Screenshot: Instagram
OBJAVA POPISAO OKO PODNEVA

IMPRESIVNO JE SA ČIME DANAS RASPOLAŽE HRVATSKA: SN DONOSI PROJEKCIJU 32 VATRENA KANDIDATA ZA SP Evo što nam je izbornik Dalić rekao uoči objave

HRVATSKA Izbornik jučer imao u rukama popis od 32 igrača, ali niti na kraj pameti nije mu bilo otkriti ga prije današnjeg slanja u FIFA-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. svibanj 2018. 11:48

Zlatko Dalić zadnjih je dana u “tajnom laboratoriju“ tražio dobitnu formulu za Svjetsko prvenstvo. Što će danas izaći iz izbornikove epruvete? FIFA-i šalje popis igrača, širu, ali obvezujuću listu na kojoj ima pravo na najviše 35 imena. Samo od njih potom smije sastaviti listu sa 23 igrača koje je dužan prijaviti do 4. lipnja.

Dalić je okupio stožer, papiri su bili išarani, kroz blindirana vrata probila se informacija da su se na kraju zaustavili na 32 igrača. Ne bude li u fotofinišu, prije no što team menadžerica Iva Olivari pritisne “send“ dodao još koga, to je načelni kadar za Mundijal.

Već za turneju po Americi imao je 29 kandidata, na kraju je vodio 26. Mitrović je tada otpao zbog ozljede, a Leovac i Santini ostali su ispod crte. Za Rusiju je odlučio na taj temelj dodati i četvrtoga vratara, a budući da postoje problemi s ozljedama ili manjkom minutaže, povećat će broj stopera i bekova.

Ispred mreže su Subašić, L. Kalinić i Livaković, a kako u slučaju nevolje ima pravo angažirati samo igrača koji je prijavljen FIFA-i, mora upisati četvrtog golmana. Imidž koji je napravio tijekom proljeća sugerira da je taj Karlo Letica. Iako bi se netko sjetio i Marka Malenice.

Na stoperskim mjestima su Ćorluka, Lovren, Vida, Nižić, Mitrović i…? Pretpostavljamo Ćaleta-Car. Polufinale Europske lige golema je referenca, pogotovo što ga je stožer išao gledati uživo. Lagano ga muči aduktor, ne previše. Ipak, defenzivac Salzburga i dalje je samo alternativna opcija, nije se probio u prvi red “štitova pred Subašićem” na koje izbornik računa.

March 22, 2018 - Miami, United States - The coach of the Croatian football team Zlatko Dalic spoke at a press conference for the media about his team and as he sees it, a very united team, prepared to face Peru who is compared to Argentina for its intense, continuous play on the field. Something they are looking to prepare to face the national team of Lio Messi..The Croatia national football team will play a friendly match against Peru on Friday at 23 March at the Hard Rock Cafe Stadium in the city of Miami., Image: 366774592, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Napeto iščekivanje

Najjača su priča lijevi braniči, Strinić i Pivarić svakako su unutra, a Leovac, Barišić i Sosa ozbiljni kandidati… Prvi je preskočio niz utakmica, za drugog u Gradskom vrtu kažu da se čuvao ne bi li za eventualni poziv u reprezentaciju bio fit, premda dobar dio sezone “ne vozi u najvišoj brzini”, treći je napravio transfer u Stuttgart pa završio u ambulanti.

- Moj je plan da na Svjetskom prvenstvu imamo po dva igrača na svakoj poziciji. No, kako neki nisu potpuno zdravi, dodat ću za prvu ruku poneku opciju više - kazao je Dalić.

Pojedini će napeto čekati jesu li prošli barem prvi eliminacijski krug, ali nogometaši čija će imena danas ugledati svjetlo dana nemaju nikakvu obvezu. Tko treba doći na okupljanje Dalić će kazati tek nakon 20. svibnja, kad mine i zadnji vikend po nacionalnim ligama.

Start priprema odgodio je za 26. svibnja, bit će to najkasniji početak za bilo koje veliko natjecanje na kojem je Hrvatska nastupila. Dečkima je dao više vremena za odmor. Ranija iskustva nisu donijela rezultate, možda se to pokaže boljim. Dalićeva inicijalna namjera je da odmah na listi za Rovinj ima 23 imena. I točka. Da ne mora bilo koga dovlačiti na pripreme, kasnije ga pokisloga slati kući, a nije se imao kad pošteno rekuperirati od naporne sezone. Međutim, stanje nekih pojedinaca koji nisu fit tjera ga na razmišljanje hoće li ipak dodati koje ime više. Ostavio je tu dvojbu otvorenom…

Jedina bitna objava bit će 23 za Rusiju. A po tom pitanju nam je izbornik ove nedjelje jasno rekao:

- Nisam pobornik da sada ubacujemo puno novih igrača, rekao sam i prije da su Liga nacija i sljedeće kvalifikacije šansa za sve koji igraju dobro, a koji su mladi. Mislim da niti jedan izbornik od ovih koji su objavili imena nije stavio na listu nekoga tko dosad nije bio u kadru A vrste. Gledao sam popise Rusije, Islanda, Poljske, nema ni jednog debitanta, sve su to igrači koji su u reprezentaciji dvije-tri godine ili više, to je logično i normalno. Na Svjetskom prvenstvu trebaju igrati oni koji su iznijeli kvalifikacije, teško je upadati s novima. To se odnosi na Benkovića, Sosu, Ćaletu-Cara, Livaju, Brekalo i druge mlade.

Ti dečki, čak i ako je netko na popisu 32, mogu planirati godišnji odmor.

Dok se tijekom ponedjeljka ne pojavi u Savezu, izbornik je papir s odgovorima duboko držao u sefu.

- Zna se tko su najbolji hrvatski igrači, ne možete pogriješiti - odgovorio je.

Pa smo mu pokušali “skenirati glavu” i sastavili 32. Jesu li na susjednim stupcima to Dalićeve snage za Rusiju?

Kako Dalić gleda na Marina Leovca?

Od igrača koji su bili na širem popisu za Ameriku najupitnije je hoće li se na listi naći Marin Leovac iza kojeg nije impresivno proljeće i mogao bi ostati čak i bez inicijalnog poziva. Značajan broj utakmica preskočio je zbog ozljede, daleko je od svoje prave forme. Činjenica je da ga je Dalić dosad uvijek zvao, sad će se vidjeti hoće li ga prekrižiti, kao što se dogodilo kod skraćivanja popisa za SAD. Tada je izostavio i Ivana Santinija, još jednog koji je na rubu mjesta u reprezentaciji. (da)

HRVATSKIH 32: ŠIRI POPIS KANDIDATA ZA SVJETSKO PRVENSTVO

VRATARI:

Football Soccer - Croatia v Spain - EURO 2016 - Group D - Stade de Bordeaux, Bordeaux, France - 21/6/16
Croatia's Danijel Subasic celebrates their first goal
REUTERS/Michael Dalder
Livepic
REUTERS

DANIJEL SUBAŠIĆ (Monaco) vratar

Prvi golman hrvatske nogometne reprezentacije od 2014. godine i oproštaja Stipe Pletikose. Na prošlom SP-u bio je na klupi, ali kod Dalića ima ‘jedinicu’. Standardan u Monacu koji drži drugo mjesto francuskom prvenstvu.

LOVRE KALINIĆ (Gent)

Proglašen najboljim vratarem u belgijskoj ligi, standardno brani u Gentu, za njega se zanimaju i veći klubovi. U reprezentaciji duže vrijeme ima status drugog golmana, brani kad u vatrenom rosteru nema Danijela Subašića.

DOMINIK LIVAKOVIĆ (Dinamo)

Čuvar mreže Dinama bio je na pripremama već za prošli Euro, tada kao četvrta opcije jer osim Subašića i Kalinića bolje je kotirao i Vargić. U međuvremenu je postao standardan u Dinamu i konstantno je na popisu reprezentacije.

KARLO LETICA (Hajduk)

Vratarski hit HNL-a mogao bi biti četvrto ime na popisu među golmanima i čekati ukoliko se netko od trojice ozlijedi. U tom slučaju uskočio bi u kadar koji će putovati u Rusiju. Jedan od onih čije vrijeme tek dolazi, pogotovo kad je u pitanju reprezentacija.

---------------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 19:  Luka Modric (L) and Vedran Corluka of Croatia celebrate after the FIFA 2014 World Cup Qualifier play-off second leg match between Croatia and Iceland at Maksimir Stadium on November 19, 2013 in Zagreb, Croatia.  (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Alex Grimm/Getty Images

BRANIČI:

ŠIME VRSALJKO (Atletico)

On je prva opcija za desnog braniča, od odlaska Darija Srne. Iako se dogodi da uskoči i na lijevoj strani, tako je bilo i na Dalićevom debiju u Kijevu. Iza njega je solidna sezona, u Atleticu ne igra svaku utakmicu, ali igra dosta.

VEDRAN ĆORLUKA (Lokomotiv)

U reprezentaciji je od 2006. godine, jedan od senatora, godinama vođa obrane. Dugo je pauzirao zbog operacije Ahilove tetive, pa zatim s Lokomotivom osvojio naslov prvaka Rusije. Lakša ozljeda neće ga sigurno zaustaviti.

IVAN STRINIĆ (Sampdoria)

Otkad Zlatko Dalić poziva igrače u reprezentaciju on je prva opcija za lijevog braniča. U Sampdoriji je malo igrao, no slično je bilo i prije dvije godine, pa je bio standardan u udarnoj postavi na Euru.

JOSIP PIVARIĆ (Dynamo)

Kod Dalića ne kotira kao kod Čačića, međutim nije ga niti jednom izostavio. On je lijevi branič koji od svih Hrvata koji kandidiraju za tu poziciju ima najveću minutažu u klubu, jedini koji je stalno igrao.

TIN JEDVAJ (Bayer)

Njegove su igre ovog proljeća promjenljive, ali to manje čudi kad se zna da se vratio nakon duge stanke zbog ozljede. U nacionalnoj vrsti se još 2014. istaknuo u igri protiv Messija u Londonu.

BORNA SOSA (Dinamo)

Mladi igrač Dinama ima lakšu ozljedu, izbornik ga vidi kao igrača budućnosti, no Sosa je privukao pozornost, napravio transfer u Stuttgart i privukao dovoljno veliku pažnju da bi se mogao naći na širem popisu.

DEJAN LOVREN (Liverpool)

Odigrao najbolju sezonu u Liverpoolu s kojim ga čeka i finale Lige prvaka. Igrao na Svjetskom prvenstvu već u Brazilu, u međuvremenu napravio dodatan iskorak u karijeri, na planu igre i rejtinga.

DOMAGOJ VIDA (Bešiktaš)

Na prošlom Euru bio u prvih 11, kao i nedavno u Americi, no u Bešiktašu nije imao dobro proljeće pa je pitanje hoće li zadržati taj status. Međutim, da je igrač na kojeg se ozbiljno računa nije upitno...

ZORAN NIŽIĆ (Hajduk)

Kapetan Hajduka duže je već stalan na popisu nacionalne vrste, iako s malo minuta na terenu. Imao neke ozljede, ali ulazak u kadar za SP glavni mu je cilj. Izbornik ga sigurno ima u vidu.

MATEJ MITROVIĆ (Club Brugge)

Od Čačića redovno je pozivan, i Dalić na njega računa iako je imao problema s ozljedama, zato ga nije ni bilo u SAD-u. Iz Turske otišao u Belgiju da bi imao veće šanse izboriti mjesto u reprezentaciji.

DUJE ĆALETA-CAR (Salzburg)

Prvak Austrije, polufinalist Europske lige, traže ga mnogi klubovi. Bio je na pripremama već za protekli Euro pa ispao s liste. Više puta pozivan u reprezentaciju, ali nije debitirao za A vrstu.

BORNA BARIŠIĆ (Osijek)

Kapetan Osijeka pozivan je od Čačića, dosad nije od Dalića, no kao ponajbolji lijevi branič u HNL-u duže vrijeme, kuca na vrata nacionalne vrste. Barem što se tiče šireg popisa, na toj poziciji dosta je kandidata.

---------------------------------------------------------------------------------------

Nike

VEZNI IGRAČI:

LUKA MODRIĆ (Real Madrid)

Kapetan igra s Realom finale Lige prvaka i malo će kasniti na pripreme, ali na to je već navikao. U Kijevu ima jedinu priliku da se domogne trofeja na kraju ove sezone, što bi mu sigurno podignulo raspoloženje.

MATEO KOVAČIĆ (Real Madrid)

S Realom u finalu Lige prvaka, igrao je nešto, ali ne previše da bi ga iscrpila sezona. Iako je samo činjenica da dugo traje zamarajuća. Od njega se očekuje da u reprezentaciji ponudi više nego u Brazilu i Francuskoj.

FILIP BRADARIĆ (Rijeka)

Kapetan Rijeke duže vrijeme je stalno pozivan u reprezentaciju, osim Badelja jedini igra korektora veznog reda u klubu što mu je jedan od argumenata za status u nacionalnoj vrsti. Dobar u Americi.

MARIO PAŠALIĆ (Spartak)

Odigrao prosječnu sezonu u Spartaku, ima solidnu minutažu iako nije stalno bio u prvoj postavi. Rusija mu nije najbolje legla što se tiče klupskog nogometa, nada se da će se vratiti u nju s reprezentacijom.

MARKO ROG (Napoli)

U iščekivanju koliko će ga koštati dvije sezone s malo minutaže u Napoliju i hoće li promijeniti klub... U nacionalnu vrstu je stalno pozivan, ali ne bismo se kladili da će uskočiti u avion za SP.

IVAN RAKITIĆ (Barcelona)

S Barcelonom osvojio obje krune u Španjolskoj, dobio brojne komplimente, ima laganiji finiš sezone pa se već može pripremati za Svjetsko prvenstvo. O njemu će uvelike ovisiti domet Hrvatske.

MARCELO BROZOVIĆ (Inter)

Dosta očekuje od Mundijala, s Interom posrnuo od Sassuola na kraju sezone, no odigrao je dobro proljeće, pa čak niti u toj subotnjoj utakmici nije bio loš kao neki drugi suigrači iz njegove momčadi.

MILAN BADELJ (Fiorentina)

Kratko ga zaustavila ozljeda zadobivena u Americi, ali opet igra, kapetan je Fiorentine. U reprezentaciji uživa dobar status, i u Brazil je doletio naknadno i nije igrao, u Rusiji sigurno očekuje više od toga.

---------------------------------------------------------------------------------------

TURIN, ITALY - SEPTEMBER 20: Mario Mandzukic of Juventus FC celebrates after scoring a goal during the Serie A match between Juventus and ACF Fiorentina on September 20, 2017 in Turin, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Getty Images

NAPADAČI:

ANTE REBIĆ (Eintracht)

Oporavio se od ozljede, Kovač ga cijeni i mogao bi mu dati šansu u finalu Kupa protiv Bayerna. Dalić je jasno kazao da od njega puno očekuje.

MARIO MANDŽUKIĆ (Juventus)

Kroz cijelu karijeru bio je svestran napadač, takvim ga vidi i Dalić, a jedna od bitnijih stvari za reprezentaciju jest kakvog ćemo gledati u Rusiji.

IVAN PERIŠIĆ (Inter)

Na San Siru se u prepirci s navijačima oprostio od turbulentne sezone, a Hrvatskoj je potreban da na Mundijalu bude barem u izdanju kakvo je pokazao na EP.

ANDREJ KRAMARIĆ (Hoffenheim)

Sa 13 golova i 9 asista odigrao još jednu dobru sezonu. Kod njega je samo pitanje hoće li biti u prvih 11 ili prva opcija s klupe, i na kojoj poziciji.

IVAN SANTINI (Caen)

U Americi nije bio, ali autor je 11 golova za Caen u francuskom prvenstvu što nije malo. Teško da će u Rusiju, no dosad je redovito bivao na širem popisu.

DUJE ČOP (Standard)

Duže je standardno na popisu reprezentativaca, ali nikad se nije probio do kraja u prvi plan. Isti status ima i sada, držimo da će biti na široj listi.

NIKOLA KALINIĆ (Milan)

Na kraju sezone s puno poteškoća nema dvojbe da bi ga dobar nastup na SP. Izbornik mu je iskazao povjerenje kad ga je stavio s Peruom u prvu postavu.

MARKO PJACA (Schalke)

U Schalkeu nije igrao koliko je računao, međutim izbornik ga ima u planu i sigurno će se danas naći na popisu. U boljem je stanju bio prije dvije godine pred Euro.

Linker
19. travanj 2024 22:01