Getty Images
NAJVIŠI CILJEVI

HRABRA PORUKA MLADIH VATRENIH: 'ŽELIMO BITI PRVACI EUROPE' Glasajte u velikoj anketi: Može li ova Hrvatska ponoviti čudesan uspjeh Dalića i društva?

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija u utorak će otvoriti nastup na Europskom U-21 prvenstvu utakmicom protiv Rumunjske u San Marinu (18.30).
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2019. 23:56

Mladih hrvatskih nogometaša na europskom prvenstvu nije bilo 15 godina, a u dosadašnja dva nastupa (2000, 2004) niti jednom nisu prošli skupinu, niti su ostvarili barem jednu pobjedu.

Ovoga puta hrvatska vrsta odlazi na EP s velikim ambicijama. Glavni cilj naše mlade vrste je plasman na olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što nije uspjelo niti jednoj nogometnoj generaciji. Vizu za Japan automatski donosi polufinale.

Što uoči utakmice kažu dvojica bivših i jedan sadašnji dinamovac?

Borna Sosa, igrač Stuttgarta kaže:

- Utakmica s Rumunjskom je ključna, jer dobro znamo koliko znače prvi ogledi na turnirima. Kako uđeš u prvu utakmicu na turniru, tako obično nakon toga nastavljaš. U ovom natjecanju siguran putnik u polufinale je samo prvi u skupini, zato je taj okršaj s Rumunjima krucijalan. Mi smo se za to spremali već dugo vremena - kaže Sosa.

Za Rumunje kaže da su kvalitetna reprezentacija.

- Svaka reprezentacija na ovom turniru je kvalitetna, jer nije lako proći zahtjevne kvalifikacije. Eto, mlade hrvatske vrste 15 godina nisu se plasirale na ovo natjecanje. Respektiramo Rumunje, ali idemo na pobjedu, a tako će isto biti protiv Francuza i Engleza.

Kako se osjećate nakon sezone u Stuttgartu?

- Na kraju sezone sam igrao, pa sam ušao u natjecateljsku formu. Ovaj pripremni dio za Euro odradili smo jako dobro, imali smo intenzivne treninge, mislim da ćemo svi biti spremni. Velika želja i poticaj je odlazak na Olimpijske igre u Tokio, gdje Hrvatska nikad nije bila. Prekrasan je i poseban doživljaj biti sa svim najboljim sportašima svijeta. Biti na Olimpijskim igrama bila bi velika čast svima nama, to nam je golem motiv.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Zamah za dalje

Može li mlada vrsta napraviti nešto slično kao Vatreni u Rusiji?

- Sigurno će to biti teško. Kao što je bilo teško Vatrenima, tako će biti i nama. Oni su napravili nešto što će se jako teško ponoviti, ali mi težimo tome. Mi želimo biti prvaci Europe! Imamo takve igrače koji su to mogu ostvariti, tako ćemo igrati svaku utakmicu.

Nikola Moro kaže da je o Rumunjima razgovarao s Amerom Gojakom koji je protiv Rumunja igrao u kvalifikacijskoj skupini, te s Danijem Olmom koji im se u dresu Španjolske suprotstavio u prijateljskoj utakmici.

- Rekli su mi kako su Rumunji ozbiljna reprezentacija, da nam protiv njih neće biti lako i da ih moramo shvatiti ozbiljno i maksimalno respektirati. U svaku utakmicu pa tako i ovu protiv Rumunjske ući ćemo kao da nam je zadnja u životu, kao da moramo uzeti sve. Međutim, ne želimo da nam nad glavom visi nikakav imperativ, idemo utakmicu po utakmicu. Nama je današnja utakmica itekako bitna, jer je važan start, uzeti tri boda bio bi veliki zamah za dalje - kazao je Moro.

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresic.
Na fotografiji:Nikola Moro strijelac gola za Dinamo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Evo što o utakmici o Euru kaže Alen Halilović, još jedan od A reprezentativaca Hrvatske.

- Ne trebamo se toliko opterećivati Olimpijskim igrama. Bio bi to šlag na tortu, ali prvi cilj nam je dobro igrati na Euru. Tu su zaista najbolje reprezentacije u Europi, naša meta je što bolji plasman. U svlačionici ne komuniciramo ništa kad se radi o Olimpijskim igrama, svi smo svjesni da je sada najvažnije pokazati gdje pripadamo u Europi - kaže Halilović.

Inače, u Standardu iz Liegea je s našim Alenom igrao Razvan Marin, sjajni mladi rumunjski nogometaša kojeg nema na ovom Euru.

- Kad su bile izvučene skupine za Euro, zadnja dva-tri mjeseca smo se zezali tko će pobijediti. Rekao mi je da Rumunjska zaista ima dobru reprezentaciju, da puno mladih reprezentativaca igra i za A selekciju. Za nas je dobro što ga nema na ovom Euru. Baš sam se jučer telefonski čuo s njim, poželio mi je sreću. A ja njemu želim sve najbolje u novom klubu Ajaxu. Zaslužuje biti tamo.

Inače Halilović je s ovom generacijom igrao u Serravalleu protiv San Marina.

- Baš sam s izbornikom razgovarao kako nas stalno povezuje taj San Marino. Ovdje znamo samo za pobjede, nadam se da ćemo tako i nastaviti, naravno da će biti teže jer ovo je Europsko prvenstvo i protivnici su ozbiljniji. Mi smo spremni, imamo sve uvjete, teren je odličan, na nama je samo da igramo onako kako znamo. Jako smo motivirani, vlada super atmosfera, dobro smo se pripremili za tu prvu utakmicu koja je najbitnija - zaključio je Halilović.

PROPOZICIJE NATJECANJA

Kao što je i uobičajeno na UEFA-inim natjecanjima, glavni kriterij za određivanje plasmana u skupini u slučaju istog broja bodova i na Euru U-21 bit će međusobne utakmice reprezentacija, a tek onda ukupna gol-razlika. Budu li dvije reprezentacije, koje igraju međusobno u posljednjem kolu, izjednačene po svim kriterijima, tada će raspucavati jedanaesterce za konačni plasman. Naravno, bit će to samo u slučaju da su s njima u krugu nije nijedna druga reprezentacija.

Tri prvoplasirane momčadi iz tri skupine idu u polufinale, a tamo će im se pridružiti i najbolja drugoplasirana. Gledaju se sve utakmice u skupini prema kriterijima: bodovi, gol-razlika, postignuti golovi, disciplinski bodovi, koeficijent reprezentacije. Polufinalni raspored zbog toga još nije jasan. Ovisno o raspletu, polufinalni parovi bit će sljedeći: najbolji drugoplasirani iz skupine A igra protiv pobjednika skupine B (drugo polufinale igraju pobjednici skupina A i C), dok najbolji drugoplasirani iz skupina B ili C igra protiv pobjednika skupine A (drugo polufinale igraju pobjednici skupina B i C).

S Eura U-21 četiri će se reprezentacije plasirati na nogometni turnir Olimpijskih igara 2020. Engleska tamo neće nastupiti i plasira li se ona u polufinale, tada će se 27. lipnja u Ceseni igrati utakmica vrijedna Olimpijskih igara. U njoj će nastupiti druga i treća najuspješnija drugoplasirana momčad iz tri skupine. (dd)

RASPORED UTAKMICA:

Skupina A

1. kolo, 16. lipnja:

Poljska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Španjolska (Bologna u 21.00).

2. kolo, 19. lipnja:

Španjolska - Belgija (Reggio Emilia u 18.30), Italija - Poljska (Bologna u 21.00).

3. kolo, 22. lipnja:

Belgija - Italija (Reggio Emilia u 21.00), Španjolska - Poljska (Bologna u 21.00).

Skupina B

1. kolo, 17. lipnja:

Srbija - Austrija (Trst u 18.30), Njemačka - Danska (Udine u 21.00).

2. kolo, 20. lipnja:

Danska - Austrija (Udine u 18.30), Njemačka - Srbija (Trst u 21.00).

3. kolo, 23. lipnja:

Austrija - Njemačka (Udine u 21.00), Danska - Srbija (Trst u 21.00).

Skupina C

1. kolo, 18. lipnja:

Rumunjska - Hrvatska (Serravalle u 18.30), Engleska - Francuska (Cesena u 21.00).

2. kolo, 21. lipnja:

Engleska - Rumunjska (Cesena u 18.30), Francuska - Hrvatska (Serravalle u 21.00).

3. kolo, 24. lipnja:

Hrvatska - Engleska (Serravalle u 21.00), Francuska - Rumunjska (Cesena u 21.00).

Polufinale

27. lipnja:

Pobjednik skupine A - drugoplasirani iz skupina B/C ili pobjednik skupine C (Bologna u 18.00)

Pobjednik skupine B - drugoplasirani iz skupine A ili pobjednik skupine C (Reggio Emilia u 21.00).

Finale

30. lipnja: Pobjednici polufinala (Udine u 20.45).

Linker
24. travanj 2024 20:22