REUTERS/Valentyn Ogirenko / REUTERS
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

HAJDUKOVA LEGENDA BEZ DLAKE NA JEZIKU O VRUĆOJ TEMI 'Nemoguće je realizirati dolazak reprezentacije u Split sve dok je na čelu HNS-a aktualno vodstvo'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 12. listopad 2017. 14:26

Zlatko Dalić, pobjednički trener u odlučujućoj utakmici kvalifikacija po grupama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018., odmah po povratku iz Kijeva vratio se u Split i na Poljudu je pratio utakmicu druge lige iz među Hajduka II i Varaždina, u društvu bivšeg suigrača Vugrinca. Pobijedio je Varaždin sa 2-0, strijelci Kabir i Jertec...

Dalić je odbio brojne molbe novinara za razgovore, objasnio je da prije nego ga potvrde kao izbornika “barem za ove dvije utakmice play-offa” ne želi izlaziti u javnost.

Poznato je da je Dalić kao igrač potekao iz inkubatora Hajduka na Poljudu, pa je odmah krenula priča kako će “napokon na bolji način pratiti igrače svog matičnog kluba”. Ujedno, počela je i rasprava, u slučaju da reprezentacija Hrvatske ostane pod vodstvom Dalića, kako bi napokon došlo do otopljenja odnosa između HNS-a i Hajduka s njegovim navijačima.

Zagreb, 290913.
Trening NK Hajduka na igralistu Zagrebelle u Veslackoj ulici. 
Na fotografiji: Tonci Gabric.
Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Međutim, Tonči Gabrić, legendarni vratar Hajduka, kao i trener vratara splitskog kluba u dugom periodu, danas bez posla, odlučan je:

- Nemoguće je realizirati dolazak reprezentacije u Split sve dok je na čelu HNS-a aktualno vodstvo.

Po svemu će se tako i dogoditi, ali ubuduće - u slučaju da reprezentacija Hrvatske i nadalje ne zaigra u Splitu - nikako se za nastavak pauze neće moći kriviti HNS.

U ranijem periodu, kad je na čelu HNS-a bio sada blagopokojni Vlatko Marković, moglo se s čvrstim argumentima tumačiti kako je reprezentacija nepotrebno pa i nepošteno zaobilazila Split kad su u pitanju utakmice za bodove. Poznato je da je taj period zaobilaženja Poljuda bio predug, čak nepunih 16 godina! Dakle, od utakmica kvalifikacija za Euro 1996. protiv Italije 1-1 (8.listopada 1995.) do još jedne kvalifikacijske utakmice za Euro, onoj 2012. protiv Gruzije 2-1 (3. lipnja 2011.).

U stvari, najprije je HNS na svoj način bojkotirao Poljud, a onda su uzvratili navijači Hajduka na još pogubniji način. A to je da se događa ipak neprirodni odnos protivljenja pa i mržnje u odnosu na nacionalni tim.

Mogu li se dvije strane približiti? Čini se nemoguća misija, premda su u HNS-u voljni ispraviti nepravdu prema navijačima reprezentacije iz Dalmacije. U toj, nazovimo je mirovnoj misiji, Hajduk bi trebao voditi glavnu riječ. Naravno, u slučaju da predsjedniku Ivanu Kosu takvu ulogu dopuste navijači.

Linker
17. travanj 2024 05:59