CROPIX
'IGRAJ MOJA HRVATSKA'

FOTO:VATRENI IZAZVALI POMUTNJU NA SVOM POVRATKU U DALMACIJU S kim god razgovaram vlada euforija, svi žele doći! Ima mlađih koji su naoštreni na HNS...

VATRENI DANAS S NK OMIŠ Jučer za vrijeme treninga kiša je prala grad na Cetini, na stadionu se okupilo više od 700 djece, a cure su plakale vidjevši svoje ljubimce koji danas u 15 sati igraju s domaćim klubom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. svibanj 2019. 00:36

Omišani su znali da će sve napraviti na visokoj razini i da imaju samo jednog neprijatelja…

- Kažu da će vjetar rastjerati oblake, da danas od 15 možda neće biti kiše - komentirali su ljudi na stadionu “Anđelko Marušić Ferata” koji nosi ime po davnoj legendi Hajduka.

Dva tjedna pranja

No, kiša, prokleta i ružna kiša prala je grad na ušću Cetine i u četvrtak poslijepodne kad su od 17 sati Vatreni istrčali na teren ne bi li odradili kratak trening. Tako je, kažu ovdje, već dva tjedna.

- Djeco, moramo ići, razboljet ćete se - nisu imali mira učitelji koji su na tribine doveli klince iz lokalnih škola. Upravo školarci i mladi sportaši iz raznih klubova ovog kraja i okolice, do Benkovca, Solina… pristojno su popunili i glavnu i montažnu tribini, šarenili su se kišobrani, procjena je da se okupilo oko 700 djece, neki kažu i više. Samo su oni jučer imali pravo ulaska, “odrasla” publika morala je ostati iza ograde. Škole su radile skraćeno.

- Hrvatska, Hrvatska - orilo se s tribina kad je momčad istrčala na teren. Ivan Perišić dobio je ovacije u svojem rodnom gradu, njegov golem dres koji je bio na tvrđavi Mirabella prilikom dočeka lanjskog srpnja, dres osam puta pet metara visi s glavne tribine a mural oslikava okolinu. Perišić u dresu Vatrenih s brojem 4.

No, iako je Ivan domaći momak nije jedini ljubimac. Skandirali se i Luki Modriću i mnogima…

- Ja nosim Modrićev dres još kako je imao broj 14. On je nakon Perišića najpopularniji - pričao nam je predsjednik Omiša Vedran Kovačić.

Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Neki su bili posebno dirnuti, svjedoci govore o curama koje nisu mogle izdržati emocije, plakale su cijelo vrijeme treninga, svih pola sata. Čak i duže… Za njih je susret s Vatrenima bio događaj života.

- Sve smo ovo dobro napravili, proba je uspjela, spremni su za glavni posao - sa smiješkom su nam ispred svlačionica komentirali organizatori nakon što je završilo.

Zlatko Dalić nije dužio, malo trčanja, malo ševe i pravac autobus. Trening je trajao pola sata, valjalo je sačuvati teren za danas. NK Omiš ga je pazio kao kraljičinu travu, mjesec i pol dana nije na njemu trenirao, ne bi imalo smisla da su ga sada uništili. Mnogi su s tribina potražili krov u obližnjem trgovačkom centru, dolazili su pokisli kao miševi, ali dojam je da nisu žalili. Vjerojatno je krivo bilo učenicima škola čiji su profesori otkazali dolazak na trening zbog kiše.

Danas Hrvatska dolazi uveličati stoti rođendan kluba Omiš, u gradu se priča najviše o tome, sa zgrada viore hrvatske zastave, ali i ne samo sa zgrada, i na autobusnim stanicama, na mnogima lokacijama vidjeli smo “kockice”, koje nisu od jučer…

- Igraj moja Hrvatska - pjevalo se s razglasa i tribina. Kao i uvijek u Omišu kad igra Hrvatska, samo ovaj put je Hrvatska ovdje, na licu mjesta.

Omis, 300519. 
Stadion Andjelko Marusic Ferata.Trening Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Ivan Perisic
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Bit će super, ne brinite

No, iako je kod kuće, okružena pažnjom i ljubavlju, Hrvatska je čuvana kao da je došla reprezentacija neke države s kojom imamo napete odnos. Vidjeli smo 6-7 policijskih vozila u krugu stadiona, kombi nedaleko od njega… Nisu imali posla osim redovne regulacije kretanja autobusa nacionalne vrste od Podstrane i natrag, mnogi će ovdje kazati da će tako biti i danas. Za red će se brinuti 100 zaštitara tvrtke Sokol Marić, posebna je regulacija prometa…

- Bit će odlična atmosfera, ne brinite. S kim god razgovaram vlada euforija, svi žele doći na stadion. Ima mlađih koji su naoštreni na HNS, ali o tome se puno ne priča. Bit će spektakl u najboljem svjetlu - pričao nam je konobar u jednom od nedalekih kafića.

Ulaznice su sve prodane, očekuje se oko pet tisuća gledatelja.

- Reprezentativci su oduševljeni kako su primljeni, a ako danas bude bolje vrijeme, bit će sretniji i gledatelji jer moći će se više njih fotografirati s našim asovima - komentirao je Kovačić.

Trenirao nije Filip Bradarić, došao je s ekipom, ali i odmah izašao s travnjaka. Duže ga muče bolna rebra i kuk, što je donio iz Cagliarija.

Rijetke revijalke

Ni Nikola Vlašić još nije spreman nakon ozljede gležnja, a osim njih dvojice poštedu je dobio i Marko Rog.

Hrvatska reprezentacija rijetko igra revijalne utakmice s klubovima, pogotovo četvrtog ranga kao što je Omiš, član Prve županijske lige. To dovoljno govori o posebnosti događaja koji je ujedno zamišljen i kao povratak nacionalne vrste u Dalmaciju. Dok još nije odlučeno hoće li Hrvatska biti domaćin Mađarskoj u Splitu, Omiš je posebno u fokusu. I u tom kontekstu ovdje ćete na mnogim mjestima čuti - Hrvatska treba igrati po cijeloj Hrvatskoj. Definitivno je tako. I uvijek je trebalo biti tako.

Bude li teren u koliko-toliko u prihvatljivom stanju, a bojimo se da će nakon tolikih kiša kratko izdržati, jer to nije suvremeno hibridno igralište, mogli bi danas svi u Omišu uživati i u nogometnim atrakcijama. Hrvatska ima pomlađenu ekipu, ali dovoljno majstora koji znaju razgaliti dušu.

Linker
24. travanj 2024 20:44