Hrvatska slavlje
 REUTERS/Costas Baltas / REUTERS
U IŠČEKIVANJU ŽDRIJEBA

HRVATSKA OTVARA SVJETSKO PRVENSTVO U MOSKVI? Švedska nam je silno pomogla: Pogledajte koja bi bila najlakša, a koja najteža skupina za Dalićevu momčad

ŽDRIJEB U KREMLJU Talijanski neuspjeh Hrvatsku je riješio mnogih glavobolja.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. studeni 2017. 12:12

Priča o nositeljima i nenositeljima, bubnjevima i šeširima u kojima se dolazi na ždrijeb, često ne dobije potvrdu na samom travnjaku. Ali znate onu, svi danas igraju nogomet. No, kad sada gledamo što se sve nudi u ždrijebu za Svjetsko prvenstvo i koga bismo sve mogli izvući, puno je bolja perspektiva iz ovog drugog “pota”, nego što bi bila da smo ostali u trećemu.

Dakle, ispadanje Italije sigurno nam je otvorilo neka vrata. Ako ništa drugo, ne možemo igrati s Meksikancima, Englezima i Španjolcima, reprezentacijama koje nam uglavnom ne leže. Engleze smo dvaput dobili u kvalifikacijama, prije i poslije dobro ispaštali zbog toga, Španjolce smo lani svladali na Euru, ali, zapravo, bili smo dotad redovite mušterije. Meksiko da i ne spominjemo, “sombrerosi” su nas dvaput izbacili sa SP-a, uz njih piše opaska - “izbjegavati u širokom luku”.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Greece vs Croatia - Karaiskakis Stadium, Piraeus, Greece - November 12, 2017   Croatia players celebrate after the match   REUTERS/Costas Baltas
REUTERS/Costas Baltas

Kad još vidite da su u tom šeširu Urugvaj i Kolumbija (dobro, i Švicarska), onda je očito zašto je premija biti u tom dijelu ždrijeba. Ti Južnoamerikanci i Latinoamerikanci nam nikako ne leže, izgubili smo dosad u svih šest utakmica koje smo igrali na SP-ima, dvije od Brazila i Meksika, po jednu od Argentine i Ekvadora, dakle, ljudi su nam najveća noćna mora. Zamislite da smo opet u skupini s Meksikom i Brazilom (ili Argentinom), kao prije četiri godine, bolje da i ne idemo u Rusiju. No, ovakvim raspletom na San Siru to se ne može dogoditi.

Što bi, dakle, bio idealan ždrijeb? Svatko će imati svoju ideju, međutim, generalno ispada otprilike ovako: za početak jedan Europljanin iz društva prvih nositelja. Nude se Rusija, Poljska, Belgija, Njemačka, Portugal i Francuska. Jasno, bolje Poljska ili Rusija, nego ostali, ali bolje itko od njih nego Brazil ili Argentina. Ne samo zbog snage dva južnoamerička diva i tim neslavnim omjerom s time reprezentacija, već i zato što u tom slučaju ne bismo mogli još jednu europsku reprezentaciju iz trećeg (ili četvrtog) bubnja. Poput Srbije ili Švedske, možda i Islanda.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Greece vs Croatia - Karaiskakis Stadium, Piraeus, Greece - November 12, 2017   Croatia's Luka Modric celebrates after the match with Croatia coach Zlatko Dalic   REUTERS/Alkis Konstantinidis - RC1F6F2A10C0
REUTERS/Alkis Konstantinidis / REUTERS
Hrvatska slavlje

Premda, zanimljivo, na dosadašnja četiri SP-a na kojima je igrala, samo je jednom Hrvatska bila u skupini s još jednom europskom reprezentacijom, s Italijom 2002., iako su skupine sa samo jednim Europljaninom u velikoj manjini. Nije ni ta opcija isključena, jer 14 je europskih momčadi, osam skupina, znači, u dvije će skupine biti samo jedna selekcija sa Starog kontinenta.

Dobri s Europljanima

Makar, statistika kaže da s Europljanima jako dobro stojimo na Svjetskim prvenstvima. Izgubili smo dosad jedino od Francuza 1998., ostale smo pobijedili. Rumunje, Nijemce, Nizozemce, Talijane. I na Euru nešto ne gubimo često, uglavnom nakon 90. minute. Ali, unatoč tome bolje izbjeći Europljane iz trećeg šešira, Iran, Tunis, Egipat..., ipak se čine boljim izborom, neugodnija na papiru izgleda Kostarika. Četvrti ‘kup’ reprezentacija nudi također bolje i lošije izbore. Primjerice, Vahin Japan sigurno mnogi puno manje željeli vidjeti nego, recimo, Saudijsku Arabiju ili Panamu.

Treba još pričekati kako će se odviti preostale utakmice, dok smo pisali ovaj tekst još se nije znalo idu li dalje Danska ili Irska (o tom je ovisila sudbina Islanda), a konačni izgled bubnjeva ovisi i ponajviše o utakmici Perua i Novog Zelanda. Prođe li Peru i on će biti u drugom šeširu, kao još jedna latinoamerička reprezentaciju koju smo izbjegli. Već sad možemo reći da su vrlo veliki izgledi da nam se otvori grupa u koju ćemo ući kao favoriti za jedno do prva dva mjesta.

S velikim nestrpljenjem čekamo 1. prosinca i ždrijeb u Kremlin Palaceu u Moskvi. Ma, zapravo, teško bismo imali nešto protiv da u Moskvi, na Lužnikima 14. lipnja i otvorimo turnir. Kao u Brazilu prije četiri godine, ali, Rusija je ipak bolji izbor i veća šansa. Svakako, uz samo malo sreće u ždrijebu možemo daleko. Glavno da Meksikanci ne čekaju iza ugla, ostalo ćemo lako...

Tri poželjne skupine Vatrenih na SP-u

Rusija, HRVATSKA, Tunis, Saudijska Arabija

Poljska, HRVATSKA, Egipat, Panama

Portugal, HRVATSKA, Iran, Južna Koreja

Tri nepoželjne skupine Vatrenih na SP-u

Argentina, HRVATSKA, Švedska, Japan

Njemačka, HRVATSKA, Kostarika, Nigerija

Brazil, HRVATSKA, Senegal, Srbija

Linker
25. travanj 2024 11:53