REUTERS
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ MIAMIJA

EKSKLUZIVNO: SPORTSKE NOVOSTI OTKRIVAJU Hrvatska reprezentacija na Meksiko ide bez pola prve momčadi, izbornik Dalić pušta najveće zvijezde!?

DALIĆ UVAŽIO ZAHTJEVE KLUBOVA Izbornik će od igranja druge prijateljske utakmice osloboditi neke igrače
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2018. 08:59

Peru će biti glavna američka provjera, izbornik Zlatko Dalić pustit će nekoliko najzvučnijih igrača da ne idu u Dallas i neće igrati s Meksikom.

- Imamo brojne zahtjeve od klubova da oslobodimo njihove igrače druge utakmice i to ćemo napraviti. Ne mogu kazati točno koliko imena i koja su to, no protiv Perua će igrati najjači sastav, i to neću rano mijenjati, da ću im da budu na travnjaku cijeli susret ili većinu utakmice, a ostali će dobiti šansu s Mekskom. Na taj način svi će igrati. Mi smo u Americi, drugi u Europi, moramo to imati u vidu, a i prilika je da damo minutažu svima, što sam i najavio da ćemo učiniti - kazao nam je u četvrtak Dalić.

Za udarnih 11 imao je zapravo 13 kandidata, no Badelj i Kramarić ostaju te će započeti s Meksikom, pa će vrlo vjerojatno prednost dobiti danas Brozović i Nikola Kalinić kao centarfor.

Izbornik će osloboditi Subašića, Modrića, Rakitić, Mandžukića i Brozovića sigurno, a na listi vjerojatnih za raniji odlazak su i Perišić, N. Kalinić, možda i još netko.

Osijek, 230316.
Stadion Gradski vrt.
Nogomet, prijateljska utakmica izmedju A reprezentacija Hrvatske i Izraela.
Na fotografiji: pocetna jedanajstorka.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

- Adaptirali smo se dobro, to je bilo bitno s obzirom da razliku u vremenu i klimi. Želim da vidimo danas gdje smo, da odigramo pravi susret, a zatim ćemo složiti drugu ekipu za Meksiko - dodao je Dalić.

Izbornik ovih dana nije razbijao glavu s Farfanom i “napasti s juga”, posvetio se dodatnom jačanju atmosfere u momčadi. Ova turneja u prvim danima više je bila team building nego igračka priprema za Svjetsko prvenstvo.

Na treninzima u Barry Universityju nije ni isproban raspored s trojicom stopera, igralo se na standardan hrvatski način 4-2-3-1, više se pozornosti posvetilo preventivi od ozljeda - da uslijed klupskog ritma i dugog puta nekome ne bi otišao mišić - nego taktičkoj razradi.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Ukraine vs Croatia - NSC Olimpiyskiy, Kiev, Ukraine - October 9, 2017   Croatia coach Zlatko Dalic celebrates with Ivan Rakitic after the match   REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS/Valentyn Ogirenko

- Rezultat nam nije prioritet, nego da stavimo sve na svoje mjesto za Rusiju, ali jasno da želimo dobiti. Peru je ozbiljna i kvalitetna momčad, neće biti jednostavno, nećemo se opterećivati. Međutim, uvijek je zbog atmosfere ugodnije kad se pobjeđuje. Ipak, to je šansa da zaigra više igrača, da se vide neke stvari - pričao je Dalić ovih dana, pa je i rekao:

- Nećemo se prilagođavati protivnicima u Rusiji, igrat ćemo svoj nogomet, naš zadatak je da radimo na poboljšanjima u igri. Mi imamo kvalitetu i ne želim da se shvati kako ću postavljati taktiku zbog drugih. Ne, protiv koga god igrali, bit ćemo svoji, bit ćemo Hrvatska.

Tako je sustav 3-5-2 ostavljen kao mogućnost alternative, ali ovog časa ne figurira osobito. Vatreni dugo djeluju s četvoricom u liniji, a kako se reprezentacija rijetko okuplja, očito je malo vremena...

Hrvatska prvi put igra protiv Perua, takve tehnički dobre ekipe s motoričnim igračima znale su nam zadavati brige. Ipak, naša reprezentacija toliko je dugo na okupu da se od nje mora očekivati da i bez velike igre protiv ekipa kao što je Peru demonstrira klasu. Premda današnje izdanje neće puno kazati o dometu na Svjetskom prvenstvu, činjenica je da momčad koja ima pojedinačnu kvalitetu, dobru atmosferu i pravu stručno vođenje mora to i potvrditi.

Najveći posao Dalić će imati kako riješiti napad, mnogo je kandidata, a osim Perišića na lijevoj strani nitko nije siguran gdje će biti na startu utakmice. Jer dok je Subašić, prvi golman, a u izostanku Lovrena udarna obrana Vrsaljko, Ćorluka, Vida i Strinić, te su u vezi Rakitić i Modrić nositelji, a Brozović opcija u koju izbornik ima povjerenja, u napadu je plejada kandidata, a čini se da Dalić taj rebus nije raspleo. Zato će mu ova utakmice biti od koristi. Želi još jednom vidjeti na djelu Kalinića, a treba očekivati da će minutažu dati i Krmariću, koji je vruć, u sedam kola zabio je sedam golova i s pravom računa na poziciju centarfora. Suša pogodaka nekih od strijelaca Vatrenih jedna je od rijetkih negativa koja ih je dopratila u SAD.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Ukraine vs Croatia - NSC Olimpiyskiy, Kiev, Ukraine - October 9, 2017   Croatia coach Zlatko Dalic before the match   REUTERS/Valentyn Ogirenko - RC1C63E730F0
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Dalić je zacijelo svjestan da ovakve utakmice mogu više puta prouzročiti problem nego otkriti rješenje. Dovoljno se sjetiti Budimpešte prije dvije godine, kad Dejan Lovren nije htio ući u igri smatrajući da mu je mjesto u prvih 11. Toliko je “puknulo” između njega i Ante Čačića u tom času da ga nije bilo na Svjetskom prvenstvu. Sada valjda nema takve prijetnje....

Peru je test i provjera, i test ozbiljnosti kad se nosi nacionalni dres, ali šansa za neke igrače da prvi put zaigraju u SAD-u. Zapravo A vrsta Hrvatske ovim debitira na sjevernoameričkom kontinentu u svojoj punini, lani s Meksikom broji se kao prvi nastup, ali daleko je to bilo od najboljeg sastava. Danas nedostaju jedino Lovren i Mitrović koje su zaustavile ozljede.

Linker
16. travanj 2024 16:35