CROPIX
AMBICIOZNI PLAN ŠVABA

HRVATSKOG REPREZENTATIVCA ŽELJELI SU DOVESTI DINAMOVI SUPARNICI U LIGI PRVAKA, ALI ON IH JE REDOM SVE ODBIO 'Naravno da mi nije žao, dapače!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. rujan 2019. 16:59

Iako je imao zgodnih ponuda, Borna Sosa (21) ostao je u Stuttgartu. A zamislite tko ga je želio dovesti ovog ljeta… Šahtar, Alalanta i Lille! Od tri kluba koju igraju Ligu prvaka, dva su u Dinamovoj skupini! Da je otišao u jedan do ta dva, igrao bi protiv Dinama, svog bivšeg kluba. No ostao je - Švabo, očito je želio karijeru graditi u klubu koji ga je Modrima platio 8 milijuna eura.

Sosa je mladi reprezentativac Hrvatske i u novom sazivu, danas ga kao i ostale čeka sraz sa Škotima na Šubićevcu. U prijateljskom ogledu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Velikoj Gorici prije neki dan nosio je kapetansku vrpcu.

- Ja sam zamjenski kapetan, vrpcu nosi Nikola Moro. S obzirom na to da nije igrao u Velikoj Gorici, kapetanska vrpca bila je oko moje ruke. Nas dvojica smo dugo u toj reprezentaciji, U-21, prošli smo kompletni prošli ciklus za Europsko prvenstvo, mislim da smo zasluženo kapetan i dokapetan - kaže nam Sosa.

Super je krenulo

U Stuttgartu mu je sezona počela kao iz snova. Odmah je postao dio udarne jedanaestorice odigrao je četiri utakmice u drugoj Bundesligi, ubilježio je dvije asistencije. Igrao bi Borna i svih pet, ali je u četvrtom kolu zaradio dva žuta kartona, pa je morao preskočiti peto... Ubilježio je i jedan nastup u Kupu.

- Sve je stvarno super krenulo. Za momčad i za mene. Istina, dvije utakmice odigrali smo neodlučeno, tu smo također trebali pobijediti. Međutim, bitno je da dobro igramo. U pet dosadašnjih utakmica imamo tri pobjede i dva neodlučena rezultata, drugi smo na ljestvici iza HSV-a. Ide sve po planu.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Borna Sosa.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Sosa je došao na svoje, igra standardno, to je ono što je želio, a čega nije bilo prošle sezone.

- Da, igram standardno. Kod trenera Tima Waltera svaki igrač zna što treba raditi, on sve lijepo objasni, tko dobro igra, taj je u udarnoj postavi. Onaj tko zasluži, sigurno će biti u momčadi. To je najpravednije i najbolje. S obzirom na to da dobro igram, očekujem da ću i dalje biti u udarnom sastavu.

Priča nam da je plan Švaba povratak u Bundesligu.

- Želimo se vratiti u Bundesligu. Plan je bio takav i prije početka sezone. A u sezonu smo krenuli dobro. Naravno da se što prije, odnosno odmah, želimo vratiti u društvo najboljih njemačkih kubova. Svima nama to je cilj, a po kvaliteti znamo da pripadamo Bundesligi.

STUTTGART, GERMANY - DECEMBER 15:  Borna Sosa of VfB Stuttgart celebrates following his sides victory in the Bundesliga match between VfB Stuttgart and Hertha BSC at Mercedes-Benz Arena on December 15, 2018 in Stuttgart, Germany.  (Photo by Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images)
Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images

Kad smo ustvrdili da mu očito nije žao što ovog ljeta nije promijenio klupski dres bez obzira na ponude klubova koji igraju Ligu prvaka, veli.

- Naravno da mi nije žao! Dapače! U ovoj sezoni mi je bilo najbitnije igrati. Dobro startati. Ovdje u Stuttgartu odlično se osjećam, ništa mi ne nedostaje, sretan sam.

Danas mladi Hrvati startaju u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo protiv Škotske. Jesu li se već upoznali s kvalitetom svojih suparnika?

- Krećemo u novi ciklus u novom sazivu. Znate kako je to, kod prve, otvarajuće utakmice uvijek postoji stanovita nervoza. Obično je to tako pri ulasku u novi kvalifikacijski ciklus. Ali mi igramo kod kuće, favoriti smo, ne bježimo od te uloge. Tako ćemo se i postaviti na terenu. Pričali smo s izbornikom o Škotima, pretpostavljamo da će nam stati u defenzivni blok i čekati svoje prilike iz kontranapada i prekida. Mi ćemo svakako igrati ofenzivno, jer želimo uzeti prva tri boda. Imamo mi veliku kvalitetu, ali je bitno da svaki igrač od sebe da sto posto, bude na maksimumu. Sve je na nama, uvijek je tako bilo, tako će i biti.

Optimist je Borna kad se radi u ukupnom plasmanu, ali apelira na oprez.

- Bit će teško plasirati se na Euro. Znamo i da je u prošlom ciklusu bilo zahtjevno. Praktički je odlučivala posljednja utakmica protiv Grčke. No, naravno, ova generacija ima veliki potencijal i držim da imamo snage drugi put zaredom otići na Europsko prvenstvo. Odlučivat će puno faktora, od toga hoćemo li svi bit standardni, u kakvoj formi ćemo biti... Ali ja sam veliki optimist - zaključio je Borna Sosa.

Linker
20. travanj 2024 14:05