Ronald Gorsic / CROPIX
MLADE SNAGE VATRENIH

'HRVATSKA SIGURNO IDE NA EURO I NIJE ME BRIGA TKO ĆE BITI UZ NAS' Džoker Zlatka Dalića i čovjek koji je oduševio Hrvatsku najavljuje pohod na Euro

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. studeni 2019. 14:57

Nikola Vlašić na Rujevici ima mali jubilej. Deseti nastup za A reprezentaciju. Na kontu drži dva gola, a kako je riječ o ofenzivcu koji je pogodio mrežu Slovaka u Trnavi i Walesa u Cardiffu, vjerojatno će se mnogi kladiti da će u subotu navečer povećati brojku pogodaka.

Kiša i hladnoća ga ne ometaju...

- Sve mi je isto, snijeg, kiša, led, zna se da to Moskovljanima ne smeta previše. Kad se navikneš na minus deset, onda ti je sve lako - smije se Nikola koji bi po najavama trebao biti starter u vezom redu, uz Modrića i Brozovića.

Lijepe impresije ponio je u ponedjeljak navečer s humanitarne večere Zaklade Vatreno srce, čiji dio prihoda ide za Dječju bolnicu na Kantridi, a ostalo za akciju “Korak u život”.

- Dojmovi su odlični. Kad u call centru popričaš s ljudima, vidiš koliko je to pozitive, do koje mjere svi žele pomoći onima kojima je potrebno. Sve je odisalo toplinom, sretan si što možeš dati svoj doprinos.

Što su vam govorili na telefon?

- Isticali su želju da pomognu, dosta sam poziva dobio baš iz Rijeke, mnogi su mi rekli da se netko njihov bližnji liječio u toj bolnici i voljeli bi da bude još bolja i adekvatnija za pacijente. Naravno, dotaknuli su se i sportskih tema, kažu mi “idemo u subotu po Euro, dajte sve od sebe, bolji smo od Slovačke pobijedit ćemo…”, samo pozitivne misli - otkrio nam je Vlašić, a je li ga možda tko tražio ulaznice?

- Nije. Nitko nije pitao ni za jednu. Ljudi, naime, shvaćaju da je to mali stadion i da je odavno rasprodan.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji:  Gara Garayev , Nikola Vlasic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Pojedini igrači otkazali su zbog ozljeda, no Vlašić je fit.

- Sve je u redu, spreman san, nema nikakvih problema.

Utakmica u Trnavi bila je prije samo dva mjeseca i naravno da je u svježem sjećanju. Kad odvrtite film tog susreta, što vam je prvo na pameti?

- Da smo odigrali odlično i bili dominantni. U svakom segmentu igre. Ne sjećam se kad smo tako odigrali neku utakmicu. Svaku minutu, na svakom dijelu terena. Nije bilo nijednog crnog razdoblja u kojem nismo dominirali, to je bila simultanka.

I sad, možemo li to reprizirati?

- Svaka utakmica je sama za sebe, oni su vidjeli što smo radili i vjerojatno će biti pripremljeniji. Opet, ovo je odlučujući susret i mislim da ćemo svi biti na sto posto. Nadam se da možemo ponoviti igru iz Slovačke, a ako baš ne ponovimo, da budem barem upola, što bi značilo 2:0.

Moglo je u Trnavi biti i osam ili deset golova, tri vratnice ili grede, šanse…

- Svakako. Doslovno je svaki napad bio opasnost za gol. U ovoj sezoni nisam igrao takvu utakmicu u kojoj sam u svakoj akciji imao dojam da možemo zabiti. A nazad “banka”, djeluje ti da oni nisu u stanju dati gol nikako.

Stoji li kao zamka što je dovoljan bod? Ili nitko ne razmišlja o neodlučenom?

- Trebaš razmišljati o pobjedi. Ako planiraš proći s bodom, uvijek ti se može dogoditi zalutali metak. Kao što je izbornik rekao, moramo ići po sva tri.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E,
Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Nikola Vlasic,  Ivan Rakitic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Ovdje su svi jednaki

Za Slovačku ga veže taj prvi pogodak u A reprezentaciji. Koliko je god Hrvatska bila dominantna, tek u 45. minuti otvoren je put prema trijumfu.

- Možda je ljudima koji su gledali utakmicu na televiziji ili na tribini izgledalo “Ajme meni, kako su se ‘isfalivali’, ako ne daju gol bit će panika”, ali to mi igrači nismo osjećali na terenu. Vidjeli smo da smo suvereni i da je samo pitanje kad ćemo ga dati. Pao je u 45.+, ali i da nije tada, vjerujem da bi došao svakako. Kao i ostali. I da smo otišli s 0:0 a poluvrijeme ne bi bilo panike. Svatko je znao što radi i bio je na vrhunskom nivou.

Jednom ste već igrali zadnji susret za prolaz skupine, protiv Engleske u Ligi nacija prije godinu dana. Nije postavljen takav imperativ, dogodio se poraz 2:1, ali bio je teži protivnik, i to na njegovu terenu. Možete li usporediti?

- To je bila Liga nacija. Svaka čast i to je službeno natjecanje, ali sada imamo veći ulog. Bio bi lijepo da smo dobili Engleze, ali znali smo da nas čekaju kvalifikacije, nije se radilo o situaciji - biti ili ne biti. Sada moramo uzeti bod ili dobiti, veći je imperativ, ulog je značajniji, tako je i jači pritisak.

Dosta je vas mlađih koji ste ušli u reprezentaciju na pravi način nakon Svjetskog prvenstva i imate sve važnije uloge. Kako se osjećate u nacionalnoj momčadi, jeste li se potpuno udomaćili ili treba proći još neki period?

- Čim sam došao, odmah sam se dobro osjećao, ali razmišljao sam - što kad počneš igrati i pridonositi rezultatu, hoće li se što promijeniti, hoćeš li postati bitniji? Međutim, sad mogu reći da su ovdje svi jednaki. I mlađi i starosjedioci. Jedni druge respektiraju, atmosfera je savršena, okruženje je takvo da se mlad igrač osjeća ugodno. Prvi put sam ušao protiv Grčke u Zagrebu u dodatnim kvalifikacijama za Rusiju, dobili smo 4:1, igrao sam desetak minuta. Osjećao sam se kao i sad, iako sam u međuvremenu dao neke golove i započeo pojedine utakmice. Nema razlike. Ne znam kako je bilo prije, ali, primjerice, ako netko treba napraviti bandažu, naravno da ćeš pustiti starijega dođete li u isto vrijeme, no ako si već na stolu neće biti - daj, mlađi si, makni se. To cijenim.

Respektirate li posebno nekoga iz ekipe Pavela Hapala?

- Imaju klasne igrače. Hamšik je legenda Napolija, najbolji strijelac u povijesti kluba, pa Škriniar, Lobotka, Kucka… Vjerujem da smo kvalitetniji, ali kad sam igrao Ligu prvaka najbolje sam se uvjerio da je svaka utakmica za sebe i svatko može svakoga dobiti. Izuzev Manchester Cityja i Liverpoola koji gaze sve pred sobom. Ostali su si svi međusobno u stanju uzeti bodove. Nećemo ih podcijeniti i kazati da ćemo dobiti bez problema.

Može li prognoza koje će se dvije reprezentacije plasirati na Euro iz naše skupine?

- Ha, ne znam koje dvije, ali kažem da će Hrvatska. A za drugu nije bitno.

Za Rujevicu vas ne vežu lijepa iskustva, zapravo najugodnije zacijelo očekujete ove subote?

- Nisam puno igrao, dva-tri puta za Hajduk, ali to je tada bila šampionska Rijeka. Teško je bilo.

Jednom je već nosio državni dres na tom stadionu, radilo se o mladoj reprezentaciji.

- Igrali smo protiv Španjolske, ja sam bio najmlađi, a Kolinger je dobio crveni karton. Izbornik Nenad Gračan povukao me je s terena već u 24. minuti. Nije imao koga, naprijed su bili Halilović, Kovačić, Pjaca…

Završilo je 3:2 za La Roju koja je vodila 2:0….

- Trebalo bi mi ovo biti najljepše iskustvo s Rujevice. Teren je tada bio dosta klizav, ali rekli su mi sad igrači Dinama Oršić i Perić, koji su igrali ove nedjelje, da je travnjak odličan.

Linker
23. travanj 2024 21:28