Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
NOVI ZAPLET

IGRAČI I DALIĆ SILNO ŽELE TAMO, VELIKI JE PRITISAK I POLITIČKOG VRHA... Činilo se da je već odlučeno gdje igramo ključni meč, ali onda se javio Šuker!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. lipanj 2019. 13:51

Hoće li se sljedeća domaća utakmica Vatrenih s Mađarima igrati na Poljudu? To se još uvijek ne zna... Makar, kako to vole napisati novinari koji prate politiku, “visoki izvori” tvrde da će se na koncu ipak igrati u Splitu.

Činjenice stoje ovako. Hrvatski nogometni savez ne odustaje od toga da se ogled odigra u Splitu, znamo da postoji politički pritisak da se to dogodi. I to vrlo jak politički pritisak, jači od onog ragbi skrama u koji se upiru stokilaši. Politički tsunami gura dakle Vatrene u grad pod Marjanom, ali pitanje je jesu li valovi dovoljno moćni da slome splitsku rivu. Koliko se pod svaku cijenu želi reprezentaciju dovesti na Poljud, govori još jedna činjenica.

Dogovorite se više

Naime, HNS je već morao prijaviti grad u kojem će se igrati utakmica s Mađarima u listopadu, morao je to napraviti četiri mjeseca prije odigravanja. Taj je rok već iscurio jer je 10. lipnja iza nas. Međutim, Savez je od UEFA-e tražio da se rok za prijavu odgodi za dva tjedna. Kuća europskog nogometa rekla je, neka vam bude, dogovorite se više. Nisu baš tako rigorozni u UEFA-i, a i Davor Šuker ima dobre veze.

Split, 220312.
Poljud. 
Stadion u obliku otvorene skoljke nazvan Poljudska ljepotica sagradjen je 1979. godine. Autor projekta je arhitekt dr Boris Magas iz Rijeke.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / HANZA MEDIA
Poljudska ljepotica

Pristala je UEFA da se mi Hrvati dogovorimo gdje će igrati doprvaci svijeta, ali im, vjerojatno, ništa nije jasno. Vjerojatno ih kopka kako se u tako maloj državi ne mogu dogovoriti tko će ugostiti druge na svijetu i najboljeg igrača na svijetu. Odnosno još ih više intrigira pitanje zar zaista u nekom hrvatskom gradu ne žele vidjeti heroje iz Rusije. Ne razumije ta ekipa iz UEFA-e kako je to u Hrvatskoj, ali treba li im zamjeriti? Tko bi to shvatio?

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatski nogometni savez zaista je poduzeo sve ne bi li Vatreni došli na Poljud. Izbornik Zlatko Dalić poput Mahatme Gandhija želi pomiriti strane koje se gledaju preko nišana, Dalićeva dobra duša već se lagano iscrpljuje u smišljanju taktike koja bi Vatrene dovela u Split. Stalno ponavlja istu rečenicu: Hrvatska želi igrati u Splitu. Doveo je Dala Vatrene do finala Svjetskog prvenstva, ali dovesti ih do Splita puno je teži zadatak.

Lakše je pokoriti veliku Rusiju nego neke struje i interese u Dioklecijanovoj tvrđavi. Hrvatski reprezentativci također žele igrati u Splitu, svaki će vam to kazati, ne iz kurtoazije. Dakle, HNS, Dalić i reprezentativci žele, forsira i politika, ali iz Splita odgovora nema. Za razliku, recimo, od Omiša, koji je tako sjajno ugostio reprezentaciju. U Omišu je bilo prekrasno, uživalo se svakoj minuti boravka Vatrenih, dojmovi nikada neće izblijedjeti.

Osijek, 080619
Gradski vrt. 
Utakmica kvalifikacije za EURO 2020. izmedju Hrvatske i Walesa.
Na fotografiji: igraci Hrvatske.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Foto: Ivan Peric / CROPIX

Tko donosi odluku hoće li se igrati u Splitu? Naravno, Izvršni odbor HNS-a. A da vam budemo skroz iskreni, IO HNS-a već je donio odluku da se igra u Splitu. Nije službeno objelodanio, ali svi su za, nema tu dvojbi. Naravno da se IO može slikati ako netko ne želi da se utakmica igra u njegovu gradu. Kuća hrvatskog nogometa mora potpisati ugovor o odigravanju reprezentativne utakmice sa svojim partnerima, u ovom slučaju to su Grad Split i Hajduk. Ako oni ne potpišu, ništa od Mađara na Poljudu.

Davor Šuker za Mađare ostavio sve mogućnosti otvorenima

Mađarska je dobila Wales i ona utakmica s Mađarima mogla bi biti presudna, borit ćemo se za prvo i drugo mjesto - najavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker nakon utakmice protiv Tunisa, ne dajući pritom decidirani odgovor hoće li Hrvatska tu utakmicu igrati u Splitu.

Štoviše, iz njegovih rečenica prije bi se dalo zaključiti da on baš nije sklon toj opciji. Barem je to većina prisutnih tako protumačila.

- Split? Imat ćemo Izvršni odbor, dobili smo od UEFA-e još dva tjedna da prijavimo domaćinstvo, objavit ćemo priopćenje za desetak dana, dva tjedna, sve ćete znati - rekao je Šuker.

Tri boda jedino bitna

Dobro, je li ona utakmica i atmosfera u Omišu pomogla projektu “Hrvatska u Splitu”?

- Ja bih to ovako postavio, još je svastika nenađena, još imamo važnu utakmicu, ako gledamo sportski, ne politički, kako koji grad diše, to mene ne zanima; naš je interes uzeti tri boda protiv Mađara, gdje god, svejedno. Vidjeli ste da je u Osijeku bilo stopostotno, nije bilo nijedne bengalke, nijednog incidenta. Prepustite to odgovornim ljudima, nije to samo “daj nekome”... Igrat ćemo po cijeloj Hrvatskoj, sve je moguće - ispričao je Šuker, koji se osvrnuo i na bogate nagrade koje su za uspjeh u Rusiji isplaćene članovima Izvršnog odbora.

- Radi se o naknadama, volio bih kad bi svi Savezi bili kao HNS, jer mi nismo na leđima poreznih obveznika, mi smo samostalna udruga. Samo 0,75 je podijeljeno naknada (nije rekao čega, nap. aut.)... A i u svim se drugim savezima dobiju naknade jer ti ljudi imaju odgovornost. Zamislite da nismo otišli tako daleko, bili bismo krivci, jelda? HNS zarađuje od UEFA-e i FIFA-e i podijelili smo naknade svima koji su zaslužni što smo drugi u svijetu - poručio je Šuker.

Linker
18. travanj 2024 22:17