Vinkovci, 230418. Stadion Cibalia. Utakmica 31. kola HT 1. lige, NK Cibalia - NK Slaven Belupo. Na fotografiji: Tomislav Ivkovic, trener.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

DRUGA STRANA MEDALJE

'HRVATSKA JAVNOST NI DANAS NE ZNA PRAVU ISTINU!' LEGENDA HR NOGOMETA POSLALA PORUKU KAŽNJENOM VATRENOM 'Bilo bi bolje da šuti! On je kvalitetan...'

AUTOR:
  • Robert Šola

 • OBJAVLJENO:
 • 24.10.2019. u 14:25

 • TOMISLAV IVKOVIĆ Iskusni trener o mladom stoperu Marseillea koji zaziva povratak u reprezentativni kadar

  Nakon što smo postali svjesni da ćemo protiv Slovaka igrati bez glavnog stoperskog dvojca Lovren - Vida, mnogi su pogledali prema Marseilleu i Duji Ćaleti-Caru. Mladi (23) stoper Marseillea bio je stalni dio Vatrene ekspedicije punih godinu dana, sve do lipnja ove godine. Tada se malo zaigrao pa je otkazao nastup na Euru U-21, službeno jer je tako tražio Marseille, a po mnogima zato što je bio ‘jako umoran’ nakon naporne sezone.

  Što god bila istina, izbornik Zlatko Dalić odmah ga je ‘zamrznuo’ i Ćaleta-Car nakon toga više nije dobio poziv za Vatrene. Sada se, međutim, Ćaleta-Car očito ponadao da je možda došao trenutak za njegov povratak među Vatrene, jer u jučerašnjem broju SN još se jednom pokajao zbog lipanjskog ‘incidenta’ te stavio na raspolaganje Daliću.

  - Bih li ja sada pozvao Ćaletu-Cara? To je pitanje na koje ne mogu dati odgovor, jer jedini koji ga može dati je izbornik Dalić - jasan je Tomislav Ivković, nekadašnji reprezentativni golman i dugogodišnji trener, koji dodaje:

  - Hrvatska javnost ni danas ne zna pravu istinu oko njegova otkazivanja Eura za mlade. Znamo da je izbornik U-21 Nenad Gračan bio jako ljut na njega, znamo i kako je svoj potez opravdao Ćaleta-Car, a to su bile dvije različite priče. Ja ne znam koja je istinita. Dalić vjerojatno zna, ali Dalić o tome ne želi pričati. Međutim, Dalić i Ćaleta-Car imali su razgovor na tu temu, izbornik mu je sigurno rekao što misli o svemu tome, a kakav je stav zauzeo dosta uvjerljivo govori činjenica da Ćaletu više nije zvao u reprezentaciju.

  REUTERS/Pascal Rossignol
  REUTERS

   

  Kvaliteta nije sporna

  Mladi igrač očito se nada da je već dovoljno platio za svoje grijehe?

  - To je njegovo pravo, ali nisam siguran što Dalić misli. Znate, Ćaleta-Car se već drugi put javno ispričao hrvatskoj javnosti, a to već sugerira da osjeća krivnju. Osobno mislim da bi mu bilo bolje da šuti, jer neće njegov intervju promijeniti Dalićev stav, kakav god on bio. Ne znam je li ga Dalić prekrižio za prve dvije akcije, za kompletne kvalifikacije, ili ga možda neće zvati dok god je izbornik. To samo Dalić zna.

  Ćaleta-Car bi nam igrački sigurno dobro došao na Rujevici?

  - Dečko je već bio na Svjetskom prvenstvu, a nije ga ni Marseille bezveze tako skupo platio. Njegova kvaliteta nije sporna, ali naravno da je Daliću atmosfera u svlačionici važnija od svega. Vidim da se Ćaleta-Car nada da će ga Dalić prigrliti kao Rakitića, što znači da vuče određene usporedbe, a i to je sasvim krivo. Znate, kada je Rakitić otkazao reprezentaciju nije se potrudio objasniti zašto je to napravio, a objašnjenje nam nije ponudio ni Dalić. Tek smo uoči utakmice s Mađarima u Splitu čuli Rakitićevu priču. Da smo je čuli odmah, priče ne bi ni bilo. Ne bih stoga osobno nikako vukao paralelu između Rakitića i Ćalete-Cara. S druge strane, Ćaleta-Car je mlad igrač, kvalitetan igrač koji u sljedećih dosta godina može puno dati reprezentaciji i njega sigurno nitko neće zauvijek prekrižiti. To ne bi bilo ni pošteno, jer svi smo mi pravili pogreške i gluposti kao igrači. No, Dalić apsolutno ima pravo na svoju izborničku odluku po tom pitanju.

  Kada ste već spomenuli Rakitića, neke je začudilo što je u Splitu bio u udarnoj postavi, s obzirom da nije u najboljoj formi zbog manjka minutaže u Barceloni. Očekujete li ga u udarnoj postavi na Rujevici, iako je malo vjerojatno da će mu se u Barceloni popraviti status?

  - Ako će izbornik u njemu vidjeti igrača koji nam treba za željeni rezultat, onda treba igrati. Ako ne, onda ne bi trebao igrati. U ovoj reprezentaciji postoji samo jedan igrač oko čijeg nastupa, ako je zdrav, ne smije biti dvojbi. Njegovo je ime Luka Modrić. Luka i nitko drugi!

  Iz drugih medija