CROPIX
OSTAT ĆE SAMO DOLARI

IGOR ŠTIMAC OBJASNIO ZAŠTO HRVATSKA UOPĆE NIJE NI TREBALA IGRATI OVAKVU UTAKMICU 'Pa mi smo u SAD došli na izlet, i samo da sad ne nastradamo!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. ožujak 2018. 00:29

Igor Štimac nije se iznenadio izdanjem Vatrenih u Miamiju. I prije je upozoravao “nije trenutak za takve utakmice”.

- Puno je razloga zašto takve susrete treba izbjeći, a posebno takve utakmice nije potreba igrati s većinom igrača iz najbolje postave - kazat će Štimac i objasniti tezu:

- Što možete od njih dobiti, što ćete novog vidjeti? Jasno je da u njih nema golemog motiva, ne idu “u kost” na prijateljskim utakmicama. Potrošeni su od klupskih obveza, imaju do kraja sezone još puno velikih iskušenja i sada se od njih očekuje da budu na najvišoj razini protiv Perua. Prošao sam i ja takve probleme dok sam bio izbornik, znam kako je bilo protiv Lihtenštajna. Zato ne smatram da je utakmica sa Peruom vrijedna duboke i detaljne analize.

No, pogrešaka je bilo i pogreške su evidentne. Poglavito u zadnjoj liniji gdje je prvi zgoditak primjer ležernosti obrambene linije na čelu s Ćorlukom.

- Ćorluka nije igrao mjesecima, a čak i kada je bio na terenu prije ozljede nije bio na najvišem nivou koji se od njega očekuje. Trebat će mu vremena za povratak u formu i zbog toga ne bih “secirao” njegovu igru niti izdanje kompletne obrane. Peru je južnoamerička reprezentacija, a takve nam ne odgovaraju. Igraju s puno kontakta, idu čvrsto, organizirano se brane i napadaju iz kontre. Motiv je njihov adut, posebno kada se nalaze u golemom zanosu nakon plasmana na SP. A mi smo u SAD došli na izlet, to je bilo jasno od početka.

U porazu je posebno naglašena činjenica da Hrvatska nije zabila pogodak reprezentaciji Perua. Ni s igračem više u posljednjih 20 minuta kada su Vatreni stvorili najviše šansi.

- Kada se o napadačima govori, onda se, primjerice, kod jednog Kalinića, koji je često bio u kontaktu s loptom tijekom prvog dijela, osjetilo da nije u natjecateljskoj formi. Da mu nedostaje utakmica. Jer kada ste u pravom ritmu, onda s lakoćom šutirate, uđu i neke lopte koje rijetko pogađaju mrežu - objasnit će Štimac i dodati:

- Neću se zapletati u mrežu pojedinačne analize, niti apostrofirati nekog igrača. Reprezentacija je izgubila utakmicu koja ionako nije mogla ništa donijeti osim nešto dolara. U principu, takve utakmice treba izbjegavati. Samo donose probleme i zato je bitno da ne nastradamo protiv Meksika. Ne odgovaraju nam reprezentacije toga hispanoameričkog stila igre, idemo na daleki put praktički za ništa. Nema profita iz ovakvih utakmica. Da su barem igrali potencijalni reprezentativci, da si nekog novog vidio, bilo bi razumnije. Ovako ostanu samo dolari... Zaboravimo Peru ako želimo dobro izborniku, ako želimo mir oko reprezentacije.

Linker
19. travanj 2024 17:52