Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
U TANDEMU S VIDOM

IMA HRVATSKA PRAVU ZAMJENU I ZA NEZAMJENJIVOG ČARLIJA 'Spreman sam ući i zamijeniti Ćorluku... nema nikakve isprike i ako me izbornik treba ja sam tu'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. ožujak 2017. 16:55

Na posljednje reprezentativno okupljanje Matej Mitrović došao je kao najbolji branič HNL-a i čvrst oslonac u zadnjoj liniji vodeće momčadi lige, ali između dva poziva u nacionalnu momčad štošta se promijenilo kod Mitrovića. Umjesto na Rujevicu, poziv izbornika Ante Čačića otišao je na Vodafone Arenu u Istanbulu, dom Bešiktaša, čiji je Mitrović član od prvih dana 2017. i odakle će u nacionalnu selekciju ponovo doći kao član lidera prvenstva.

Iz Cibalije je došao za stotinjak tisuća eura odštete, transferom u Tursku donio je riječkom prvoligašu četiri milijuna eura plusa i drugi najveći transfer u klupskoj povijesti. Sjajan posao za Rijeku, Mitrovića, sigurni smo i Bešiktaš koji je od Bašakšehira preuzeo vodeće mjesto u ligi, a u četvrtak i izborio četvrtfinale Europske lige ostvarivši tako jedan od najboljih rezultata u klupskoj povijesti. I Mitrović je bio dio te priče, odigrao je svih 90 minuta protiv Olympiakosa i dao značajan obol nastavku europskog puta.

Sve za Rusiju ‘18.

U turskim medijima bio je među bolje ocijenjenim igračima za taj nastup, veliki teret iznijela je upravo obrana kojom su zapovijedali on i Duško Tošić te pomogli momčadi da izbori nastup protiv Lyona.

Zagreb, 041016.
Igraliste Hitrec - Kacian, Maksimir.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije dan uoci odlaska u Skadar ( Albanija ) na kvalifikacijski susret  za Svjetsko prvenstvo 2018 u Rusiji sa reprezentacijom Kosova.
Na fotografiji: Ivan strinic, Matej Mitrovic, Duje Cop.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Jesam li imao neku drugu želju za ždrijeb? Jesam, što lakšeg suparnika pa nek’ nam Ibrahimović dođe s Manchester Unitedom u finalu, ha-ha… Znamo što je Lyon, bilo bi idealno da je netko slabiji, ali u četvrtfinale Europske lige nitko nije zalutao. Svi imaju kvalitetu, svi su jaki, a mi ćemo i protiv Lyona napraviti sve da odemo dalje - kaže Matej Mitrović kojem je prilagodba na novi klub, ligu, pa i kulturu života prošla bezbolno.

Uvijek će istaknuti Marjana Mrmića i Duška Tošića kao osobe koje su mu puno pomogle, a od velike mu je pomoći nedvojbeno i povjerenje koje u njega ima trener Senol Gunes. Nije Mitrović standardni prvotimac sa statusom kakvog je imao u Rijeci, ali u nešto više od dva mjeseca ipak je skupio dobar broj nastupa, dva u Europskoj ligi, četiri u turskom prvenstvu, tri u kupu...

- Vodeći smo u prvenstvu, to nam je prioritet, a u Europi želimo dogurati što dalje. Već ovo je jedan od najvećih uspjeha kluba, a meni je drago što sam mogao biti dio te priče, što smo odradili sve na zadovoljstvo naših navijača koji su nas nosili kada je bilo teško. Trener mi vjeruje? Imamo osjećaj da je tako, za sada se nemam na što požaliti. Mislim da sam ovo prvo razdoblje dobro odradio i očekujem da će biti još i bolje kako vrijeme bude odmicalo. Stvarno je užitak biti dio ovakve momčadi u kojoj uz sebe imaš igrače koji su puno toga prošli, a koji se najnormalnije ponašaju.

Nakon jučerašnjeg gostovanja kod Antalyaspora, Mitrović skreće fokus na reprezentativna događanja. Ukrajina je primarni fokus, Estonija pripremna utakmica u kakvima se također traži maksimum.

- Uvijek je čast biti dio reprezentacije, pogotovo uoči ovako važne utakmice... Znamo da je cilj plasman na Svjetsko prvenstvo, sve ćemo podrediti tome da ispunimo očekivanja i u tome uspijemo. One akcije u listopadu i studenom su bile dobre, ostvarili smo tri pobjede u kvalifikacijama, mreža nam je ostala netaknuta i kamo sreće da nastavimo u tom ritmu.

Rijeka, 060216.
Stadion Rujevica.
Prijateljska utakmica izmedju HNK Rijeka i NK Siroki Brijeg.
Na fotografiji: Matej Mitrovic, Filip Bradaric i Ivan Vargic.
Foto: Vedran Karuza / Novi List / CROPIX
Foto: Vedran Karuza / Novi List / CROPIX

Loša vijest uoči ogleda protiv Ukrajine je što je otpao Vedran Ćorluka, dobra što će Andrij Ševčenko sjediti na izborničkoj klupi, a neće igrati u napadu.

- Ovo nam je jedna od važnijih utakmica u kvalifikacijama, igramo protiv najvećeg konkurenta u skupini i ozljeda tako važnog igrača kao što je Ćorluka veliki je peh za našu reprezentaciju, na travnjaku i izvan travnjaka je veliko ime i samim time veliki gubitak za nas. Nas ostalih 22 napravit ćemo sve da se taj izostanak ne osjeti. Sreća što je Ševčenko na klupi, a ne u napadu? Pa je, ha-ha… Naravno da je bolje da nema takvog na terenu, ali dobro je krenuo kao izbornik, autoritet je u nacionalnoj momčadi, posložio je dobro momčad pa me ne čudi što ih prati rezultat. Svejedno, i bez njega na terenu imaju itekako dobre igrače poput Konopljanke, Jarmolenka i ostalih na koje ćemo morati itekako paziti.

Split, 020316. 
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 25. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i NK Rijeka. Na fotografiji: Josip Brezovec, Filip Bradaric, Matej Mitrovic, igraci Rijeke pobacali su dresove u publiku nakon pobjede
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Izostanak Ćorluke vjerojatno znači i da će Mitrović biti taj koji će s Domagojem Vidom uskočiti u srce obrane i voditi izravne okršaje protiv suparničkih ofenzivaca. Barem bi se tako moglo zaključiti nakon njegovih nastupa protiv Kosova, Finske i Sjeverne Irske.

- Jesam li spreman zamijeniti Ćorluku? Kada je reprezentacija u pitanju uvijek moraš biti maksimalno spreman, nema nikakve isprike i ako me izbornik treba ja sam tu, kao što je to bilo i protiv Kosova i Finske. U natjecateljskom sam ritmu, skupio sam nešto nastupa, u četvrtak odigrao 90 minuta protiv Olympiakosa, tako da s te strane nema problema. Mislim da imamo kvalitetu u zadnjoj liniji i tko god dobije priliku siguran sam da će je opravdati. Kud ćeš većeg motiva od toga da možeš pomoći svojoj reprezentaciji da ode na Svjetsko prvenstvo. Čuo sam i da je puno ulaznica već prodano, doista se nadam da će Maksimir biti pun i da će nas nositi prema pobjedi kojom bismo napravili bitan korak prema Svjetskom prvenstvu.

Čačić će zamjenu za Ćorluku tražiti između Mitrovića, Jedvaja i Leškovića, velikog prijatelja braniča Bešiktaša koji se nakon kalvarije s ozljedama koju je prošao u posljednjih godinu dana vratio u nacionalnu momčad. Dodamo li i Bradarića, Kramarića, odnosno Leovca koji je ostao samo na pretpozivu, društvo koje se afirmiralo u Rijeci pod Matjažem Kekom ponovo će biti na okupu.

- Stara ekipa se opet nalazi i to je još jedna sjajna stvar tih reprezentativnih okupljanja. Malo smo se razišli, svaki je u svom klubu pa se manje vidimo i družimo, ali presretan sam zbog njih i zbog sebe što smo zajedno u nacionalnoj momčadi. Zvučat će glupo, ali svakodnevno trenirajući s njima znao sam da će dogurati do reprezentacije i sretan sam što smo svi ovdje.

Linker
26. travanj 2024 14:44