REUTERS
USUSRET OKRŠAJU U OSIJEKU

HRVATSKA BEZ PORAZA NA DOMAĆEM TLU OD LISTOPADA 2013. GODINE Oprez Vatreni: Wales je opasan gost, u zadnje vrijeme dobila ih je tek BiH

Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 08. lipanj 2019. 16:18

Hrvatska od listopada 2013. nije izgubila domaću kvalifikacijsku utakmicu, bolja je tada u Maksimiru bila Belgija sa 1:2. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine koje se igralo u Francuskoj, Hrvatska je u domaćim utakmicama ostvarila četiri pobjede i samo jedan remi, u utakmici igranoj na Poljudu protiv reprezentacije Italije kada je na travnjaku osvanula svastika zbog koje je Vatrenima oduzet jedan bod te su dvije iduće utakmice pod UEFA-inom kapom morali igrati pred praznim tribinama.

Uglavnom, te je kvalifikacije Hrvatska uspješno odradila zauzevši na kraju drugo mjesto iza Italije što joj je donijelo plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj na kojemu je ispala od Portugala u osmini finala.

No, zato je početak puta do svjetskoga srebra bio puno teži, premda je domaći učinak opet bio dobar izuzev remija s Turskom na praznom Maksimiru i Finskom na Rujevici koji je posla stajao Antu Čačića kojega je naslijedio Zlatko Dalić pobijedivši u gostima u Ukrajini i time osigurao dodatne kvalifikacije u kojima je bez većih problema svladana Grčka.

Velšani nisu oni nimalo ugodni gosti, bez obzira što im kladionice ne vjeruju puno u ovom susretu. Prije Europskoga prvenstva 2016. na kojemu su dogurali do polufinala, u kvalifikacijama su izgubili samo jednu utakmicu u gostima, onu s BiH u završnici kada su se već plasirali na Euro kao drugi u skupini s Belgijom, Andorom, Izraelom, Ciprom i već spomenutom BiH. Nakon što su u Francuskoj s Chrisom Colemanom na klupi napravili najveći svoj uspjeh u povijesti, u idućim kvalifikacijama nisu uspjeli izboriti nastup na velikom natjecanju, jer su završili kao treći u skupini u društvu s Austrijom, Irskom, Srbijom, Moldavijom i Gruzijom.

No, u oči upada podatak da unatoč ispadanju, nisu izgubili u gostima, odigrali su tri remija s izravnim konkurentima (Austrija, Irska, Srbija) u objektivno zahtjevnoj skupini, no plasmana na SP stajala ih je činjenica da su doma dobili samo Moldaviju i Austriju. Nakon toga ciklusa izbornik Chris Coleman otišao je u Sunderland za menadžera, a nakon dva mjeseca na klupu je postavljen legendarni Ryan Giggs.

Hrvatska, zadnja dva ciklusa kao domaćin

Kvalifikacije za EP 2016.

Hrvatska - Malta 2:0

Hrvatska - Azerbajdžan 6:0

Hrvatska - Norveška 5:1

Hrvatska - Italija 1:1

Hrvatska - Bugarska 3:0

Kvalifikacije za SP 2018.

Hrvatska - Turska 1:1

Hrvatska - Island 2:0

Hrvatska - Ukrajina 1:0

Hrvatska - Kosovo 1:0

Hrvatska - Finska 1:1

Hrvatska - Grčka 4:1

Wales, zadnja dva ciklusa u gostima

Kvalifikacije za EP 2016.

Andora - Wales 1:2

Belgija - Wales 0:0

Izrael - Wales 0:3

Cipar - Wales 0:1

BiH - Wales 2:0

Kvalifikacije za SP 2018.

Austrija - Wales 2:2

Irska - Wales 0:0

Srbija - Wales 1:1

Moldavija - Wales 0:2

Gruzija - Wales 0:1

Linker
23. travanj 2024 08:27