Getty images
NOVI DOM VATRENIH

EKSKLUZIVNO U SN: HRVATSKA KREĆE U GRADNJU NACIONALNOG STADIONA Imat će 35 tisuća mjesta, već se zna i lokacija, cijena i kada će biti dovršen

Hrvatski nogometni savez odlučan je u namjeri izgradnje novog doma Vatrenih.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. prosinac 2017. 12:51

Na press-konferenciji nakon Izborne sjednice Skupštine HNS-a Davor Šuker je kazao:

- Dobit ćemo velik novac od Lige nacija i izgraditi nacionalni stadion.

Doduše, dodajući:

- Ali zar nije država ta koja treba podizati stadione?

Te rečenice u medijima, koji su bili zaokupljeni Poslovnikom, optužbama iz Hajduka i Šukerom kao takvim, nije dobila odjek, koliko god zvučala intrigantno. Međutim, iako je projekt tek u razradi, u HNS-u tvrde da misle najozbiljnije. Koji dan kasnije izvor iz vrha Saveza otkrio nam je plan. Na ključna pitanja dobili smo sljedeće odgovore:

Kada?

Za četiri godine Hrvatska će imati potpuno nov stadion koji će niknuti od temelja, dakle ne na “zgarištu” nekog postojećeg. Gdje? Ciljana je lokacija Velika Gorica. Ona je prvi izbor jer nudi pregršt zemljišta nedaleko od aktualnog stadiona, na čvorištu je autocesta, blizu zračne luke, praktički, dio Zagreba. Štoviše, rečeno nam je da je Velika Gorica već odabrana, no dok se to ne utanači s Gradom Velikom Goricom, a dosad nije, treba staviti upitnik. Kakav stadion? Riječ je o stadionu s 35 tisuća sjedećih mjesta koji će zadovoljiti kriterije UEFA-e za sve međunarodne utakmice osim finala Lige prvaka. To bi bio dom Vatrenih, finala Kupa, raznih drugih međunarodnih susreta...

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Odakle novac?

Naš izvor tvrdi da je osiguran, ali sredstva od Lige nacija, koja je spomenuo Šuker, nisu ni približno dovoljna. Svaki državni savez potpisao je s UEFA-om ugovor na četiri godine po kojem joj prepušta televizijska i marketinška prava za Ligu nacija, kvalifikacije za Europsko prvenstvo i prijateljske utakmice od 2018. do 2022. HNS će za to inkasirati 12,5 milijuna eura, uz prihod od ulaznica, koji bi, s obzirom na to da će u Ligi nacija biti jakih suparnika, mogao iznositi 1,5-2 milijuna eura po dvoboju na domaćem terenu. Ali budući da će takvih ogleda biti tek četiri u četiri godine, sve zajedno - sa zajamčenim paušalom - ne može ići preko 20 milijuna eura, a golemo je pitanje hoće li dosegnuti i toliko. Jasno je, nužni su drugi resursi, poput fondova UEFA-e i FIFA-e, koje su mnogima dale za stadione, ili pak neke vrste javno-privatnog partnerstva.

Poljud, otvoren 1979. godine, zadnji je pravi stadion izgrađen u našoj zemlji. Otad je iščekivanje stadiona postalo jednako čekanju Godota, ne samo u Maksimiru nego, eto, i na Kantridi. To će kod svakog automatski aktivirati skepsu da ćemo doista doživjeti da se ne moramo sramiti kad nam u goste dolaze nogometne veličine. No Ivan Meštrović, predsjednik Osijeka, postao je poseban savjetnik Davora Šukera.

Meštrović i njegov mađarski partner Lorinc Meszaros grade u Osijeku kamp, već imaju sve pripremljeno za stadion, manji od najviše petnaestak tisuća sjedalica, a Meštrovićevo znanje i iskustvo izvrsno će doći i u HNS-u, zbog čega se čini kao idealan čovjek da stane na čelo tog projekta. Mađari su u Budimpešti 2014. podignuli Groupama Arenu, na kojoj je lani Hrvatska s njima igrala prijateljsku utakmicu; stajala ih je 305 milijuna kuna, a prima 23.700 gledatelja. Turci su primjerice u Antalyi godinu kasnije izgradili stadion s 32,5 tisuća mjesta za svega 260 milijuna kuna. No kako su se Mađari iskazali u brojnim projektima po svojoj zemlji, gdje je za relativno malen novac izgrađena vrhunska sportska infrastruktura, od toga čak petnaestak stadiona i tristotinjak nogometnih igrališta, nameću se kao odličan strateški partner za HNS.

U pet i pol godina Šukerova predsjedanja na semaforu je stajalo crveno svjetlo države, a njegov mjenjač u leru. Nakon akcije “tereni prvoligašima”, koja bi u djelo trebala biti provedena u svibnju, najave su da će biti ubačen u brzinu više. Jer vladajuća je garnitura u Savezu zaključila - bolje da gradimo i promjene radimo mi nego da dođe netko drugi i to učini umjesto nas.

- Bez obzira na to što je Šuker ostao predsjednik, velika većina ljudi iz nogometa traži promjene - kazao je izvršni direktor Damir Vrbanović i spomenuo uvođenje novih resora, ljudi, posvećivanje sektorima u kojima HNS nije bio dovoljno aktivan. To su temeljna razmišljanja iza kulisa.

Damir Mišković odlučio se uključiti puno aktivnije, ne tek kao formalni dopredsjednik Saveza; pokrenuo je Opatijsku inicijativu i čelna je osoba u pregovorima s državom oko održivog modela financiranja sporta. Sad i Meštrović dodaje gas - poduzetnici koji su donijeli novu vrijednost hrvatskom nogometu odlučili su preuzeti stvari u svoje ruke koliko god to budu mogli.

HNS je 2012. odabrao Svetice za gradnju kampa, da bi nakon višegodišnjeg tapkanja u mjestu digao ruke. Podizati objekte kao što su stadion ili kamp nemoguće je bez državne ili lokalne vlasti.

Čak ako se i zatvori financijska konstrukcija za izgradnju, lokalne vlasti moraju riješiti zemljište, komunalnu infrastrukturu, a pitanje je i održavanja. Pojedini nam u HNS-u kažu - poklonit ćemo glavnom gradu stadion kad ga već on nije omogućio nama. I tvrde da će se s tom odlukom relativno brzo i službeno izaći u javnost. No rok od četiri godine, koji su si odredili, nije kratak; predmnijevamo da je determiniran priljevom novca. Davor Šuker kao Bob graditelj? Na Sveticama nije prošlo, zakočio je Grad Zagreb. Hoće li u Velikoj Gorici?

Cijena ne bi trebala biti viša od 45-50 milijuna eura

Mnogi će kazati da Hrvatskoj treba baš stadion od 35.000 mjesta; dovoljno velik za jake utakmice koje pune tribine - pa da se i kod nas može igrati UEFA-in Superkup, čak i finale Europske lige, za koje je uvjet da stadion ima najmanje 30.000 sjedalica - a opet ne preglomazan i preskup. Takav stadion ne bi mogao ugostiti jedino završni susret Lige prvaka jer je za to kriterij 60.000 mjesta.

Nedavno je Hrvatska igrala u Eskisehiru, tamošnji stadion gotovo je idealan primjer objekta kakav treba podignuti kod nas: s upravo 35 tisuća mjesta, fantastično akustičan, moderno opremljen, dakako, natkriven... Ima još vrlo dobrih primjera, od Groupama Arene u Budimpešti, koja je, istina, nešto manja, gdje su Vatreni lani igrali s Mađarima, preko Austrije i stadiona u Klagenfurtu, Salzburgu... Nijemci načelno kažu da je cijena milijun eura za tisuću mjesta, ali ako i jest veća, za 35 tisuća sjedalica ne bi trebala biti viša od 45-50 milijuna eura, radi li se racionalno. To je godišnji proračun GNK Dinama. Ništa više od toga.

Iako je Maksimir pojam za nogomet u Zagrebu i dom Dinama, rušiti ga i graditi novi stadion na tom mjestu bilo bi daleko skuplje; jednostavnije je i mnogo jeftinije novi stadion izgraditi na praznom zemljištu. A hoće li jednom i Dinamo zaigrati na tom stadionu, pogotovo u Europi, to je pitanje daleke budućnosti. Drugo je pitanje što bi u tom slučaju bilo s Maksimirom, gdje je svojedobno bio zacrtan stadion A kategorije. No Velika je Gorica doista blizu i prometno svima lako dostupna.

Stadioni koji su na tragu onoga što traži HNS

Groupama Arena

- izgrađena u Budimpešti 2014.

- prima 23.700 gledatelja

- koštala je 305 milijuna kuna

Centrannial Arena

- izgrađena u Antalyi 2015. godine

- prima 32.500 gledatelja

- koštala je 260 milijuna kuna

Linker
14. travanj 2024 14:19