Vatreni slave gol protiv Češke.
 REUTERS/Max Rossi Livepic
BLIŽI SE VRHUNAC KVALIFIKACIJA

HRVATSKA, OPREZ! Oni su jedina reprezentacija koja je moćnoj Njemačkoj otela izravni plasman na Svjetsko prvenstvo

SUPARNIK VATRENIH Selekciju koja u petak, 6. listopada, gostuje na terenu Rujevice, zabranjeno je olako shvatiti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. rujan 2017. 17:08

Motrimo Jarmolenka u Dortmundu, pitamo se što sprema izbornik Ševčenko, gotovo svi vratimo u glavi film kijevske utakmice svjesni što Hrvatska može i čega se pribojavamo, a da nije bilo delegiranja domaćinstva Rijeci na račun Osijeka, bi li Finsku itko i spominjao? Kao da su i dalje samo nordijski skijaši koji Vatrenima ne mogu nauditi.

Finska zaista nema ni približno nogometaše kao Hrvatska, ali imaju li ih Island i Turska, koji su nas pobijedili? Treba li uopće odgovarati… Izbornik Ante Čačić pokazao je odgovornost inzistirajući da se igra na najboljem travnjaku jer zna se koliko je u blatu teže probijati tvrde obrane, no, premda to može zvučati kao puhanje na hladno, valja svima shvatiti da bi fokusiranje na Ukrajinu te makar i podsvjesno podcjenjivanje Finske moglo biti skupo. Premda ni remi tehnički ne bi dekapitirao Vatrene, u nekim kombinacijama čak ni poraz, kako bi nakon nepovoljnog rezultata bilo otići u Kijev s punim avionom sumnji i apsolutnim imperativom tri boda?

Veliki rusvaj

Finska je u proteklom mjesecu doma matirala Island i možda mu oduzela Svjetsko prvenstvo, potom je dobila i Kosovo da učvrsti samopouzdanje, a prije toga je na gostovanjima gubila: Island 3:2, Ukrajina 1:0, Turska 2:0. U odnosu na Dance, Šveđane i Norvežane, njih se u nogometnim relacijama opravdano tretira zadnjim vagonom Skandinavije, ali ta Finska je 8. rujna 2007. odigrala 0:0 u Beogradu sa Srbijom i praktično joj zatvorila vrata Eura u Austriji i Švicarskoj. No, to je bilo samo evociranje uspomena na najveći rusvaj kojeg su ikad priredili, i to točno na “naš datum“ 6. listopada 2001. godine u Gelsenkirchenu izbacivši Njemačku s prvog mjesta i izravnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju.

Elf je trebao samo dobiti doma da bude prvi, Engleska bi ostala druga, no Antti Niemi nije dao lopti u mrežu, a oni koji dovoljno dugo pamte sjetit će se kakve su imali šanse i da dobiju utakmicu. Svijet je u to doba brujio o šokantnom rezultatu i Orlovskim sovama, ne bi valjalo da ih spominje ponovno na 16. obljetnicu. Tada su za Finsku igrali Litmanen, Hyypia, Forssell… a Njemačku su predvodili Kahn, Nowotny, Ballack, Deisler, Ramelow, Ziege, Bierhoff, Neuville…

Elf, koji inače maršira izlučnom skupinom, morao je u repesaž, pa preko Ukrajine, koje li koincidencije, do Dalekog istoka. Gdje je na kraju igrao finale s Brazilom. To je bilo jedini put da se Njemačka nije izravno plasirala na SP, a tolike protivnike desetljećima šamara.

Srbija se nije izvukla, Njemačka se iščupala, za Island ćemo vidjeti, no Finska je toliko puta, samo u dvijetisućitima, znala vani izboriti remi s totalnim favoritom da to nije slučajnost.

Mučenje u Tampereu

U utakmicama koje se, doduše, nisu igrale izravno za najviše uloge, u Gijonu 22. ožujka 2013. godine: Španjolska - Finska 1:1. Strijelci Sergio Ramos 49. i Teemu Pukki 79. minuta. Koji i danas predvodi napad. Za brazilski SP. U Pragu 12. rujna 2012. Češka - Finska 0:1. Opet Pukki, u istom ciklusu za Brazil. U Bruxellesu 13. listopada 2007. Belgija - Finska 0:0… Gdje su prijateljski ogledi, kao primjerice Belgija - Finska 1:1 pred lanjski Euro u Francuskoj.

Prije desetak godina imali su najbolju momčad u svojoj povijesti, danas njihovi glavni aduti ne zvuče kao netko tko bi ulijevao strah u kosti, ali kako je Hrvatska dobila u Tampereu? Ranim golom Marija Mandžukića na dodavanje Andreja Kramarića, i strepjela u gužvama koje su domaćini priredili u finišu. OK, bez Modrića. Ali protiv koga su sve kod kuće osvajali bod ili čak tri, duga je priča.

Test glava

Kanerva u Rijeku ne dovodi ekipu u obilazak primorskog arhipelaga, vidjelo se i po reakcijama kod promjene grada domaćina, možda ih je tko od naših rivala i stimulirao, neki od onih s kojima je Hrvatska izravno u utrci za SP su spremni na sve, povijesno dokazano. Već će ta utakmica na Rujevici biti pravi test kakve su glave, kakav je pristup, govori li Hrvatska jezikom prvaka koji će izboriti Rusiju. Puno će otkriti što možemo očekivati u Kijevu. Iako neće definitivno odgovoriti.

Finci su izbacili s tračnica jednu Njemačku pred više od 52 tisuće ljudi na AufSchalke Areni. Kad im ništa, osim prestiža, nije značilo. To mora biti dovoljna opomena. Oni su ponosni Vikinzi na čijim rogovima se lakše nabosti no što mnogi misle.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 19:57