Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
NIKOLA JURČEVIĆ ZA SN

HRVATSKI IZBORNIK NA KLUPI AZERBAJDŽANA NE BJEŽI OD ULOGE AUTSAJDERA 'Strah? A što će me biti strah? Znam koliko su Vatreni jaki'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. rujan 2019. 13:04

Azerbajdžan, sljedeći suparnik Vatrenih, namučio je Wales u Cardiffu, ali je na koncu izgubio u sam smiraj utakmice, kad je zabio Gareth Bale. Kad je jučer nakon šest sati leta iz Walesa sletio u Baku, javio nam se izbornik Azera, naš Nikola Jurčević.

- Večer u Cardiffu bila je jako frustrirajuća za nas. Igrali smo odlično, bolje nego protiv Hrvatske u Maksimiru. Imali smo kontrolu, držali 1:1, Wales nije imao velikih šansi. Igrali smo odličnu utakmicu, u skladu s našim mogućnostima - kazao nam je u uvodu Jurčević.

Smiješni golovi

Kaže Jurčević da su primili dva pogotka koja nisu smjeli primiti. Prvi je bio autogol Pašajeva, združeni kiks s vratarom Agajevom, a drugi je također bio plod neodlučnosti vratara Azera.

- Prvi pogodak koji smo primili zaista je bio smiješan. A drugi je također bio nevjerojatan. Tako da je na koncu ostala velika frustracija. Bili smo na korak do boda u Walesu, na korak do prvog boda u kvalifikacijama.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Wales v Azerbaijan - Cardiff City Stadium, Cardiff, Britain - September 6, 2019  Wales' Gareth Bale celebrates scoring their second goal   Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Veli da su putovali cijelu noć do Bakua, a jučer poslijepodne već su odradili trening.

- Trebam sad vidjeti kakva je tjelesna i mentalna situacija u momčadi. Dosta smo izranjavani nakon utakmice u Cardiffu. A dolazi nam Hrvatska, ne trebam ni govoriti koliko je to jaka reprezentacija. Čuo sam da je Hrvatska u Trnavi igrala sjajnu utakmicu, na razini onih sa Svjetskog prvenstva. Nisam još stigao pogledati snimku, sad ću to napraviti. Čitao sam sve komentare, očito je bilo briljantno.

Pitamo Jurčevića je li ga strah opet tako goropadne i žestoke Hrvatske koja je zgazila Slovačku, reprezentaciju koja je njegovu vrstu u Bakuu pobijedila s čak 5:1?

- Strah? A što će me biti strah? Znam koliko je Hrvatska jaka kad je u svom pravom izdanju. Sad su Vatreni dobili i neke nove igrače koji dolaze, koji su u naletu, mlade, željne dokazivanja. Pokazali su ti mladi dečki da imaju klasu, veliku kvalitetu. Kad se opisuje Hrvatska, onda je sve jasno, radi se o reprezentaciji koja je svjetska klasa! Naravno, kad je sto posto spremna i motivirana, što je pokazala u Trnavi.

Pa kako ćete onda protiv takve Hrvatske?

- Na nama je da pokušamo parirati. Ništa se drugo ne može obećati, nema tu velikih komentara i najava. Zaista ne možemo biti prepotentni i ne znam što najavljivati jer dobro znamo kakva je Hrvatska. Imamo prema Hrvatskoj maksimalni respekt, a probat ćemo joj se suprotstaviti sukladno našim mogućnostima. Pokušat ćemo im otežati posao, kao što smo to napravili u Zagrebu. Na Maksimiru nismo bili daleko od velikog iznenađenja i velikog čuda.

Ogromna razlika

Je li maksimirska utakmica recept za igru Azerbajdžana u Bakuu?

- Razlika u klasi i kvaliteti tih dviju reprezentacija je ogromna. Mi moramo biti u svom maksimalnom izdanju i nadati se da će Hrvatska biti malo ispod svoje razine. Naš je cilj pokušati što duže držati pozitivan rezultat. Nešto više od toga najavljivati i komentirati bilo bi suvišno s obzirom na odnos snaga i s obzirom na to da smo u Cardiffu doživjeli veliko razočaranje jer nismo nagrađeni za odličnu igru.

S obzirom na to da je kazao da su se izranjavani vratili iz Walesa, zanimalo nas je hoće li tko od onih koji su igrali u Cardiffu otpasti zbog ozljeda.

- Pa mi smo i u Walesu igrali bez tri standardna igrača. Ovdje baš i nije velik izbor igrača, u ligi se vrti sve skupa otprilike 40 igrača, od kojih treba izabrati 25 reprezentativaca. Čak smo imali i jednog debitanta, stopera Mustafazade​a, koji je odigrao odličnu utakmicu. Još ne mogu znati hoće li svi moći igrati s Hrvatskom, to ćemo vidjeti do utakmice.

Kaže da će atmosfera na stadionu u Bakuu biti lijepa.

- Baš je lijepo tu igrati, ozračje će biti super. Nema tu pritisaka, u Bakuu je uvijek kulturna atmosfera, prava nogometna - zaključio je Jurčević.

JURČEVIĆEVE UTAKMICE

21. rujna 2019.

Hrvatska - Azerbajdžan 2:1

25. ožujka 2019.

Azerbajdžan - Litva 0:0

8. lipnja 2019.

Azerbajdžan - Mađarska 1:3

11. lipnja 2019.

Azerbajdžan - Slovačka 1:5

6. rujna 2019.

Wales - Azerbajdžan 2:1

Linker
22. travanj 2024 12:09