Srdjan Stevanovic/Getty Images
'MENI JE DALIĆ JAKO, JAKO POSEBAN'

IVAN RAKITIĆ ODUŠEVLJEN PROMJENOM U VATRENIMA, U VELIKOM RAZGOVORU ZA SN OTKRIVA: Napokon igram na pravoj poziciji u reprezentaciji!

Ako ne možemo proći skupinu, najbolje da se svi pokupimo, uzmemo pauzu i odmorimo se
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2018. 01:20

Ivan Rakitić pravi je profesionalac na terenu i izvan njega, tako i po pitanju odnosa s medijima. U Rovinju se mimo HNS-ovih miks zona odazvao na posebne intervjue za tri redakcije, tako i Sportske novosti. S Barcelonom je osvoji španjolsku ligu i Kup, no ljuti rival Real opet je slavio u Ligi prvaka.

Počeli smo s pitanjem bi li se mijenjao s njima…

Žao mi je Dejana

- I da i ne. Najviše bih volio da sam osvojio to što jesam, a da ujedno mogu uzeti i to što su oni, ali jasno da tako ne može biti uvijek. Ne bi naši trofeji bili bolji i veći da je Real ostao praznih ruku. Bitno je da smo odradili fantastičnu sezonu, preko 50 utakmica odigrali na izvanrednom nivou. Jako sam sretan i ponosan što sam dio te momčadi. Želimo i dalje ispisivati zajedničku povijest. Vidio sam da je to tek sedmi ili osmi put da je jedan klub stigao do duple krune u Španjolskoj. To nije jednostavno, no želimo još - odgovorio je ne izjasnivši se izravno.

- Na kraju krajeva, svaka titula ti je draga i hoćeš je. Da imamo prvenstvo i Ligu prvaka, volio bih i Kup. Ambicija je osvojiti uvijek sve, a ne zato što je Real to osvojio, tako na to gledamo u Barceloni. Budući da zadnjih sezona nismo mogli do Lige prvaka, u sljedećoj je ona prvi i glavni cilj. Naravno. Borit ćemo se i probati to napraviti.

March 23, 2018 - Miami Gardens, Florida, USA - Croatia midfielder Ivan Rakitic (7) in action during a FIFA World Cup 2018 preparation match between the Peru National Soccer Team and the Croatia National Soccer Team at the Hard Rock Stadium in Miami Gardens, Florida., Image: 366825755, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Sigurno sve koji pripadaju Barci, i igrački i navijački, malo peče što je Real učinio takav pothvat i triput zaredom postao prvak Europe.

- Njima svaka čast. To nije slučajno, zaslužili su i zaradili. Kapa im do poda. To što su napravili povijest je nogometa. Meni je drago da imam dva velika prijatelja koji su dio toga, s kojima se inače borim cijelu godinu za sve u ligi i Kupu. Ali kažem, ne zato što je na tom mjestu sada Real, naša želja je da mi budemo ti koji smo gore. To što se dogodilo s Romom i prije godinu dana s Juventusom, znamo da možemo ostaviti iza sebe i pripremiti se dobro za novu sezonu.

Luka Modrić se s četiri ‘krune’ prvaka Europe odlijepio od vas ostalih Hrvata koji pretežito imate jednu titulu. Osim Kovačića koji tri godine prati Luku.

- To nije slučajno. Ne samo on, i ja, i svi moji kolege, uvjeren sam, i svi u Hrvatskoj, sretni smo i ponosni na Luku. Neka ne stane na četiri. Ukoliko ne mogu ja, volim kad osvoje moje kolege. Isto tako sam jako tužan za Dejana, imao je priliku… Bitno je da nas Hrvata uvijek tu ima i da taj niz nikad ne stane.

Shvatili smo da sigurno ostajete u Barceloni.

- Imam još nekoliko godina ugovor, prije svega volio bih ostati. A ako predsjednik odluči da još jednom mogu obnoviti ugovor, još jednom bih ga rado obnovio. Mislim da sam, uz sav respekt prema svima, u najvećem klubu na svijetu. Želim i dalje biti dio toga, odigrao sam 55 utakmica ove sezone.

Je li vas iznenadila ostavka Zinedinea Zidanea?

- Kad sam na ručku čestitao Mateu Kovačiću, baš mi je priopćio tu vijest. Da budem iskren - iznenadio sam se. Zidaneu svaka čast na svemu što je postigao, isto tako i o toj odluci koja također govori puno o njemu. Što se tiče trenerske pozicije u Realu, vidjet ćemo što će se sada dogoditi. Zidanea treba razumjeti.

Screenshot: Instagram

Novi iskorak za sve

Zlatko Dalić vama osobno kao izbornik više znači nego prethodnik Ante Čačić. To je naš zaključak.

- To ćete vi odlučiti. Točno je da imam poseban odnos s Dalićem. On je bio pomoćni trener u mladoj reprezentaciji prije osam godina kad sam igrao u njoj, uz to imamo dosta zajedničkih prijatelja iz Splita. Meni je stvarno Dalić jako, jako poseban. No, prije svega zato što je veliki radnik, veliki taktičar te ima jasne i dobre ideje. Iznimno volim raditi s njim, sretan sam što je s nama. Drago mi je što je dobio tu priliku. Uvjeren sam da će nas maksimalno spremiti, da ćemo biti jači nego prije.

Dojam je da biste sigurno prije “poginuli” za Dalića nego Čačića.

- “Poginuo” bih samo za Hrvatsku. Bitno je da reprezentacija može rasti, da smo na dobrom putu, da je i Dalić sretan što je s nama. Vjerujemo u izbornika.

Jedna od stvari koje je i sam aktualni izbornik otkrio je da ste se žalili kako ste se kod prethodnika gubili na terenu. Hoće li Hrvatska u Rusiji biti taktički bolje pripremljena nego u Francuskoj?

- Tome se nadam. To je i moja želja, zato smo tu. Ne pripremamo se da budemo dio Svjetskog prvenstva i da s tim zadovoljimo ambicije. Idemo tamo da budemo ozbiljni, pobjeđivali ili gubili, moramo biti maksimalno spremni da u svakom trenutku znamo što radimo. Naravno, u nogometu se dogodi milijun stvari, ali najvažnije je da se vidi da smo prava reprezentacija, da znamo što želimo i moramo raditi. Kako je sve ovo krenulo, i budući da smo svi, reći ću, malo odrasliji, s više iskustva, očekujem da će svaki turnir biti bolji. Moramo poraditi da ovo svjetsko prvenstvo bude novi iskorak za nas i našu reprezentaciju.

Mnogi stručnjaci kažu kako upravo od vas očekuju da u Rusiji budete ključni igrač reprezentacije, u smislu da pružite više nego na ranijim turnirima. Jeste li si sami postavili zadaću da odigrate svoje najbolje veliko natjecanje s Hrvatskom?

- Pun sam samopouzdanja, odigrao sam najbolju sezonu, ne samo u Barceloni, nego općenito u karijeri. Jako sam sretan, dobro se osjećam, napokon mislim da sam našao pravu poziciju u reprezentaciji, istu koju igram u klubu. Moje želje su i iznad toga… Borit ću se, nadam se da ću moći pomoći kolegama najboljim igrom. Osjećam povjerenje suigrača i izbornika i to želim vratiti.

Očekujete li od nekog hrvatskog igrača da bude iznenađenje prvenstva?

- Imamo mladih kao što je Rebić, koji je eksplodirao u Eintrachtu, među najboljim je igračima u Bundesligi, sigurno ponajbolji u svojoj ekipi. Reprezentacija mu je šansa za novi uzlet u karijeri, da se dokaže na velikom natjecanju. Kao i svima ostalima mlađima.

Želja je ići do kraja

S kojim rezultatom Hrvatske biste bili zadovoljni? Kad se vratiti iz Rusije da kažete - to je to, napravili smo veliku stvar.

- Najvažnije je da na kraju reći možemo da samo dali sve od sebe, da smo bili maksimalno spremni, da ni u jednom trenutku nismo popustili u ritmu ni jedan posto. Ključno je da ne pričamo post festum - jao da smo ovo, da smo ono. A nogomet je takav kakav jest, možeš pobijediti kad igraš loše, a izgubiti kad igraš najbolju utakmicu u životu. Želja nam je, naravno, ići do kraja. Kao i svi, ne idemo na Svjetsko prvenstvo samo nastupiti. Sad se igra Roland Garros, niti jedan tenisač nije došao tamo da malo vidi Pariz, nego da proba. Svi znamo da je prvi favorit Nadal, ali idemo probati. Tako će i u Rusiji biti favoriti koji su klasika, a mi želimo biti iznenađenje. Plan nam je da 20 godina nakon naše velike generacije kažemo - tu smo i mi. Prije svega je bitno proći skupinu, pa se potom boriti u svakoj utakmici, te ići što dalje.

To želimo, a možemo li?

- Ako ne možemo, najbolje da se svi pokupimo i odemo na odmor. Barem ćemo se kvalitetno odmoriti. Tu smo da probamo, da zajedno napravimo tu pozitivnu atmosferu. Jer znamo svi, kad imaš atmosferu, nekad i kad je teško i igraš loše, izvučeš se. U jednom turniru može se dogoditi svašta. Tko bi očekivao da će na Euru prvak biti Portugal. Bili smo na korak da ih dobijemo, nismo, a njima svaka čast. Ne moramo razmišljati - eh, da smo u četvrtfinalu, polufinalu ili čak u finalu. Ne, nego pripremiti se dobro za Nigeriju, pa korak po korak. Uvjeren sam da smo jaki i da možemo to postići.

Linker
20. travanj 2024 07:28