Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
RAZLIČITI KRITERIJI

HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA NE SMIJE POSTATI KAO KOŠARKAŠKA, U NJOJ NE SMIJE BITI HEZONJA Rakitić ne smije biti Bog, a Duje Ćaleta-Car vol!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. rujan 2019. 16:15

Ivan Rakitić polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji odigrao je bolestan, tresla ga je temperatura od 38 stupnjeva. Dao je sve od sebe, konačno, riskirao je zdravlje. Prije toga je nepogrešivo poput snajperista pogađao jedanaesterce koji su Vatrene odveli u to polufinale. Odigrao je Raketa mnogo velikih utakmica za reprezentaciju, često bio jedan od najboljih igrača, zbog toga mu se mora nakloniti do poda.

Ivan je za reprezentaciju odigrao 104 utakmice, od njega su više odigrali samo Darijo Srna, Luka Modrić, Stipe Pletikosa, Josip Šimunić i Ivica Olić. Kad ovo sve vidite, onda je sasvim jasno da je Raketa zaslužio oproštajnu utakmicu pred punim stadionom, te ulazak u “kuću slavnih” hrvatskog nogometa. Sad se našao u vrlo kompliciranoj situaciji kad je nastavak karijere u pitanju, na neki način, Barcelona ga je izdala.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Croatia Press Conference - Karaiskakis Stadium, Athens, Greece - Novemeber 11, 2017   Croatia's Ivan Rakitic and coach Zlatko Dalic during the press conference   REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1C66897330
REUTERS

Međutim, Ivan Rakitić drugi je put zaredom otkazao Zlatku Daliću, nije ga bilo ni protiv Walesa i Tunisa u lipnju. Tada se u eter gurala priča o problemu sa zadnjom ložom, koju su mnogi dovodili u pitanje. Već se tada razgovaralo o Rakitićevu kraju kad je nacionalna vrsta u pitanju. Nikad nije lijepo kad netko otkazuje reprezentaciji, jer Vatreni su, na neki način, nacionalni simbol. Jasno da možemo razumjeti situaciju u kojoj se nalazi, ali to ipak ne smije biti razlog otkazivanja.

Sjetite se Duje Ćaleta-Cara, mladog dečka koji je otkazao mladoj vrsti Nenada Gračana koja je igrala na Europskom prvenstvu. Kazao je da je imao problema u klubu, koji mu je sugerirao ili zabranio, kako hoćete, odlazak na Euro. Na njega se tada sručila lavina negativnih komentara, udarali su ga sa svih strana, morao je izdržati jače udare nego Bahami od čudovišnog uragana Dorian. Nije mu oprostio ni izbornik Dalić. Nije ga pozvao za ovu akciju, poslavši jasnu poruku: reprezentaciji se ne otkazuje.

Jasno da će većina kazati da se ne može staviti znak jednakosti između Ćaleta-Cara i Rakitića kad se radi o doprinosu za reprezentaciju. To je točno. Ali isto je tako točno da u nacionalnoj vrsti mora postojati red, ma o kome se radilo. Ne treba biti previše mudar da bi se došlo do zaključka da bi različiti kriteriji razbili zajedništvo i homogenost koja je Hrvatsku dovela do drugog mjesta na svijetu. Tu ne smije važiti ona latinska, što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu. Rakitić ne može biti Jupiter, a Duje Ćaleta-Car vol.

Konačno, zar Dejan Lovren nije imao problema kad je u pitanju status u Liverpoolu, zar Rebić do praktički zadnjeg dana nije znao gdje će nastaviti karijeru? Je li njima bilo na pameti otkazati reprezentaciju? Nije. Hrvatska nogometna reprezentacija ne smije postati kao košarkaška, u njoj ne smije biti hezonja. Jer bi se onda moglo dogoditi da i Vatreni velika natjecanja gledaju samo na TV ekranima.

Linker
25. travanj 2024 16:35