REUTERS/Heino Kalis
TRENERI O IZBORNIKOVOM IZBORU

HRVATSKI STRUČNJACI O IZOSTANKU 'NOVE ENERGIJE' U ŠPANJOLSKOJ 'Zlatko Dalić je napravio dobru stvar! Pa zar je Sosa trebao hvatati Carvajala po boku?'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. rujan 2018. 19:10

Sasvim jasno i očekivano. Mnogo je priča, podosta teorija, zašto se Vatrenima dogodio takav krah u Elcheu. Da, zaista je puno previše primiti šest pogodaka, bilo bi puno i za Lihtenštajn, a kamoli za viceprvake svijeta. Zašto, zašto, zašto? To se pitanje stalno vuklo tijekom jučerašnjeg dana u svim razgovorima ljubitelja nogometa u Hrvatskoj. U mnogim komentarima mogli ste vidjeti razna razmišljanja stručnjaka, novinara, navijača...

Nama se nekako čini da je možda najbliža istini činjenica da u Elcheu, u trenucima kad smo se raspadali poput lubenice koja tresne o pod nije bilo onih najvećih “fajtera”, Marija Mandžukića i Dejana Lovrena koji su na SP-u bili krucijalni nositelji toliko opjevanog karaktera Vatrenih, koji su vraćali iz mrtvih, stiskali šake, davali ogromne motive ostalima. Jednostavno, takav se rodiš, za tako nešto nema škole, nema glume, svi oko tebe prepoznaju prave lidere, pa i oni onda postaju takvi. Upravo to se zbilo u Rusiji, Vatreni su bili najveći povratnici, stizali smo Dance, Ruse, Engleze... Nikad nismo pali, nije nam se moglo dogoditi ovako nešto kao protiv Španjolske.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Zlatko Dalic, Head coach of Croatia gives his team instructions during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Prirodan slijed stvari

No, pustimo sad to, ima jedna druga priča koja se pojavila, a radi se o tome je li izbornik Zlatko Dalić možda za ovu akciju trebao pozvati “novu energiju” o kojoj je govorio u najavi ogleda s Portugalom i Španjolskom. Ta “nova energija” jasno se mogla prepoznati u mladoj vrsti, onoj U-21 koja je stigla pred vrata Eura razbivši Bjelorusiju s 4:0.

Je li možda Dalić trebao u A selekciji ostaviti Ćaleta-Cara, pozvati Sosu, Brekala, Vlašića...? Jučer smo porazgovarali s nekoliko hrvatskih stručnjaka i nitko nije kazao da je Dalić napravio pogrešan potez. Svi se slažu da su mladi dečki trebali ostati u U-21 selekciji. Izdvojili smo dva mišljenja.

Jedno je glavnog instruktora HNS-a Sretena Ćuka.

- Izbornik najbolje zna što je napravio, ja mu svakako neću soliti pamet ni komentirati njegove poteze. Tko sam ja da se petljam u posao izbornika? Ali kad već inzistirate, onda ću kazati da je napravio dobro što nije pozvao te mlade dečke, zar ih je trebalo gurnuti u vatru protiv Španjolske? Zar je Brekalo trebao nadigrati Sergija Ramosa, zar je Sosa trebao hvatati Carvajala po boku? Postoji nešto što je prirodan slijed stvari, a to jest da se dopusti toj mladoj generaciji da se pokuša plasirati na Europsko prvenstvo 2019. godine. Ako se uspiju domoći Eura, što je svima nama cilj, imali bismo garanciju da će smjena generacija biti nešto bezbolnija. Pokazat će da imamo u ovoj generaciji igrače koji dolaze - kaže Ćuk.

Pitali smo glavnog instruktora plaši li ga činjenica da imamo dosta problema na poziciji desnog bočnog, da tu nemamo veliki izbor igrača? Ili na poziciji klasičnog napadača? U HNL-u se ne naziru igrači koji bi bili materijal za A selekciju...

- Naš sustav je dobar, imamo dobre trenere. Konačno, mi se kao reprezentacija uvijek godinama nalazimo od trećeg do dvadesetog mjesta na FIFA-inu rankingu. S obzirom na našu populaciju, malo smo hendikepirani, baza nije velika. Nadalje, u HNL-u, a to je kazao i izbornik Dalić, igra jako puno stranaca, previše ih je. Kao glavni instruktor HNS-a mislim isto kao i Zlatko Dalić! Ali razumijem i ljude koji vode profesionalne klubove. Hipotetski, meni bi bilo draže da je Gorica potpisala ugovor s mladim reprezentativcem Hrvatske, nego s potencijalnim reprezentativcem Nigerije. Ali mladi reprezentativac Hrvatske neće potpisati za Goricu, nego će radije u inozemstvo. Naše mlade reprezentacije su dobre, ali ponekad se dogodi da na nekim pozicijama dođe do deficita igrača. Konačno, u vodećim hrvatskim klubovima na pozicijama desnih bekova igraju uglavnom stranci. Osim u Hajduku koji je, recimo, doveo Juranovića koji je kod mene u Središtu Zagreb bio amaterski reprezentativac Hrvatske. U Lokomotivi sam baš ja, recimo, stavio Frana Karačića na desnog bočnog, postao je U-21 reprezentativac, a sad je na popisu Australije... S aspekta HNS-a moramo pojačati komunikaciju s klupskim školama nogometa - zaključio je Ćuk.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Iskusni trener Ilija Lončarević na pitanje je li Dalić trebao pozvati nekoga iz mlade selekcije, kaže ovako.

- Osim Duje Ćaleta-Cara ne vidim nikoga od mladih tko je na silu trebao biti gurnut u A selekciju za oglede protiv Portugala i Španjolske. Nema nikakvog razloga za to. Naravno treba vidjeti gdje smo ako nema Mandžukića, Lovrena, Ćorluke, Kramarića, Rebića... Jasno je da smo bez njih slabiji. Međutim, ipak nismo tako uskog rostera da ne bismo imali 20 igrača koji mogu igrati. Tako da uopće nije trebalo nikoga zvati iz U-21 selekcije, a njima je važno da se plasiraju na Euro, neka u miru završe svoj ciklus. A na izborniku jest da ispita na koje igrače od ovih koje ima može računati. Ne, mladi igrači iz Gračanove selekcije nisu bili neophodni, a bilo bi jako loše da im se dogodio ovakav poraz.

Kaže da se dosta lamentira o Marku Rogu...

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Priprema nije dobra

- Pa, izbornik je kazao da će ionako isprobati Roga na desnom beku, problem je nastao samo zbog činjenice da je ušao prije vremena. Po meni je bilo i pitanje pripreme utakmice. Mi realno i nemamo pravog odgovora za igru Španjolske. Zapravo, ako ćemo biti iskreni, Hrvatska uopće ne igra ozbiljnu obranu. Nismo je igra ni na Svjetskom prvenstvu. Imali smo veliki motiv, na svakoj utakmici igrali smo na granici svojih mogućnosti, metaforički rečeno na 120 posto, s takvim pristupom smo pokrili puno nedostataka. Imali smo i malo sreće, i eto bili smo drugi na svijetu, kapa dolje. Ova utakmica sa Španjolskom nije bila dobro pripremljena. Svakom laiku je bilo jasno da će Španjolci ući s najvećom mogućom motivacijom jer se moraju iskupiti za Rusiju, a mi nismo mogli igrati s takvom motivacijom s kakvom su igrali na SP-u. Nemoguće je da u dva mjeseca dva puta budu na vrhu kad je motiv u pitanju. Trebalo je drukčije pripremiti reprezentaciju, odstupiti od klišea 4-3-2-1 ili 4-3-3, neke igrače staviti na druge pozicije, pogotovo kad se vidjelo da ne ide i kad smo pukli - zaključio je Lončarević.

Linker
24. travanj 2024 02:54