REUTERS
VIŠE JE SCENARIJA

HRVATSKU EKSPRESNO ČEKA ŽDRIJEB SVJETSKOG PRVENSTVA, TEK SAD POČINJE SPEKTAKL Prijeti nam reprezentacija koju možemo nazvati 'noćnom morom Vatrenih'!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. studeni 2017. 09:19

Sad kad smo već u Rusiji možemo guštati. I kalkulirati. Koga izbjeći, koga bismo voljeli izvući 1. prosinca u Moskvi? Dakle, ne zna se još hoćemo li biti u drugom ili trećem bubnju, ovisimo o Peruu i Italiji. Ako jedna od tih dviju reprezentacija ispadne, Hrvatska će biti u skupini drugih nositelja. Što bi bila dobra vijest, jer bismo u tom slučaju izbjegli Meksiko, reprezentaciju koja nas je dosad dvaput pobijedila na SP-u.

Još kad bismo onda iz prvog kruga nositelja izbjegli Brazilce, bio bi to pun pogodak. Jer, baš su nas Brazilci, uz Meksiko, jedini pobijedili na svjetskoj smotri. U biti, nevjerojatan je podatak da su nas dosad, osim Francuza u polufinalu njihova SP-a pobjeđivali samo Južnoamerikanci i Meksikanci. Brazil dvaput, jednom Argentina, jednom Ekvador. To su reprezentacije koje bi bilo dobro izbjeći. Ako smo u drugom bubnju, sigurno ne bismo imali ništa protiv skupine s Poljskom, Iranom i Marokom. Bez podcjenjivanja, to bi bio bingo.

Ako Hrvatska završi u trećem šeširu, tada bi možda situacija bila malo kompliciranija. Tada bismo teže izbjegli nekoga s američkog kontinenta, naše nagazne mine, ali ne bismo imali ništa protiv, recimo, Saudijske Arabije iz onog zadnjeg šešira. U kojemu će biti i Japan Vahida Halilhodžića, momčad s kojom smo već dvaput igrali na SP-u. Jednom pobijedili, jednom smo remizirali. A u jednom ludom ždrijebu mogli bismo se u Rusiji naći i sa Srbima. Pod uvjetom da smo u drugom redu nositelja, oni su sigurno u trećem, ili mi u trećem, a oni u četvrtom.

Kad zbrojimo, ako sad možemo poželjeti, ipak je bolje biti u drugom bubnju, jer on i u trećem i u četvrtom redu nudi poželjne suparnike. Ali pričekajmo još nekoliko dana, dok se ne rasplete sve. Najveća nam je prilika Švedska protiv Italije, da sunarodnjaci Zlatana Ibrahimovića zadrže prednost iz prve utakmice i plasiraju se u Rusiju. No, možda je vrijeme da i tim Južnoamerikancima pokažemo zašto Hrvatsku zovu Europski Brazil!

Trenutno, ako gledamo ljestvicu, jasno je da ćemo igrati s nekim iz ovoga društva: Rusija, Brazil, Belgija, Njemačka, Poljska, Portugal, Argentina, Francuska, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Nigerija, Panama, Maroko te možda Australija, Novi Zeland i Honduras, ovisno o završetku dodatnih kvalifikacija.

Nakon što smo se plasirali na svjetsku smotru sad nam je više-manje svejedno, a dvadesetak dana ostaje navijačima da gledaju, računaju, gdje bi i s kim bilo dobro igrati.

Prije četiri godine otvorila je Hrvatska SP u Brazilu protiv domaćina, ne bismo imali ništa protiv da ga otvorimo i 2018. protiv Rusije. Na stadionu Lužniki u Moskvi, 14. lipnja. Ipak, postoje poželjnije i manje poželjne skupine, barem na papiru, a ostalo... Vidjet ćemo idućeg ljeta, napokon to možemo reći!

Svjetsko prvenstvo je do sada osiguralo 28 reprezentacija. Rusija je domaćin, a dosad su vizu izborili Brazil, Urugvaj, Argentina, Kolumbija, Iran, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Meksiko, Panama, Kostarika, Njemačka, Engleska, Belgija, Španjolska, Poljska, Island, Srbija, Francuska, Portugal, Maroko, Tunis, Senegal, Nigerija, Egipat, Švicarska i Hrvatska.

Najpoželjnija skupina (Hrvatska u drugom bubnju)

Poljska, Hrvatska, Iran, Maroko

Najnepoželjnija skupina (Hrvatska u trećem bubnju)

Brazil, Španjolska, Hrvatska, Japan

Jakosne skupine za ždrijeb SP-a (aktualno stanje)

1. nositelji

Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

2. nositelji

Španjolska, Peru, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Italija, Meksiko, Urugvaj

3. nositelji

Hrvatska, Danska, Island, Kostarika, Švedska, Irska, Tunis, Egipat, Senegal, Iran

4. nositelji

Srbija, Nigerija, Australija/Honduras, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Novi Zeland

Linker
20. travanj 2024 04:22