/ Damir Krajac / CROPIX
SJAJAN POZNAVATELJ GOSTIJU

'HRVATSKI ŠPIJUN' POSLAO UPOZORENJE VATRENIMA Odmah vam mogu reći - on je najveća zvijezda Ukrajine, a ovo skrivanje znači da nam priprema iznenađenje

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. ožujak 2017. 17:34

Koljeno ga još muči, Ognjen Vukojević možda više neće igrati profesionalni nogomet. Ugovor s bečkom Austrijom istječe mu na ljeto, ponuda ima, ali pitanje je hoće li ijednu prihvatiti.

- Dugo vučem probleme s tim koljenom, ne znam ima li smisla prolaziti tretmane, oporavak i pripremati se za još koju sezonu. Odlučit ću na ljeto, nemam nikakav pritisak, ako uleti nešto zanimljivo i privlačno, OK, možda ću nastaviti, ali izglednije je da ću objesiti kopačke o klin. Krenuo sam na trenersku Akademiju, moram polagati ispite, možda je bilo dosta - priča Vukojević, čije su veze s Ukrajinom i danas vrlo čvrste.

Godinama je bio u kijevskom Dynamu, stekao puno prijateljstava, igrao s puno aktualnih reprezentativaca i izbornikom Ševčenkom pa o ukrajinskom nogometu zna mnogo, zapravo, sve. Teško je pronaći boljeg i temeljitijeg analitičara za ovu problematiku.

- Andrij Ševčenko, to vam mogu odmah reći, najvažnija je figura i najveća zvijezda ove reprezentacije. Na Euru je Ukrajina podbacila, bio je to potpuni debakl, Ševa je jedini čovjek koji je to mogao promijeniti. Uvijek je, još kao igrač, bio autoritet, sad je sve to prenio na igrače koje vodi. Ševčenko je donio novu energiju i motiv, ali prije svega i disciplinu koja je ranije bila problem - priča Vukojević, koji ističe da se legendarni igrač, sad izbornik, jako temeljito priprema za dvoboj s Hrvatskom.

- Vidite da je i u Austriji zatvorio treninge i zabranio ikakav pristup javnosti. Je li to običaj? Iskreno, ne znam, jer u Ukrajini su treninzi uvijek na Bazi, u kampu, u koji ionako nitko ne može ući. Tako da se te strane ovo nije ništa novo. Međutim, činjenica da je odlučio doći u Austriju i raditi i ovdje iza zatvorenih vrata dokazuje da Ševčenko sigurno sprema neko iznenađenje i da će pokušati izmisliti neki recept kojim bi naudio Hrvatskoj.

Veliku važnost u Ševčenkovoj viziji imaju pomoćnici, koji odrađuju značajan dio posla.

- Španjolac Raul Riancho je žestok trener, zadužen za analizu i taktiku. Radio sam s njime u Kijevu, vrlo je temeljit i stručan, a uz njega je tu i iskusni Tassotti. Vjerujte, oni će znati sve o nama, jako dobro studiraju igru Hrvatske. Raul je tu najviše zbog taktike, ima sve u malom prstu i Ukrajinci će sigurno biti taktički pripravni za dvoboj u Maksimiru.

Kako će se postaviti, s kakvim mislima istrčati na travnjak.

- Vjerujem, gotovo sam uvjeren, da će Ukrajina svoju ambiciju zasnivati na jakoj defenzivi i igrama na kontranapade. Činjenica je da Ukrajinci, ukupno gledajući, nisu u najboljoj formi, neki ne igraju puno u klubovima, no svejedno imaju igrače koji mogu zapapriti. Dakle, Jarmolenko i Konopljanka na krilima i jedna špica, to bi mogli biti njihovi napadački aduti.

Konopljanka je jedan od tih koji ne igraju puno u klubovima, je li spreman za Maksimir?

- Vidite, to je jedan od upitnika. Ima ih nekoliko, po meni, tko će uz Kučera biti drugi stoper, tko će uz Stepanenka biti drugi zadnji vezni, tko će igrati u špici i hoće li Konopljanka početi utakmicu. To su, između ostalog i razlozi, zašto se Ševčenko odlučio na izolaciju u Austriji, da se može usredotočiti samo na te dvojbe i kako ih riješiti. Konopljanka je najbolji igrač, on će sigurno dobiti određenu minutažu, pitanje je samo hoće li početi ili ući s klupe.

Zato je tu Jarmolenko, koji nije upitan?

- Da, najopasniji igrač, bez dvojbe. Puno će toga ići preko njega, a bude li s druge strane i Konopljanka, naši će bekovi, Jedvaj i Pivarić trebati pomoć zadnjih veznih i stopera. Što se ukrajinskog napada tiče baš igra naših bekova može biti ključna. Jarmolenko je ljevak, koji igra na desnoj strani, voli ulaziti unutra, ima brz i dobar udarac, iz zgloba, sigurno će ga trebati udvajati.

Uz Pivarića će biti Vida, koji Jarmolenka poznaje iz kluba. Postoji li šansa da Ševčenko iznenadi s Jarmolenkom na drugoj strani, da ide na Jedvaja i Mitrovića? Pogotovo ako Konopljanka nije sasvim spreman?

Zagreb, 280415.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 31. kola 1. MAXTv lige izmedu Dinama i Osijeka.
Na fotografiji: Ognjen Vukojevic, Marin Glavas i Soudani.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Mislim da ne. Jarmolenko čitav život igra na desnoj strani, ne vjerujem da će ‘bježati’ od Vide. Svejedno, tu ćemo morati biti vrlo oprezni.

Koja je dvojba u napadu?

- Špica će biti ili Kravec ili Seleznjov. Razlika? Kravec je brži igrač, vrlo opasan, ali s manjom minutažom u klubu. Seleznjov je tehnički bolji, zna zadržati loptu, jači je u duelu. Vidjet ćemo za koga će se odlučiti Ševčenko.

Dolazimo do sredine terena, što bi tamo mogao izmisliti Ševčenko.

- Dakle, da se vratim malo do zadnje linije. Snaga je tog dijela momčad što je kompletan iz Šahtara, od golmana Pjatova do lijevog beka. Uigrani su, razumiju se, dvojba je, po meni tek, hoće li uz Kučera igrati Rakickij, Ordec, Krivcov... A ispred njih je zadnji vezni Stepanenko također iz Šahtara. Sjajno se nadopunjuju, znaju kretnje, praktički su automatizirani. Pitanje je ‘tko uz Stepanenka’? Poznavajući Raula ne bih se čudio da to bude Sidorčuk. Pritom bi Stepanenko mogao biti blok za Modrića. Postoji mogućnost da Ševčenko ubaci Rotanja, iskusnog i kreativnijeg, koji je prošli put u Maksimiru sjajno asistirao za pogodak, baš Ševčenku. No, kažem, poznavajući Raulov način razmišljanja, bliže mi je Sidorčuk nego Rotanj.

Ne dvoji Vukojević da je, unatoč svemu nabrojanome, Hrvatska kvalitetnija.

- Apsolutno, znamo kakvi sve igrači igraju kod nas. Kvaliteta ukrajinskog nogometa jest u padu, liga je slabija, neki klubovi su nestali. Ratno je stanje, nema puno ni publike, skupe su ulaznice. Vidite da ni Dynamo Kijev i Šahtar nisu dugo ostali u Europi, kvalitetni stranci više ne dolaze tako masovno. Sve to utječe i na reprezentaciju, ali ona je, pogotovo dolaskom Ševčenka, još uvijek dovoljno dobra i jaka da nam može pomutiti račune.

Vukojević je na kraju podvukao:

- Bit ću na utakmici, navijati za naše, od srca želim i Ukrajini da zajedno s nama dođe na SP u Rusiju 2018.

Linker
23. travanj 2024 23:20