, televizije čak nisu nešto posebno ni popratile ždrijeb. Možda i zbog toga što im sama liga nije na nekoj osobitoj razini, što je većina igrača u Europi, pa euforija nije ni približna onoj kakvu mi poznajemo.

U gotovo četiri godine koliko je trenerski vezan uz Nigeriju i Mozambik, Pučić je itekako imao priliku poznati tamošnji nogomet i na spomen reprezentacije neće puno oklijevati.

- Obi Mikel igra u Kini, Moses je neko vrijeme bio ozlijeđen i tek se sada počeo vraćati u prvu momčad Chelseaja, dok su ostali svi u nekim sporednim ulogama. Iheanacho i Musa su rezerve u Leicesteru, Iwobi za Arsenal igra malo više, ali Nigerija danas nije ni sjena one reprezentacije koju su nekada nazivali ‘afričkim Brazilom’.

Britain Football Soccer - Nigeria v Senegal - International Friendly - The Hive, Barnet, London, England - 23/3/17 Nigeria's Kelechi Iheanacho celebrates scoring their first goal Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic
Reuters / Peter Cziborra / REUTERS
Nigerija

Sporedne uloge

Drugim riječima, nema igrača poput Okoche, Kanua, Babayara, Babangide...

- Imaju oni danas talentiranih igrača, ali ne predstavljaju svom klubu ono što su predstavljali spomenuti koji su bili oslonac momčadi, da nikog ne uvrijedim ovi danas imaju sporedne uloge. Jednostavno, nema igrača koji je zvijezda osim eventualno Mosesa u Chelseaju i reprezentacija nije ni blizu onoj koju pamtimo sa Svjetskih prvenstava u SAD-u ili Francuskoj koja je igrala stvarno dobro.

Ipak, treba ih uvažavati, nedavno su pobijedili Argentinu 4:2 u prijateljskoj utakmici.

- Poletjeli su malo nakon te pobjede, ali trener im je Nijemac Gernot Rohr koji je odmah presjekao bilo kakvu euforiju. Dosta su imena posljednjih godina rotirali u toj trenerskoj ulozi i mislim da im je baš trebao stranac. Po mentalitetu su takvi da trebaju čvrstu ruku, u tom Nijemcu su je i dobili, uveo je malo reda. Bahaćenje kod njih brzo izađe na vidjelo, a domaći izbornik najčešće nije imao snage neke stvari iskorijeniti.

Nigeria fans cheer after the 2014 World Cup Group F soccer match between Argentina and Nigeria at the Beira Rio stadium in Porto Alegre June 25, 2014.  REUTERS/Darren Staples (BRAZIL  - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP)
REUTERS/Darren Staples / REUTERS
Reuters / Peter Cziborr

Za Nigerijce je posljednjih godina i karakteristično da u Europi ne realiziraju karijeru kakvu obećavaju u mlađim danima kada redovito osvajaju odličja na završnicama velikih natjecanja.

- Rekao bih da se uspavaju kada se dokopaju Europe. Taj njihov napredak nije jednak onome dok se bore da bi došli na europsku pozornicu i mislim da je to i glavni razlog zbog kojeg neki talenti posljednjih godina nisu realizirali ono što im se predviđalo. Kao da se nekako zapuste, jednostavno mnogi od njih više ne ginu za reprezentaciju kao što je to s drugima slučaj.

Preveliki zalogaj

Hrvatski trener uvjeren je da će kvaliteta hrvatskih nogometaša biti preveliki zalogaj za Nigerijce.

- Suvereno su osvojili kvalifikacijsku skupinu, nije bilo neke napetosti ili pretjerane euforije, ali… Disciplina im je najveći problem. Fizički su dosta jaki i snažni, imaju motoriku i to će biti jedan od elemenata na čemu će bazirati svoju taktiku i na što treba obratit pažnju, ali Hrvatska je za mene apsolutni favorit, to stvarno mislim - zaključio je Boris Pučić.

Linker
20. travanj 2024 06:39