CROPIX
VRUĆE PITANJE HRVATSKOG NOGOMETA

'HRVATSKOJ JE MJESTO NA POLJUDU! MORAMO SE DOGOVORITI, NAMA SU VAŽNI I HAJDUK I SPLIT' Jedan od ključnih ljudi HNS-a o dolasku Vatrenih u Dalmaciju

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. lipanj 2019. 21:47

HNS je uputio dopis Gradu Splitu i Hajduku s odlukom da se na Poljudu igra kvalifikacijska utakmica za Euro 10. listopada između Hrvatska i Mađarske te je zatražio termin za sastanak. Kuća nogometa nada se dogovoru, da će i Split i Hajduk potpisati suorganizaciju domaćinstva.

- Prvi je korak dogovoriti sastanak. Ništa još nismo definirali, poslali smo dopis - rekao je Marijan Kustić, izvršni direktor HNS-a.

Standardna je procedura da HNS odbere grad i stadion, prijavi ga UEFA-i, a potom s tim lokalnim organizatorom utanači detalje i uglavi suradnju. No kako je Split poseban slučaj, budući da njegova kandidatura nije bila obična nego uvjetovana, prije no što će poslati dopis u Nyon, u Savezu žele sastanak.

Kustić nam je nekoliko puta ponovio što predlaže:

- Jedno je reprezentacija, a drugo su otvorena pitanja hrvatskog nogometa. To treba odvojiti. Nacionalnoj je vrsti mjesto na Poljudu i zaista želim da se oko toga dogovorimo. Nama su bitni i Hajduk i Grad Split. Što se tiče tih otvorenih pitanja koja postoje, dakle svjestan sam da ih ima, njih treba rješavati neovisno o reprezentaciji. Razgovarali smo, razgovarat ćemo i dalje, sjest ćemo za stol. Ali ajmo izolirati reprezentaciju od toga. Naravno da nećemo zaboraviti na probleme. Razgovarao sam o tome s brojnim ljudima i svi se slažu da je to najispravniji pristup.

Zagreb, 220218.
Hotel Hilton, dvorana Oliva.
Konferencija za medije  Hrvatskog nogometnog  saveza sa Marijanom Kusticem.
Na fotografiji:  Marijan Kustic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

UEFA-ini rokovi nisu kruti, očekuje da bi se u desetak dana trebalo znati tko će se i hoće li se tko u Splitu prihvatiti suorganizacije. Logično je da to bude Hajduk jer je on prvi pozvan kada je u pitanju nogomet, a ima i stadion. Iako je Grad vlasnik i stadiona i, zapravo, kluba.

- Zaista bi bila dobra stvar da napravimo korak naprijed. Kontaktirat ćemo Hajduk, volio bih da su i klub i Grad uključeni u organizaciju - još je jednom naglasio Kustić.

Dugo je Savez eskivirao Split, s godinama je bilo sve više zle krvi, no jednom s tim treba stati. I stat će se, sad ili u dogledno vrijeme. Bolje prije nego kasnije, s dobrom voljom na obje strane sve se može riješiti. Teoretski, Savez i dalje može domaćinstvo dati nekome drugome. I svi bi ga uzeli objeručke. Jasno je da bi za kompletan “zajednički jezik” s Hajdukom HNS morao mijenjati samog sebe. No želja je igrača i izbornika da se s Mađarima ogledaju na Poljudu i to bi trebalo amenovati odmah. Priča se razvija u smjeru da će ta utakmica biti u Splitu. Prije svega jer je to odluka države.

Linker
20. travanj 2024 20:25