Maja Zlatevska / Cropix / CROPIX
SAMO HRABRO

EKSKLUZIVNI KOMENTATOR SN-A ZLATKO KRANJČAR DONOSI NAJLJEPŠI SCENARIJ 'Hrvatska može zatresti cijeli nogometni Globus! Bilo bi to fantastično!'

ZLATKO KRANJČAR Bivši izbornik hrvatske reprezentacije i ekskluzivni komentator SN sa Svjetskog prvenstva u Rusiji dvaput je vodio Vatrene protiv Brazilaca, a uoči Liverpoola kaže
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. lipanj 2018. 00:54

Vatreni u nedjelju na kultnom Anfieldu igraju protiv Brazila. Spektakularna je to provjera uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji. Selecao je jedina reprezentacija koja je sudjelovala na svim svjetskim prvenstvima do sada, pet puta bili su prvaci, a nakon što ih je preuzeo izbornik Tite, koji je zamijenio Dungu u ljeto 2016. godine, naprosto briljiraju. Upisali su tek jedan poraz u 19 odigranih utakmica, onaj protiv Argentine. Krajem ožujka ove godine revanširali su se i Nijemcima za onaj užasni 1:7 poraz u polufinalu SP-a 2014. godine u Brazilu.

Dobro parirali

Selecao je vrsta koju obožava većina nogometnog Globusa, u Rusiji juriša na šesti naslov svjetskog prvaka, a eto, u tom jurišu sudara se s Dalićevim izabranicima.

Bivši hrvatski izbornik, a danas šef olimpijske selekcije Irana Zlatko Kranjčar dva puta je vodio Vatrene protiv Brazila. Prvi put na prijateljskom ogledu u Splitu, u kolovozu 2005. godine (1:1), a drugi put na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kad su Hrvati na otvarajućoj utakmici izgubili sa 0:1.

Kranjčar, ekskluzivni komentator Sportskih novosti sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, kaže:

- Brazil je svakako jedna od najboljih reprezentacija na svijetu, definitivno je među favoritima za osvajanje naslova. Utakmica u Liverpoolu jako će dobro doći i Brazilu i Hrvatskoj, jer će obje reprezentacije nakon nje dobro vidjeti u kakvom su stanju u ovom trenutku.

Malo je evocirao uspomene na utakmice s Brazilom koje je on vodio...

- Sjećam se one sjajne utakmice na Poljudu, poveli smo golom mog sina Nike, izjednačio je Ricardinho. Bila je to prijateljska utakmica u kojoj se, međutim, igralo natjecateljski, obje vrste žarko su željele pobjedu. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj izgubili smo s 0:1, izbornik Brazila bio je Parreira, a Selecao je zaista bio moćan. Koliko se sad mogu sjetiti, udarni sastav im je bio sjajan, igrali su Dida, Cafu, Lucio, Roberto Carlos, Ze Roberto, Emerson, Kaka, Ronaldo, Ronaldinho, Adriano, u drugom poluvremenu je ušao Robinho... Dobro smo parirali, u oba ta dvoboja.

Priča nam Cico da je Brazil pod izbornikom Titeom posložio sve kockice, pronašao harmoniju, da reprezentacija ima onu staru “brazilsku dušu” koja može pobijediti svakoga na svijetu, u Rusiji otići do kraja.

- Pogledajte kakve samo individualce imaju u momčadi, od vratara Beckera, preko Danila, Thiaga Silve, Mirande, Marcela, Coutinha, Casemira, Paulinha, Williana, Fernandinha, do Gabriela Jesua, Firminha, Douglasa Coste, Neymara... Ali, naglašavam, sve te zvijezde izbornik Tite posložio je u moćan stroj, tako da je Brazil ovog trenutka zaista sjajan.

Čuvanje za Mundijal

Kad smo pričali o nedjeljnoj utakmici na Anfieldu, Kranjčar će kazati:

- Da se razumijemo, Brazil će željeti pobijediti Hrvatsku svim silama, ali isto tako držim da ćemo mi također željeti nokautirati Selecao. Tu uopće nema nikakve dvojbe. Ali, opet s druge strane, nemojte misliti da će izbornici Tite i Dalić te igrači ponuditi sve što imaju. Realno je i logično promišljati da se na tu utakmicu mora ipak gledati kao na revijalnu! No, na revijalnu utakmicu u kojoj će jedni i drugi tražiti trijumf. Pobjeda se u ovom slučaju neće tražiti žestokom, čvrstom igrom, nitko neće željeti riskirati neku ozljedu i otkriti sve karte. To će biti utakmica u kojoj će se reprezentacije htjeti nadigravati, nametnuti se igrom, kombinacijama, maštovitošću, neće tu biti velikih taktičkih zamki... U Liverpoolu ćemo vidjeti raskoš Brazila i Hrvatske. Sve ostalo će se čuvati za Svjetsko prvenstvo, što je sasvim normalno.

Ipak, Cico će naglasiti jednu vrlo bitnu značajku ogleda na Otoku:

- Bez obzira na sve ovo što sam vam kazao, sraz na Anfiledu ima dosta veliki značaj. Jer, recimo, ako pobijedi Hrvatska, to će iznimno moćno odjeknuti na cijelom nogometnom Globusu! Trijumfom nad Brazilom, Hrvatska bi se legitimirala kao jedna od reprezentacija koja će imati mnogo toga kazati na SP-u. Pobijediti taj praktički “nepobjedivi” Brazil otkako ga je preuzeo Tite značilo bi da se Hrvatska gura u krug onih favorita iz sjene za najveće dosege u Rusiji! Jako bi to odjeknulo, bilo bi to fantastično! Znam da su naši dečki prepuni samopouzdanja, ali trijumf nad Selecaom, donio bi im još više vjere da će nakon 20 godina proći skupinu na SP-u, te nakon toga napraviti veliki rezultat. Držim da bi čak i neodlučeno bio odličan rezultat, veliki impuls. S druge strane, za Brazil bi također pobjeda nad Hrvatskom bila legitimacija koja bi pokazivala da najava juriša na šesti naslov prvaka svijeta nije prazna priča. To što govorim ne kazujem iz patriotskih razloga, jer Hrvatska je jedna od ponajboljih reprezentacija, znaju to dobro i Brazilci! Za Brazil bi pobjeda nad nama također bila golemi stimulans.

Samo priča

Dodao je Kranjčar:

- Na prvi pogled rezultat u takvim utakmicama nije toliko bitan. To je neka špranca o kojoj će vam govoriti svi treneri ili izbornici. Obično se u takvim utakmicama stvara prilika da se neki igrači nametnu, da izbornicima daju, da se tako izrazim, “misliti”. Ali to je ipak samo priča jer rezultat je na kraju krajeva uvijek bitan. Naročito kad igraju tako planetarno moćne reprezentacije kakve su Hrvatska i Brazil. Jer iako se radi o prijateljskom ogledu, jedni i drugi će u Liverpoolu pokazati svijetu koliko su jaki. Da se izrazim kartaškim rječnikom, rezultat nije “pod mus”, ali pobjeda je kao “štih mač” - zaključio je bivši izbornik Vatrenih.

Linker
24. travanj 2024 12:32