Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
NAJVEĆA BOLJKA

HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA IMA OGROMAN PROBLEM Od prve utakmice SP-a čak su 13 golova primili na identičan način, koje je rješenje!?

PROBLEM Svaki prekid pola gola za suparnika
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. ožujak 2019. 17:26

Mađari su pobjedonosni pogodak postigli, zar ste uopće sumnjali - nakon prekida! Gotovo je postalo pravilo da Vatreni primaju pogotke nakon prekida, to je definitivno najveća boljka, najveći problem, mogli bismo kazati praktički dramatična priča. Evo na brzinu pregleda kako Dalićeva družina ide po loptu u mrežu nakon prekida.

U play-offu za odlazak na SP jedini gol Hrvatska je primila iz prekida. Papastathopoulos je nakon kornera glavom smanjio našu prednost na 2:1. Loptu je na gol-liniji pokušao zaustaviti Brozović, ali nije uspio... Pobijedili smo s 4:1 pa se na to nije obraćala posebna pozornost. Hrvatska je treću utakmicu u Rusiji odigrala protiv Islanda, tu primila prvi gol na Svjetskom prvenstvu. I to iz - penala. Nije prekid nakon centaršuta ili kornera, ali je - prekid.

Isti ritam

Osmina finala Svjetskog prvenstva donijela nam je dvoboj s Danskom koja je iz prekida povela već u 1. minuti. Strijelac je bio Mathias Jorgensen koji je dobro iskoristio dalekometni ubačaj rukom Knudsena, pa se najbolje snašao u velikoj gužvi pred našim vratima. U četvrtfinalu za konačnih 2:2 prije penala glavom je zabio Manuel Fernandes, poslije lijepog centaršuta s desne strane. U polufinalu su se naši nogometaši vrlo brzo primili pogodak strijelac je Kieran Trippier koji je neobranjivo naciljao preko živog zida iz slobodnog udarca s 18 metara...

Finale Svjetskog prvenstva u Rusiji svi znamo napamet, vjerojatno ćemo te golove pamtiti još dugo. Prvo je Mandžukić nakon prekida sam glavom pospremio loptu u svoju mrežu, onda je Griezmann zabio iz penala. Na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je primila devet golova od čega šest iz prekida.

Nakon Svjetskog prvenstva nastavilo se u istom ritmu primanja pogodaka nakon prekida. Na prijateljskoj utakmici s Portugalom, Hrvatska je vodila 1:0, a onda je u svom stotom nastupu za Portugal izjednačio Pepe. Kapetan portugalske reprezentacije bio je najviši u skoku nakon ubačaja s desne strane. U Ligi nacija priča je bila ista.

Kako riješiti?

U onom katastrofalnom porazu od Španjolaca od 0:6, glavom je nakon prekida zabio Sergio Ramos, a protiv Engleza na Wembleyju prvi smo pogodak primili kao protiv Danske na SP-u, dakle nakon izvođenja auta, a drugi, jasno, opet nakon prekida. Čak smo i protiv Jordana uspjeli primiti pogodak, ovaj put izravno iz prekida, slobodnog udarca.

Budimpesta, 240319.
Grupama Arena.
Kvalifikacijska utakmica za Euro 2020 zavrsila je pobjedom Madjarske i gubitkom Hrvatske.
Na fotografiji: tuga hrvatskih igraca, Ivan Rakitic, Domagoj Vida.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Vatreni su od prve utakmice Svjetskog prvenstva do ove protiv Mađarske primili 24 pogotka, od čega 13, odnosno više od pola, iz prekida. Tri od trinaest pala su iz penala, a ostali iz slobodnih udaraca ili ubacivanja iz slobodnih udaraca, auta i kornera.

Praktički, svaki prekid je pola gola za suparnika. Rade li Vatreni na tome da se spriječe takvi golovi?

Kad sve ovo pogledate, onda je dojam da se na tome baš i ne radi. Jer previše se golova primilo na taj način da bi se došlo do nekog drugog zaključka. Očito ništa nisu naučili na Svjetskom prvenstvu. A sljedeću utakmicu u kvalifikacijama za Euro igramo protiv Walesa. Ako nešto znaju, onda Velšani znaju igrati kod prekida.

Dalićevo društvo morat će se brzo pozabaviti tim problemom. Treba uigrati momčad kod prekida, od pravovremenih izlazaka vratara, do adekvatnog postavljanja obrambenih igrača. Kako se ne bi dogodilo da recimo protiv Mađara na drugoj stativi skače Leovac koji nije neki skakač i kojeg je nadvisio vezni igrač Patkai, visok samo 173 centimetara... A Leovac je narastao do 180.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 07:24