Boris Kovačev / CROPIX
'OSTAJEMO DO FINALA'

FOTO: VATRENE NA MJESTU VELIKOG SRAZA S NIGERIJOM DOČEKALI NAVIJAČI Raspoloženi Dalić ih odmah oduševio: 'Sada je na svima nama veći pritisak'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. lipanj 2018. 23:18

„Pomalo treperimo. Odbrojavanje, slatko iščekivanje do početka Svjetskog prvenstva. Spremni smo, svi igrači su zdravi, atmosfera je izvrsna”, strčao se u četvrtak navečer nasmijani Zlatko Dalić iz Radisson Hotela pred skupinu hrvatskih novinara.

Letovi za Kalinjingrad su nam se mimoišli za tridesetak minuta, kada smo stigli pred bazu 'vatrenih' oni su već zadužili ključeve soba, ali izbornik se bez oklijevanja odazvao pozivu na blic-druženje s reporterima...

I odmah ga je presrela skupina navijača, šestorica mladića iz Zaprešića putovala su petnaest sati kombijem kroz Poljsku do ovog ruskog eksteritorijalnog džepa na baltičkoj obali.

„Bilo je dobro, malo smo 'čilali' na plaži u Gdanjsku prije nego što smo nastavili putovanje. Sve je teklo glatko do poljsko-ruske granice, tu su nas zadržali i provjeravali duže od sat vremena, no evo nas na odredištu”, objašnjava Danijel Eraković. On i prijatelji isplanirali su cijelo ljeto u Rusiji: nakon Kalinjingrada nastavljaju putešestvije Rusijom, prema Nižnjem Novgorodu i Rostovu na Donu. Prava avantura na četiri kotača.

„Dokad ostajemo? Do finala”, kaže najmlađi i najpoletniji član ekspedicije.

Nakon što odradi fotografiranje s navijačima Zlatko Dalić pita kakve dojmove nosimo iz nigerijskog kampa. Izbornik Gernot Rohr je stara, iskusna kuka i ne razbacuje se bombastičnim najavama, nego u tišini kuha senzaciju, ali zato igrači pršte od optimizma i čak maštaju o prvom mjestu u skupini, odgovaramo izborniku. Kada ih ponese euforija idu u krajnost i maštaju u svjetskom naslovu...

- Imaju i oni pravo na optimizam. Ipak govorimo o igračima Chelseaja, Arsenala, Leicestera, ali ništa to ne mijenja u našoj pripremi. Fokusirani smo na sebe, znamo što možemo, znamo što trebamo učiniti. Nema kalkulacija, idemo odlučno u bitku jer tko će se poslije vaditi na Argentini – zaključuje Dalić i bježi u hotel.

Mi zamičemo iza ugla i na središnjem Trgu pobjede, navijačkom hotspotu sljedeća dva dana, već se sudaramo s novom ekipom hrvatskih fanova. Na terasi kafića sjede nećak i stric, Bruno i Siniša Špišić iz Pisarovine. Dijele iskustva zaprešićkih navijača.

- Sve je bilo super do pred poljsko-rusku granicu, onda odjednom poseban režim. Izađi van, vadi stvari, nešto ne štima s tim navijačkim ID-om, na legitimaciji su izostavili nule ispred naših brojeva. Tipična birokratska zavrzlama, ali prošlo je. Idemo uživati i dobiti tekmu. Bit će dobra atmosfera, najavljuju pet tisuća naših navijača - objašnjavaju nam Špišići.

U tom trenutku već im se pridružuju suputnici koji su u međuvremenu istražili teren. Dok spremno zauzimaju formaciju pred objektivom našeg fotoreportera u kadar utrčavaju dvojica domaćih. U zraku se osjeća elektricitet velike utakmice. „Hajde tovarišč, upadaj, da se svi zajedno slikamo...”

Linker
19. travanj 2024 18:25