CROPIX
TAKTIČKA POSTAVA

EVO ZAŠTO SE ZLATKO DALIĆ ODLUČIO ZA NAJOFENZIVNIJU HRVATSKU IKAD Već nakon Osijeka je prelomio veliku odluku, ali promjena stiže već za - Argentinu!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. lipanj 2018. 00:17

Na premijeri kao izbornik na velikom natjecanju Zlatko Dalić izveo je sastav kojeg je uigravao nekoliko dana u Rusiji, nije bilo nikakvih promjena ili iznenađenje u zadnji čas.

Dalić je nakon Senegala u Osijeku dva dana još razmišljao, vagao, a onda prelomio. Njegova ideja igre bila je jasna: od ofenzivaca je tražio presing, a to znači da obrana mora visoko stajati, pa je inzistirao na bržim stoperima.

Ćorluka na klupi

Vedrana Ćorluku ostavio je na klupi, što se ni jedan raniji izbornik nije odvažio napraviti, no jasno da je Ćorluka negda bio igrač s više kontinuiteta i energije.

Dalić se predijelio za ofenzivan nogomet, zato je krenuo s praktički četiri napadača, Rebićem, Kramarićem, Perišićem i Mandžukićem, što je značilo da je u prvom sastavu imao tek dva veznjaka, Modrića i Rakitića. Takva postava pomalo nalikuje na sastav Nike Kovača prije četiri godine u Brazilu, i tada su Modrić i Rakitić bili taj tandem, no puno je vremena prošlo… Primjerice, Rakitić je u Brazil stigao kao ofenzivni veznjak u Sevilli, a u Rusiji kao defenzivni u Barceloni.

GOL HRVATSKE POGLEDAJTE OVDJE

To je najofenzivniji sastav za koji se Dalić odlučio otkako je izbornik, ranije je uvijek imao tri klasična veznjaka, primjerice u pobjedi nad Grčkom u Zagrebu 4:1, što nam je donijelo Svjetsko prvenstvo, igrali su Rakiitć, Brozović i Modrić. Luka se tako vratio u defenzivnu rolu, a da Andrej Kramarić ne igra tako dobro u zadnje vrijeme, i da nije natjerao izbornika da započne s njima, možda i ne bi momčad bila toliko ofenzivna.

Drukčije s Gaučima

No, Dalić nije išao s Kramarićem na špici, to je ostavio Mandžukiću, nego mu je dodijelio rolu za koju i sam govori da mu najviše odgovara. Ali i s dosta obveza u sredini terena.

To je i najofenzivnija postava Hrvatske ikad u prvom kolu velikog turnira. Prethodno je kratko viđena u Gradskom vrtu sa Senegalom, ali tada je u špici bio Nikola Kalinić.

Ivan Strinić dobio je još jednu priliku na lijevom braniču, oko toga za ovu utakmicu Dalić nije dvojio. No, izbornik je, međutim, najavio da bi protiv Argentine postava mogla izgledati nešto drugačije…

Linker
24. travanj 2024 12:53