Foto: Jakov Prkic / CROPIX
'RUSIJA NAŠIH SNOVA'

FOTO: DALIĆEVA KNJIGA PREDSTAVLJENA U TRILJU Kino-dvorana bila je pretijesna: 'Svjetsko prvenstvo je iza nas, ali emocije ostaju zauvijek'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 16. veljača 2019. 16:00

Pretijesna je bila kino-dvorana u Trilju na predstavljanju knjige „Rusija naših snova“ izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića o senzacionalnom uspjehu Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojemu su uzeli srebro.

Još jednom evocirane su uspomene na mjesec koji je ujedinio Hrvatsku koja je strepila u svakoj utakmici dok su naši Vatreni ispisivali jednu od najvećih sportskih priča. Veliki pljesak dobio je izbornik Dalić u Trilju, samo dan nakon što je njegova knjiga predstavljenu u Livnu gdje je tri sata morao potpisivati svoje štivo koje je na stranice prenio novinar Sportskih novosti Dražen Antolić.

Tako su u subotu na predstavljanju u Trilju na bini bili još predsjednik HNS-a Davor Šuker, direktor natjecanja, infrastrukture i razvoja HNS-a Marijan Kustić, te Mario Zorko, glavni urednik Sportskih novosti, izdavača knjige Rusija naših snova, dok je program vodio poznati novinar Ante Botić iz Cetinskog kraja Ante Botić s Hit radija.

Program je otvoren pjesmom pjevača Župskoga zbora iz Trilja, dok su se na ekranu vrtjele slike i videa te su se svi još jednom podsjetili kako je u Trilju izgledalo Svjetsko prvenstvo i kako su ga mještani pratili. Od poznatih nogometnih lica u publici smo vidjeli nekadašnjega igrača Hajduka i Dinama Vilsona Džonija, bivšega stopera Hajduka Boška Anića te predsjednika Splita Slavena Žužula. Domaćin ovoga za Trilj važnoga događaja bio je gradonačelnik Ivan Šipić, bila je tu u predsjednica Gradskoga vijeća Ivana Živaljić te fra Neven Pavlinušić, župnik iz Hrvaca koji na sebi imao obilježja Hajduka i Hrvatske, a navratio je i saborski zastupnik Petar Škorić.

Izbornik Dalić zahvalio je Triljanima na gostoprimstvu…

- Knjiga je povod da bi se zapamtilo ono što se dogodilo u Rusiji, ali mislim da su zajedništvo i emocije koje osjećam i ovdje puno važniji. To je ono što je nama Hrvatima trebalo. Svjetsko prvenstvo je iza nas, ali emocije koje su se tada dogodile, ostaju zauvijek – između ostaloga je poručio izbornik Dalić koji je se prisjetio ruskih dana te to podijelio s Triljanima njihovim gostima.

Predsjednik Saveza Šuker naglasio je kako je važno da je cijela Hrvatska bila uz Vatrene, ali je apostrofirao i važnost malih sredina…

- Nogomet je za glavne gradove svih zemalja, ali 95 posto igrača nastane iz ruralnih krajeva. Uvijek je bitna baza, razgovarali smo stoga s gradonačelnikom da napravimo ovdje neki teren s umjetnom travom – zaradio je pljesak Šuker dodavši da HNS i lokalne samouprave moraju napraviti sve da se povuku sredstva iz EU-a. Mi ćemo se baviti nogometom, nismo građevinska firma, ali mora pomoći i politika – dodao je Šuker po pitanju infrastrukture.

Kustić i Šuker su najavili da će hrvatska reprezentacija gostovati u listopadu u Splitu, te da će prije toga doći i u Livno, pa su zaslužili veliki aplauz. Glavni urednik Sportskih novosti ispričao je kako je nastala ideja za knjigu koja bi, da se njega pita, bila školska lektira te dodao da bi uskoro mogla osvanuti na ruskom i engleskom jeziku te da ima interesa iz Kine i Japana za njihovu verziju. Za kraj je od gradonačelnika Šipića Zlatko Dalić dobio posebnu plaketu te kipove Gospe i Svetoga Mihovila, a nagrađen je i Šuker. U glazbenom programu nastupali su još klapa Sinj te tamburaši Dukata iz Širokoga Brijega koji su na kraju izveli pjesmu „Lijepa li si“, a otpjevao ju je ni manje ni više nego Marko Perković Thompson na oduševljenje okupljenih, pogotovo djece koja su sve to snimala. Nakon toga se pristupilo potpisivanju knjiga koje su brojni u Trilju kupili, a izbornik Dalić imao je strpljenja sa svima i svima udovoljio i to je potrajalo dugo, dugo.

Linker
26. travanj 2024 09:44