CROPIX
'JA NJEGA VOLIM, A ON JE MISLIO...'

EVO KAKO SE LEGENDARNI ĆIRO OPROSTIO OD MANDŽUKIĆA Dao mu je nadimak koji se Mandži nije dopao, a danas kaže: Veliko srce, velik čovjek, a 'razbojnik'

ĆIRO BLAŽEVIĆ Legendarni trener bio je važan dio karijere jednog od velikana hrvatskog nogometa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 23:59

Ćiro Blažević bio je važan dio karijere Marija Mandžukića. Trenirao ga je u Kranjčevićevoj, u dresu Zagreba, već je tada Ćiro slutio da se radi o igraču posebnih performansi. Ali i igraču koji ga je znao i dovoditi u očaj. Otad i onaj nadimak ‘đilkoš’, koji se Mandžukiću nikad nije dopao.

- To je bilo pozitivno, ja sam ga tako zvao jer sam znao da je riječ o posebnom igraču - kaže nam Ćiro Blažević, koji je, kaže, iznenađen Mandžukićevom odlukom da se oprosti od reprezentacije.

- Ne samo, nego i Ćorluka. Mislim da su pogriješili, da su se prerano oprostili od reprezentacije. Mogli su još puno dati Hrvatskoj. Tužan sam, nisam to očekivao.

Ipak, Ćiro priznaje da možda nije sasvim ‘unutra’, da vjeruje kako obojica imaju razloge za svoju odluku.

Livio Andrijic / CROPIX
CROPIX

- Da, ne znamo pravi razlog, možda on postoji, to samo znaju oni i oni koji su s njima sve to prolazili. Što se Mandžukića tiče, on je takve građe, on je takva figura, da ne vjerujem da je izrauban, da više nema snage. On je jednostavno tip koji se nikad ne umara, koji uvijek ide punom snagom. I siguran sam da je još mogao igrati za Hrvatsku i biti pravi, ali, dobro... Što je, tu je, tako je odlučio.

Sjeća se Ćiro tih dana iz Zagreba, nekad nije bilo lako.

Nije se trebao oprostiti

- Znaš, sine, ja njega jako volim, i onda sam ga volio, a on je mislio da ga mrzim i da imam nešto protiv njega. No, sve je to bilo za njegovo dobro. I znaš, zadnji put kad smo se vidjeli, u Westinu na dodjeli nagrada, rekao mi je: Šefe, ja vama puno toga dugujem! To mi je bilo jako drago, sretan sam zbog njega što je sve to postigao u karijeri.

Je li Ćiro mogao misliti da će Mandžukić tako daleko dogurati?

- Znao sam već tada da će napraviti veliku karijeru, ali, iskreno, nisam ni ja mislio da će biti tako velika. On je stvarno napravio jako puno, pogledajte u kojim je klubovima igrao i igra, što je sve napravio za reprezentaciju. Sigurno će nedostajati Hrvatskoj, kažem, mogao je on još, nije se trebao oprostiti.

Ratnik, moderan igrač

Što Ćiro kod svog učenika Mandže najviše cijeni, od svih nogometnih i inih osobina?

- On je moderan napadač, igra u oba smjera, veliki borac, ratnik. On je sigurno velikan hrvatskog nogometa, spada u tu kategoriju najvećih.

Ipak, Ćiro ističe i njegove ljudske osobine.

- Veliko srce, veliki čovjek. A kad za jednog ‘razbojnika’ kažete da je velik i dobar čovjek onda to ima dodatnu težinu.

Znači, Mandžo je ‘razbojnik’?

- Da, razbojnik pravi, u pozitivnom smislu, naravno. Ma, sve najbolje o njemu, doista sjajan igrač, nema se tu više puno toga dodati. Ja njega doista volim.

Još jedan igrač kojega je Ćiro trenirao odlazi u reprezentativnu mirovinu. Sve je manje koji su imali čast učiti od Miroslava Blaževića, dolaze nove genaracije. Mandži će zamjenu biti teško pronaći.

Linker
15. travanj 2024 18:05