Mark Runnacles/Getty Images
MLADE SNAGE

HOĆE LI ZLATKO DALIĆ USKORO DATI PRILIKU MLADIM SNAGAMA? Problem u obrani Vatrenih uoči dvije nadolazaće utakmice: Izbornik posebno prati ovaj dvojac

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. siječanj 2019. 12:17

Ni dva mjeseca do kvalifikacija za Euro izbornik Zlatko Dalić i stožer nemaju puno etabliranih novih rješenja u odnosu na rusko srebro. Liga nacija je, međutim, lansirala Nikolu Vlašića i Josipa Brekala, koji mogu biti sigurni da ih izbornik vidi kao najvažnije adute u dolasku. Koliko god da je jasno da će Brekalo morati “pobijediti” vlastitog trenera Brunu Labbadiju i opet zaigrati kao prije u dresu Wolfsburga...

Već za oglede s Azerbajdžanom 21. ožujka u Zagrebu i Mađarskom u Budimpešti tri dana kasnije velike su šanse da među pozvanima budu i Filip Benković i Marin Pongračić, još dvojica iz U-21 postave.

Pravi potez Roga

Nakon Rusije, kad je ostao bez Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke, koji su jedan za drugim objavljivali emotivna oproštajna pisama, pa i Ivana Strinića, čije je srce liječnicima u Italiji bilo sumnjivo, Dalić je u šest utakmica tijekom jeseni - četiri u Ligi nacija, sa Španjolskom i Engleskom, te dvije prijateljske, s Portugalom i Jordanom - pozvao 12 nogometaša koje nije vodio na “ruske večeri”. Od toga je 11 poslao na teren, dok je Karla Leticu držao u statusu trećeg golmana.

Varazdin, 061018.
Zlatko Dalic, izbornik nogometne reprezentacije u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Drazenom Kruseljem.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Izbornik je tijekom ljeta izrazio nadu da će do izlučnog ciklusa za Euro profilirati tri-četiri asa. Ta se ideja nije u potpunosti ostvarila, ali u ovom trenutku možemo pohvaliti tri plusa: Vlašića, Brekala i Kovačića. Na čiji ćemo puni iskorak u prvi plan nacionalne vrste ipak morati još pričekati. Što kraće, tim bolje...

- Vlašić i Brekalo definitivno su izborili mjesto u A reprezentaciji i na njih najozbiljnije računam. Oni su najveći dobitak Lige nacija - još je jednom potvrdio Dalić dodajući:

- Što se tiče igrača koji su bili na Svjetskom prvenstvu, odlična je vijest što Mateo Kovačić igra u Chelseaju, iz ruske ekipe on je napravio najveći iskorak.

Jako se dobro snašao i Filip Bradarić u Cagliariju, zapečatio da je igrač za Serie A. Mnogi od desetorice koji su, uz Brekala i Vlašića, dobili prigodu već su ranije nosili dres najbolje momčadi. No Pašalić, Rog i Mitrović nisu stalni prvotimci u klubu, ili čak igraju malo, što ih bitno koči.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 26:  Gylfi Sigurdsson of Iceland and Filip Bradaric of Croatia in action during the 2018 FIFA World Cup Russia group D match between Iceland and Croatia at Rostov Arena on June 26, 2018 in Rostov-on-Don, Russia.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images / Getty Images
Bradarić

- Pravi bi potez za Roga bio da ode u Sevillu, o čemu se govori, u tome mu dajem podršku - jasan je izbornik.

Pašalić se vraća

Sevilla igra nogomet koji bi mu mogao odgovarati i tehnikom i brzinom. Kad nemaš više od tristotinjak minuta, i tako treću sezonu zaredom, nemaš što razmišljati o tome trebaš li na drugu adresu. Rogu prijeti da postane izgubljeni talent, ali još nije kasno da “okrene karmu” i počne pisati sasvim drugačiju priču. Pašalić se vratio značajnijem igranju za Atalantu u zadnje tri utakmice, u kojima je imao i tri asistencije. Prije toga je triput bio na klupi, a u šest je utakmica nastupio 45 minuta ili manje.

Zagreb, 200317.
Hotel AS, Zelengaj.
Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije uoci pocetka priprema za kvalifikacijsku utakmicu protiv Ukrajine za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: Marko Rog.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Problem stopera

Ivan Leko u Club Bruggeu ponekad Mitrovića stavi u ekipu, ne tako rijetko ostavi ga među pričuvama. Kako Duje Ćaleta-Car, još jedan stoper kao i Mitrović, gotovo uopće ne igra u Marseilleu, ne čudi što je Dalić odlučio da stožer prije objave popisa igrača za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom obavi skauting dvojice iz mlade vrste: Filipa Benkovića i Marina Pongračića.

Benković se oporavio od lakše ozljede i u srijedu odigrao svih 90 minuta za Celtic sa St. Mirrenom u pobjedi 4:0, a Pongračić je stalni prvotimac u RB Salzburgu. Budući da s Azerima pravo nastupa nema Dejan Lovren, kojeg je UEFA suspendirala, obojica bi se mogla naći na izbornikovu popisu. Najmanje jedan. Od stopera jedini upitan nije Domagoj Vida. I, dakako, Lovren za Mađarsku.

Cropix

Ivan Santini, Marko Livaja, Antonio Milić, Karlo Bartolec i Borna Barišić nisu prekriženi, ali ni sigurni. Ovisit će o njihovim izvedbama, konkurenciji i ozljedama. No iz raznih razloga jesen nisu iskoristili da se lansiraju među standardne Vatrene.

- Pratit ćemo sljedećih mjesec i pol kako će i koliko tko igrati. O tome će puno ovisiti. Želim imati igrače u formi - konstatirao je Dalić.

Kralježnicu Vatrenih znaju izdiktirati i djeca ako ih probudite u dva u noći, no svaka momčad da bi održala kontinuitet uspjeha mora nuditi nove asove. Svježu krvu, drugačiju kvalitetu, energiju i polet; samo se tako ostaje u vrhu. Zato je vrlo bitno, za opću vrijednost hrvatske reprezentacije, koliko će se igrača nametnuti i dokazati da su kadri pomoći Modriću, Rakitiću. Perišiću... Da Srebrni i dalje budu moćni i dominantni.

Linker
25. travanj 2024 22:35