REUTERS
MUKE ZA IZBORNIKA

GORUĆEM PROBLEMU HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE NE NAZIRE SE RJEŠENJE Ovo su sve moguće opcije, a Daliću će umjetnost biti naći pravi odgovor

VATRENI PROBLEM Pozicija desnog beka druge reprezentacije svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. rujan 2018. 14:08

Naći centarfora, Zlatko Dalić je istaknuo jednom od najtežih zadaća. Utakmice s Portugalom i Španjolskom u tome mu nisu pomogle, iako bi Ivan Santini napravio veliki posao za sebe da je realizirao šansu u Elcheu u otvaranju dvoboja. Riješiti tko će igrati lijevog braniča druga je izbornikova zadaća i taj čvor vjerojatno još neko vrijeme neće presjeći. Jer neće biti u mogućnosti.

No, uza te dvojbene točke aktualne momčadi, eskalirao je slučaj desnog beka. Šime Vrsaljko neprikosnoveno drži tu ulogu, međutim od Svjetskog prvenstva na kojem je preforsirao koljeno nije pravi, u Faru je izašao na poluvremenu, u Elcheu nakon 20 minuta. Da je Mundijal, iskustvo pokazuje, vjerojatno bi ostao na terenu. Ali Vrsaljko nije problem, problem je što Dalić nema zamjenu. U Hrvatskoj ligi nakrcanoj strancima, gdje i u Lokomotivi desnog beka igra Australac (Karačić!), ne nudi se ništa na razini hrvatske reprezentacije i Daliću će biti umjetnost naći alternaciju.

Duže je u toj ulozi forsiran Tin Jedvaj, međutim niti je u pravoj formi, niti ima moć ofenzive kakvu demonstrira Vrsaljko. I zato je Dalić riskirao, gurnuo na teren Roga, nadajući se da će Hrvatska ostati ubojita po desnom boku.

Izbornici uvijek krpali

Vatreni nisu poraženi zbog Roga jer golovi u prvom dijelu koji s riješili utakmicu nemaju veze s njim, ali definitivno je sljedeće - ako Jedvaj nije pravo rješenje, Rog nije još više. Pogotovo što Rog i u veznom redu igra malo i pitanje je dokad će ga Dalić zvati u državni sastav. Vrijeme mu curi, odabrao je klupu Napolija, povjerovao Carlu Ancelottiju da će imati više šanse, ali nije se nametnuo i brzo bi se moglo dogoditi da bude u nacionalnoj vrsti zamijenjen nekim drugim.

Međutim, tko će za Hrvatsku igrati desnog beka kad nema Vrsaljka? Pogledajte po HNL rosterima. Koga vidite? Vrlo dobro igra Juranović iz Hajduka, tu su Haramustek iz Intera, Grujević iz Istre 1961, Grgić i Šorša iz Osijeka… Bojimo se da će to ostati crna točka na neko vrijeme…

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Spain v Croatia - Estadio Martinez Valero, Elche, Spain - September 11, 2018  Croatia's Sime Vrsaljko walks off the pitch after receiving medical treatment for an injury sustained during the match   REUTERS/Heino Kalis
REUTERS

Otkad Hrvatska igra službene međunarodne utakmice izbornici su krpali to mjesto, kod Ćire Blaževića nije bilo klasičnog desnog beka jer se igralo u rasporedu 3-5-2. Na boku je Euro 1996. odradio napadač Nikola Jurčević, a SP 1998. drugi ofenzivac Mario Stanić. Obojica priručna, isforsirana rješenja da se zakrpa rupa. Kasniji izbornici forsirali su Daniela Šarića, u biti veznjaka, znao je to igrati stoper Boris Živković, sve do pojave Darija Srne. On, i povremeno u jednoj etapi Vedran Ćorluka, donijeli su sigurnost i na duži rok odagnali pitanja. Šime Vrsaljko strpljivo je čekao umirovljenje tadašnjeg kapetana ne bi li došao na svoje. To je jedini period kad smo imali dvije jake opcije.

Hoće li i Dalić pokušati napraviti beka od veznjaka ili napadača? Ili će tražiti tamo gdje ga sada nitko ne vidi? Mogu li njegovi skauti naći materijal koji vrijedi tesati ili ćemo se krpati kad god Vrsaljko ne bude na dispoziciji? Sa stoperima ili veznjacima? Čini se da taj problem neće biti mali niti brzo riješen. I tu se vraćamo na HNL, ligu koja bi morala nuditi budućnost hrvatskog nogometa, a danas je poligon za trgovinu igračima sa svim strana svijeta. I ne primjećujemo da to nekoga tko bi trebao biti odgovoran brine. I da će se tome stati na kraj, što je apsolutno razlog za brigu, po pitanju nacionalne vrste.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Sime Vrsaljko reacts as he holds his leg                                       REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Čini se, do daljnjega, koliko god on to ne voli, opcija će biti Jedvaj. Ili Domagoj Vida, koji je zapravo najbolje rješenje što ga Hrvatska ovog časa može ponuditi, no u tom slučaju treba raspariti stoperski tandem Lovren - Vida. Lovrena u Portugalu i Španjolskoj nije bilo, što je jedan od razloga muka.

Što nudi HNL?

Juranović iz Hajduka

Haramustek iz Intera

Grujević iz Istre 1961

Grgić i Šorša iz Osijeka...

Linker
27. travanj 2024 04:47