Foto: Goran Sebelic / CROPIX
DAVORIN OLIVARI IZ SAN MARINA

GRAČAN 'Bilo je i dobrih stvari, kod 1:2 imali smo potpunu kontrolu... Ali, evidentno je što je naš najveći problem. Halilović? Razgovarat ćemo!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. lipanj 2019. 19:28

Nakon poraza život ide dalje. Već u 11 sati dan nakon Rumunjske mladi hrvatski nogometaši odradili su trening na stadionu Santa Monica. Nismo, naravno, mogli vidjeti što su radili i kako ih izbornik Gračan sprema za Francusku. Znate ono staro pravilo, trening je za novinare otvoren prvih 15 minuta.

Ali bilo je vremena za porazgovarati s izbornikom. Pitali smo ga kako se osjeća nakon prospavane noći. To je ono standardno pitanje za trenere i izbornike, uvijek nas zanima jesu li promijenili mišljenje hladne glave ili još uvijek važi ono što su onako vrući kazali nakon utakmice.

- Nemam što puno dodavati onome što sam kazao neposredno nakon utakmice. Prva dva pogotka primili smo nakon naših pogrešaka, VAR nije bio na našoj strani. Kod 1:2 imali smo potpunu kontrolu, Rumunji su se povukli, više nam nisu stvarali neke situacije. Ali onaj treći pogodak nas je u konačnici slomio - kazao je Gračan.

Veli da još ništa nije izgubljeno...

- Dečki trebaju podići glave, još ništa nije gotovo, izgubljeno! U ove dvije preostale utakmice moramo pokazati karakter. To je najvažnije.

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Kažemo mu da su njegovi igrači nakon utakmice bili dosta kritični prema sebi samima i igri koju je ponudila reprezentacija. Nije bilo izmotavanja, svi su se složili da je to izgledalo jako loše.

- Pa dobro, bilo je i dobrih stvari, ne možemo sad kazati da je sve bilo tako loše. Rezultat je takav kakav jest. Naravno, možda se moglo više u nekim situacijama. Posebno u reakcijama nakon izgubljene lopte te u tehničkim elementima. Gubili smo loptu kad smo je imali pod kontrolom. Umjesto da odigramo čisti pas, mi izgubimo loptu. To nam se često događalo. Onda dođe do nervoze i gubi se samopouzdanje.

Ne može se sad sjesti i plakati, sljedeća utakmica je protiv Francuske koja je u dramatičnoj utakmici pobijedila Englesku. Što činiti?

- Imamo ih vremena analizirati. Radi se o odličnoj reprezentaciji. Imali smo prilike s njima igrati u prijateljskoj utakmici. Pokazali su moć i širinu, očekuje nas zahtjevna utakmica u svakom smislu.

Nakon što se odigra onako kako se odigralo protiv Rumunjske, logično je očekivati neke promjene u sastavu. Hoće li ih biti?

- Vidjet ćemo... Još je rano o tome govoriti, još je sve nekako friško. U ova dva dana ćemo vidjeti što će se sve događati. Nego, u konačnici, imamo to što imamo. Jedno je sigurno. Protiv Francuza ne možemo raditi ovakve greške kao što smo radili protiv Rumunja. Ne smije se dogoditi da nema povratne trke, prave tranzicije, da u konačnici prekide ne izvodimo kako bi trebalo. A na njima smo puno radili. Pogreške treba svesti na minimum da bi se ostvario pozitivan rezultat.

Kaže Gračan kako je evidentno da je najveći problem ove vrste nedostatak pravog natjecateljskog ritma.

- Kod nekih igrača se to vidi, neki su bili ozlijeđeni... Nedostaje tu još nekih stvari. Mislim da bi se kroz treninge i utakmice do kraja mogli podići baš ti dečki koji nisu u ritmu.

Zašto smo završavali napade s tako malo igrača, nije bilo kreacije u veznoj liniji?

- Mislim da to nije bio veliki problem. Vlašić, Šunjić i Moro bili su O. K. Problem je bio po bočnim pozicijama. Kad se Brekalo ozlijedio, ostali smo bez bitnog igrača, Bradarić je ušao, ali nije se baš snašao. Analizirat ćemo sve to skupa, pa napraviti nešto.

Nego, zamjerate li nešto sebi? Jeste li vukli prave poteze? Jeste li na vrijeme mijenjali?

- Već na početku sam morao mijenjati Brekala zbog ozljede. Pokušao sam s Murićem koji se pokazao dobrim u ovim prijateljskim utakmicama, ubacio sam i Ivanušeca...

Jeste li razgovarali s Alenom Halilovićem koji nije poštovao osnovne postulate igre ne vraćajući se defenzivu, ne prateći svog igrača, pa je tako u neugodnu poziciju dovodio Uremovića?

- Nisam još razgovarao s njim. Još je pretoplo za razgovor. Razgovarat ćemo... - zaključio je Gračan.

Linker
19. travanj 2024 05:20