Foto: Ante Cizmic / CROPIX
ŽELJA JE 'DOUBLE-DOUBLE'

GODINA NAJVEĆEG ISKORAKA: JOSIP BREKALO ZA SN NAJAVIO VELIKE STVARI 'Postat ću glavni igrač Wolfsburga, a uopće nisam sretan zbog Rebićevih problema'

JOSIP BREKALO ZA SN Hrvatski reprezentativac javio se s priprema Wolfsburga iz Portugala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. siječanj 2020. 13:14

Josip Brekalo u 2020. godinu ušao je u New Yorku, a sad se s Wolfsburgom priprema za nastavak sezone.

- Odlično je bilo u New Yorku, Novu godinu sam dočekao nedaleko Central Parka - kazao nam je Brekalo koji formu “teše” na jugu Portugala.

- Točno sam tamo gdje je bila reprezentacija u rujnu 2018. godine kad je igrala prijateljski susret s Portugalom. U okolici Fara - javio se iz prekrasnog kraja, moderno i skupo uređenog sa sjajnim hotelima i još impresivnijim vilama.

Čista četvorka

Pitali smo ga koliko je zadovoljan sa svojom 2019. godinom? Koju bi si ocjenu dao od jedan do pet?

- Čista četvorka. Baš četvorka koje ne ide prema petici.

U A reprezentaciju prvi je put pozvan još ujesen 2018. godine, ali upravo je u 2019. debitirao u kvalifikacijama.

- To je svakako značajno za mene. Sretan sam što sam reprezentativac, što sam imao priliku igrati značajne utakmice, ali za karijeru jednog igrača, koliko će se razviti, do koje razine doći, najbitniji je klub. Bez njega si ništa. Naravno, za reprezentaciju smo svi uvijek posebno fokusirani i motivirani, ali sve te obveze koje imamo u nacionalnoj vrsti malo su više od mjesec dana u godini. Osim kad su velika natjecanja. Što se tiče nastupa za Hrvatsku, prezadovoljan sam onim što sam odigrao, svojim angažmanom i doprinosom. Međutim, kad podvučem crtu, iako je bilo dobrih trenutaka prošle godine, još mi nedostaje taj zadnji korak da to bude ono što želim. Nadam se da ću ga napraviti u ovoj 2020. godini. Možda i na krilima Europskog prvenstva i Europske lige u kojoj igramo. Dobro stojimo i na tablici Bundeslige, vjerujem da bih mogao učiniti taj završni proboj na razinu kakvu želim. I to u kontinuitetu. Povremeno se to i događalo, ali onda bi se ugasilo, nisam se uspio ustaliti. Zbog toga nisam sto posto zadovoljan - vrlo staloženo je proanalizirao Brekalo.

WOLFSBURG, GERMANY - DECEMBER 12: (L-R) Arnaud Nordin of AS Saint-Etienne and Josip Brekalo of VfL Wolfsburg battle for the ball during the UEFA Europa League group I match between VfL Wolfsburg and AS Saint-Etienne at Volkswagen Arena on December 12, 2019 in Wolfsburg, Germany. (Photo by Cathrin Mueller/Getty Images)
Cathrin Mueller/Getty Images

Započeli ste golovima i asistencijama, ali potom od kolovoza niste dali pogodak u prvenstvenoj utakmici.

- Upravo to govorim. Mene se još uvijek smatra mladim igračem i komentira se - sve je OK. Kad igraš dobro je, ako ne igraš nema veze. Međutim, težim boljem. Što se tiče golova, to ovisi i o ekipi. Nekad ona igra dobro, nekad ne, ima razdoblja u kojima zabijaš, pa potom ne zabijaš. Wolfsburg nije momčad koja spada među tri najbolje u Bundesligi pa ćemo mi sad razvaljivati. To nije realna slika. Prvi dio sezone zaista sam odigrao fantastično, imao sam četiri gola i četiri asistencije, ali tada smo imali lakše protivnike. Potom su došli teži susreti, imali smo dosta ozlijeđenih igrača. Trener je nešto rotirao. Tako sam i ja u nekim utakmicama izgubio poziciju. Sve u svemu, zadovoljan sam statistikom. Dao sam četiri gola i za pet asistirao, to je poprilično dobro. Tko god kaže da statistika nije bitna sigurno je da laže.

Logično bi bilo da te brojke i dalje rastu.

- Naravno. Uvijek treba stremiti ka boljem i višem, a to sam upravo objasnio.

Napadač ste. Krilo, ali špica. Spominjali ste svojedobno da učite na primjeru Cristiana Ronalda kako je od bočnog igrača postao realizator.

- To je sve veliki proces i najbitnije je da se događa u klubu. Da igrač od bitnog postane glavni. To se od mene očekuje i trebalo bi se kad-tad dogoditi. Zbog pozicije koje igram i kvaliteta koje imam. Vrlo sam blizu toga, radim naporno, na pravom sam putu i vjerujem da će to doći.

Dakle, u 2020. očekujete da se prometnete u “broj 1” u Wolfsburga?

- Da. Možete napisati da je moj cilj da postanem glavni igrač u ekipi. Drugačije ne bi bilo dobro. Moram si zacrtati takav zadatak.

Wolfsburg je deveti na tablici, ima šest bodova manje od zone ulaska u Ligu prvaka. Kakve su ambicije?

- Nadamo se da ćemo naprijed, u nekim utakmicama smo prosuli bodove. Vjerujem da se to neće događati u drugoj dijelu, da će biti bolji i osigurati Europu. Barem Europsku ligu. Za to je potrebno doći do šestog ili sedmog mjesta. To je naš plan. Sve ostalo što se može postići, da budemo i na višoj poziciji, samo bi bio plus.

Prebacili smo se na teme Vatrenih. Ipak je u 2020. najveći događaj Euro.

- Reprezentacija je svima svetinja. Za mene će to biti prvo veliko natjecanja s A reprezentacijom, golemo novo iskustvo. Želim se pokazati u što boljem izdanju. Igrač može puno profitirati na takvom prvenstvu.

Kako vam izgleda skupina na Euru? I što sami od sebe očekujete počevši od Londona?

- Radujem se Euru. I protiv Engleza, i protiv Čeha imamo velike šanse da pobijedimo ili napravimo dobar rezultat. Vidjet ćemo tko će biti treći. Svi oni nas jako respektiraju. Svi znaju tko je Hrvatska. Svjetsko prvenstvo je pokazalo da Hrvatska ima veliku kvalitetu i na nama je da to potvrdimo. Da se dobro pripremimo i uz pomoć te sve euforije, atmosfere koju znamo jako dobro stvoriti, napravimo značajan rezultat.

Vjerojatno ima podosta Hrvata koji su kupili ulaznicu za finale. Trenutačno smo u tom modu, a kakvu će istinu donijeti lipanj? To nije mali teret.

- Nije mali teret, ali treba se nositi s time i to pozitivno shvatiti. Naši navijači to od nas očekuju i to je naša snaga. Tako je bilo i u Rusiji. Nisam bio tamo izravan sudionik, ali sam proživljavao sve kao i svi navijači. Pamtimo prekrasne dane Ako se ponovi takvo ozračje i budemo svi za jednoga, jedan za sve, onda će sigurno opet biti dobar rezultat.

U Rusiju je htio kao fan, ali nije to uspio realizirati.

- Planirao sam ići na finale u Moskvu, čak me trener pustio, međutim više nije bilo nijednog mjesta u avionu. Sve su karte bile prodane, iz Berlina, Frankfurta, Münchena… Ispalo je to nemoguće.

Imate želju za trećeg protivnika?

- Nije mi to bitno.

Ante Rebić ne igra u Milanu, njegova situacija dodatno vam može otvoriti šansu.

- Siguran sam da me niste htjeli pitati jesam li sretan što je Rebić u problemima. Nikad mi nije drago kad bilo tko od kolega ima nepovoljnu situaciju. Što se mene tiče, kao i svaki drugi igrač, moram se brinuti o sebi. Zato je ta moja priča o klubu kao najvažnijoj točki karijere igrača. Kad čovjek igra u klubu i dobro se osjeća, prave partije za reprezentaciju dolaze kao posljedica. Ako nema minutažu u klubu, u reprezentaciji je onda problem. To svi znaju. Stalo mi je do svakog reprezentativca da bude u što boljoj formi, nije dobro ako bilo tko ne igra. Kad su u formi svima nam je bolje.

S koliko biste golova i asistencija bili zadovoljni do kraja sezone, u svim natjecanjima u dresu Wolfsburga?

- Da zabijem još pet golova i pet asistencija.

Neka mu “sjedne” još jedan pogodak “plus” da konačan učinak bude 10 -10. Double-double. Budući da sad imate četiri gola i pet asistencija.

- Eto, košarkaškom terminologijom odlično bi bilo da bude double-double.

Čija igra vam više odgovara - reprezentacije ili Wolfsburga?

- Jasno je da ti više odgovara kad igraš s Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem, Ivanom Perišićem… Zvijezdama. Bio bih lud kad bih rekao da su bolji igrači u Wolfsburgu. Čast je igrati s takvim asovima.

Je li moguće da dođe do promjene na vrhu Bundeslige? Da Bayern ne bude prvak nego RB Leipzig ili netko drugi?

- Volio bih da netko drugi bude prvak. Osobno bih volio da Leipzig osvoji naslov. Igraju jako dobar nogomet, imaju puno odličnih igrača, sviđaju mi se kao ekipa. Imaju lijepe šanse da to naprave.

No Bayern je poznat po stotinu života.

- Pehari su u pravilu u njihovim rukama, međutim neke su druge momčadi zadnjih godina napredovale. Nije više toliki favorit da bi pobjegao svima 10-15 bodova - zaključio je Brekalo.

Nakon Eura vidjet ću što je za mene najbolje

Sve aspiracije su vam vezane za Wolfsburg? Nisu aktualna razmišljanja o transferu?

- Ne. Možemo analizirati što sam dosad napravio, činjenica je da sam u tom klubu 3,5 godine. Bilo je u tom periodu puno turbulencija, mijenjali su se treneri, došlo je mnogo novih igrača. Od one ekipe u koju sam stigao, ostalo nas je još petorica-šestorica. Već sam starosjeditelj. Sve sam to proživio i sazrio kao igrač i kao osoba. Sad treba najbolje moguće odigrati polusezonu, nakon toga će biti Europsko prvenstvo i onda ću vidjeti što dalje. Što je za mene najbolje.

Tata mi je glavni kritičar

Kako je tata Ante nogometni znalac te i sam nekad vrlo talentiran igrač, je li zadovoljan ili ima kritike?

- Ha, normalno da svi žele bolje i više. Tata mi je glavni kritičar. Razgovaramo, komentiramo što se može kvalitetnije, što treba popraviti, na čemu mi je raditi.

Može biti prednost što imate oca koji razumije nogomet. Njegovi savjeti su sigurno najiskreniji.

- Naravno. Svaka pozitivna energija i savjet koji dobiješ u smislu da budeš bolji, dobro dođe. Pogotovo ako imaš nekoga tko se u to kuži, i tko s tobom to proživljava. Tata, kao i cijela obitelj sa mnom žive svaku moju utakmicu. Jasno da vidi što treba korigirati.

Linker
25. travanj 2024 13:42