Nike.hr
POTVRĐENO NA SJEDNICI HOO-A

HNS POJAČAVA HRVATSKI NOGOMET IGRAČEM RED BULL SALZBURGA Iz HOO-a palac gore za pokretanje postupka dodjele hrvatskog državljanstva

Piše: HinaObjavljeno: 15. veljača 2019. 20:23

Osvajačima olimpijskih medalja zajamčen je status u olimpijskom programu HOO-a sa svim pripadajućim pravima sve dok ne izgube i posljednju mogućnost plasmana na sljedeće Igre, i to bez uvjetovanja da kroz te četiri godine novim vrhunskim rezultatima moraju opravdavati spomenuti status - iznova je apostrofirani zaključak predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, pod čijim je predsjedavanjem u petak u Zagrebu održana 23. sjednica Vijeća HOO-a.

Za početak je prihvaćeno obilje izvješća - Programsko i financijsko izvješće HOO-a za 2018. godinu, skupa s Programskim i financijskim izvješćem Hrvatske olimpijske akademije i Programskim izvješćem Sportske televizije, potom i pozitivno izvješće Nadzornog odbora o materijalno-financijskom poslovanju udruge. Uslijedile su brojne dopune i ispravke Pravilnika o kategorizaciji sportaša i kriterijima njihove kategorizacije - za automobilizam, kuglanje, ragbi, obaranje ruke, cheerleading, powerlifting… Razgovaralo se i o statusu Hrvatskog saveza američkog nogometa, koji zasad, do kraja godine, ostaje u privremenom članstvu u HOO-u. Hrvatski stolnoteniski savez ishodovao je prenamjenu novca iz redovnog programa pa će oko 256.000 kuna preusmjeriti za stručni rad.

Puno je preinaka i na listama korisnika razvojnih programa HOO-a. U Razvojnom programu I. od 1. veljače 2019. je ritmička gimnastičarka Tamara Artić, a od 1. siječnja su uvršteni: Pia Čuljak i Vana Piccini (sportsko penjanje) te Bruna Duvančić i Vito Jelić (taekwondo). Dvoje jedriličara - Maris Bašić i Antonio Kuštera, kajakašica Katja Bengeri i tenisač Admir Kalender od 1. veljače su korisnici razvojnog programa II/1, a strijelac Marin Čerina je od 1. siječnja ove godine u Razvojnom programu III.

Olimpijski program je "mirovao", ali zato su u Programu potpore ekipnom ženskom sportu mlađih dobnih uzrasta ušle tri nacionalne kadetske ekipe (U 16) - košarkaška, odbojkaška i vaterpolska. Na prijedlog Hrvatskog rukometnog saveza, treneri Zdravko Zovko i Hrvoje Horvat izuzeti su iz HOO-ova Programa sufinanciranja rada trenera sa 31. siječnja 2019. godine.

Hrvatski nogometni savez dobio je pozitivno mišljenje HOO-a za pokretanje postupka primitka u hrvatsko državljanstvo nogometaša austrijskog Red Bull Salzburga Aloisa Dominika Oroza (rođen 2000. godine u Beču). Prema mišljenju HNS-ove struke, s obzirom na igračku kvalitetu i dob, Oroz bi vjerojatno kandidirao za nastupe u hrvatskim vrstama, uključujući i seniorsku. Prethodno je već pozivan u našu U-18 reprezentaciju.

Potkraj sjednice glavni tajnik HOO-a Josip Čop informirao je članove Vijeća o zaključcima Radne skupine HOO-a na temu Nacionalnog programa sporta 2019.-2026. Čule su se brojne primjedbe na račun sadržajne nedorečenosti strateškog dokumenta koji bi trebao prethoditi novom Zakonu o sportu. Jedna od njih je i ta da su tijekom višetjednog razdoblja savjetovanja o Nacionalnom programu sporta zaobiđene krovne udruge hrvatskog sporta.

Uz odobreno pokroviteljstvo Hrvatskom kineziološkom savezu za lipanjsku Ljetnu školu kineziologa u Zadru i suglasnost Hrvatskom jedriličarskom savezu za domaćinstvo SP-a klase Laser (U-21) ove jeseni u Splitu, potvrđeno je i održavanje sjednice skupštine HOO-a 26. veljače 2019. u Zagrebu.

Linker
20. travanj 2024 16:10