Niksa Stipanicev / CROPIX
'RUSIJA NAŠIH SNOVA

FOTO: OVACIJE ZA DALIĆA NA PROMOCIJI KNJIGE U ŠIBENIKU Cijeli događaj bio je nabijen emocijama. Očito, ruska bajka živi i nekoliko mjeseci kasnije'

Piše: Davor TrutinObjavljeno: 16. siječanj 2019. 23:32

U prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, jednoj od najstarijih, ali i najljepših kazališnih zgrada u Hrvatskoj, održana je promocija knjige 'Rusija naših snova', hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića. Cijeli događaj bio je nabijen emocijama, razgaljena publika dočekala je Dalića ovacijama… Očito, ljetna ruska bajka i nekoliko mjeseci kasnije i dalje traje gotovo istim žarom.

Šibenska promocija održana je nakon onih u Zagrebu i Splitu, a osim glavnoga gosta na promociji su bili i proslavljeni sportaši, izbornici Šibenčani Aleksandar Petrović i Ivica Tucak, koji su također toplo pozdravljeni iz krcatog šibenskog teatra.

U publici uz lokalne dužnosnike bilo je i puno poznatih gostiju, sportaša, bivših i sadašnjih poput Željka Jerkova, dopredsjednika HOO-a, Nikice Cukrova, nogometaša, košarkaša, vaterpolista…Ali, najviše običnog puka koji se još jednom htio zahvaliti hrvatskom izborniku na neviđenoj sreći koju nam je donio prošloga ljeta.

- Moram vam reći da je izbornik u ovih nekoliko sati provedenih u našem gradu oduševljen Šibenikom. Toliko da je rekao kako je spoznao da je Šibenik puno više nego što je mislio - otvorio je moderator šibensku promociju Dalićeve knjige.

Naravno, to je odmah dodatno zagrijalo atmosferu u parteru i ložama. Šibenski organizatori su upriličili i prijem kod šibenskog biskupa mons. Tomislav Rogića.

- Ne mogu vam reći koliko mi je drago što sam ovdje u Šibeniku i da sa vama mogu ponovo podijeliti tu radost, ljubav prema domovini i zajedništvo - kazao je Dalić u svom uvodu.

Kao i mnoge druge Hrvate, i jednog starijeg šibenskog gospodina, Antu Čizmića, oduševilo je kako je hrvatski izbornik u hrvatski rječnik uveo termin - poniznost.

- Istina, to sam igračima počeo stalno govoriti nakon pobjede 3:0 nad Argentinom, u strahu da ne poletimo na oblacima euforije. Srećom, igrači su to prihvatili i tako se ponašali do samoga kraja prvenstva - odgovorio je Dalić.

Posebno zanimljivo bilo je slušati i aktualnog izbornika brazilske košarkaške reprezentacije, i negdašnjeg hrvatskog izbornika Acu Petrovića.

- Ja sam SP pratio u Brazilu i moram vam priznati kako sam bio ponosan tih 35 dana. Do četvrtfinala za Brazilce nije postojao nitko na natjecanju, bili su uvjereni da idu do kraja. A nakon što su ispali od Belgije, mahom su se opredijelili za Vatrene. Postali su najveći hrvatski navijači. Mene su zvali s brojnih TV postaja kao sukomentatora, nisam se mogao braniti od poziva. I tek su onda shvatili da sam ja, osim što sam Hrvat, i izbornik njihove košarkaške reprezentacije - poentirao je Petrović koji se čak upustio i u zanimljivu stručnu analizu Zlatka Dalića istaknuvši sve njegove enormne zasluge za rusko srebro zlatnoga sjaja.

Baš kao i Petrović, i drugi proslavljeni šibenski trener Ivica Tucak, trofejni vaterpolski izbornik, složio se da je 2. mjesto na SP-u u Rusiji najveći sportski uspjeh u povijesti Lijepe Naše, i nakon pobjede u Domovinskom ratu najveći doseg u cjelovitoj recentnoj hrvatskoj povijesti.

- Uvijek se šalim sa Zlatkom kako ga nikada ne bi dopalo izborničko mjesto da je bilo sve kako je trebalo biti u kvalifikacijama. A što bih tek ja rekao, mnogi su mi govorili da nisam normalan jer preuzimam izborničku palicu nakon jednog Ratka Rudića. Ali i ja, baš kao i Zlatko, vjerovali smo u sebe, ali najviše u igrače, u hrvatski ponos i zajedništvo, jer kada smo skupa najjači smo na svijetu. Luka Modrić zna o nogometu puno više od Zlatka Dalića. Sandro Sukno zna o vaterpolu 150 puta više od Ivice Tucka, ali nitko ne zna bolje voditi hrvatsku reprezentaciju od Zlatka Dalića - istaknuo je Tucak zaradivši gromoglasan pljesak.

Sibenik, 160119.
Hrvatsko narodno kazaliste.
Predstavljanje knjige Rusija nasih snova izbornika Zlatka Dalica. Predstavljanju su nazocili Ivica Tucak,Aleksandar Petrovic, Mario Zorko i Ivo i Petar Mikulicin.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Otkrio je kako su se on i Dalić prije promocije u HNK-u dogovorili da će zajedno put Njemačke ako se Kauboji plasiraju u polufinale SP-a, želeći i time pokazati koliko su zajedno svi hrvatski sportaši.

Glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko također se prisjetio nezaboravnih srpanjskih dana, a okupljeni su još jednom mogli uživati u svim golovima Mandžukića, Rakitića, Modrića i ostalih Vatrenih u Rusiji.

Emotivnim govorom Daliću je zahvalio i proslavljeni Željko Jerkov, negdašnji veliki košarkaš i reprezentativac, kazavši kako je upravo Zlatko Dalić dao taj neophodan čarobni začin ruskom srebru.

Na kraju je još jednom, naravno, riječ dobio proslavljeni hrvatski izbornik.

- Velika mi je želja hrvatsku nogometnu reprezentaciju dovesti u Dalmaciju, u Split. Vi ovdje zaslužili ste to. Bez obzira na neke probleme nitko to ne može zabraniti - istaknuo je Dalić.

Šibenska promocija knjige 'Rusija naših snova' začinjena je neslužbenom himnom Vatrenih nakon Rusije 'Nije u šoldima sve' u izvedbi glazbenih gostiju klapa Bonace, Žirija i Skradinki koja je podigla sve na noge u prekrasnom šibenskom kazalištu.

Linker
20. travanj 2024 14:36