REUTERS/Sergei Karpukhin
SIJEČANJ ĆE PRESUDITI

IVAN STRINIĆ ZA SN 'Ne zamaram se puno, nije mi problem niti završiti karijeru! A ima jedna stvar koju itekako zamjeram Milanu!'

Ivan Strinić u Splitu individualno trenira s Marinom Vlašićem, starijim bratom Nikole Vlašića i čeka novi angažman
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. listopad 2019. 12:11

Srebrni Vatreni iz Rusije kaže da “kopačke nije objesio o klin”, da još namjerava igrati. Za Milan je nastupio u nekoliko utakmica tijekom ljetnih priprema.

- Treniram, upravo se vraćam s treninga. Radimo i s loptom, i na fizičkom aspektu - javio nam se Strinić.

Kakvi su mu planovi, pitali smo ga.

- Čekam da se nešto otvori, jedino što mogu je da budem spreman, u kondiciji, a ostalo ne odlučujem ja, postoje ljudi koji se time zabavljaju. Ne zamaram se puno.

Kad ste raskinuli s Milanom, mnogi su mislili da ćete brzo potpisati na drugoj adresi. Kao slobodan igrač to možete svaki dan, nije nužno da bude prijelazni rok, no protekla su od tada dva mjeseca.

- I ja sam mislio da će se to odmah dogoditi, ali nije to baš tako lagano. U tom času, krajem kolovoza, već se zatvarao prijelazni rok, ekipe su se posložile, u takvoj situaciji malo je teže naći dobru opciju. Ne kažem da nije bilo ponuda, bilo ih je, međutim imam ambicije i kriterije. Ne bih išao svagdje. Ajmo reći da sam, neću kazati kriv, nego nisam htio pristati na neke ponude. Znam koliko mogu i koliko vrijedim, nisam se želio spuštati na nižu razinu.

SPAL je bio jako zainteresiran…

- Tako je, ma bilo je dosta klubova. Jednostavno je: kad ti menadžer ponudi hoćeš li tamo, razmisliš, vidiš kakvi su uvjeti, grad, život, sve zbrojiš i odgovoriš da ili ne. Tako je bilo situacija u kojima sam rekao “ne”. Možda bih to ponovio i danas.

Nije to vaš kraj karijere?

- Ma ne. Nisam objesio kopačke o klin, ali ako i to treba, nije ni to problem - nasmijao se Strinić i priznao:

- U Splitu sam, uživam s obitelji, ne nedostaje mi ništa. Treniram, održavam kondiciju koliko mogu. Nakon dosta dugo vremena vani, dobro dođe kad si malo doma.

Lijep je to život, ali kad odete u nogometnu mirovinu, mislite da ste prije toga mogli odigrati još koju sezonu.

- Eto, tako i ja to gledam. Ali što bude. Ne mogu odlučivati o nekim stvarima.

KANSAS CITY, MISSOURI - JULY 23: Fiete Arp of FC Bayern Muenchen battles for the ball with Ivan Strinic of Milan during the 2019 International Champions Cup match between FC Bayern and AC Milan at Children`s Mercy Park Stadium on July 23, 2019 in Kansas City, Missouri. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Je li raskid s Milanom bio dobar potez?

- Nisam se vidio tamo. Oni mene nisu vidjeli u prvom planu i zato mislim da je najbolje ovako. Što ću u Milanu? Trenirati, a ne igrati? Pa to mogu i u Splitu. Bolje je trenirati doma nego tamo. Odradio sam dobro pripreme, sve je bilo u redu, nemam si što prigovoriti. To je pitanje klupske politike. Doveli su Hernandeza iz Reala Madrida, njega su vidjeli u prvom planu. I što da kažem, OK, život ide dalje. Čekam angažman u drugoj ekipi, ako mislim još igrati. A mislim. Dogodile su se takve okolnosti da godinu dana nisam igrao. Milan kao klub nije me ni vidio kako igram, nisu ni mogli prosuditi jesam li za Milan ili nisam. Sve se to rasplelo na krivi način. Da su mi dali deset utakmice i onda rekli “loše si igrao, nije to ono što trebamo, ajde ća”, ništa ne bih rekao. Međutim, ja nisam odigrao nijedan susret za bodove, da bi netko bio u prilici procijeniti koliko vrijedim.

Zamjerate Milanu?

- Zamjeram. Naravno da zamjeram upravo zato što nisam odigrao nijednu ligašku utakmicu. Žao mi je što nisam dobio šansu pokazati koliko mogu. Nije stvar u zamjeranju, nego u tome da svaki igrač želi potvrditi zbog čega je došao. Ako ne dobiješ šansu, a ideš ća, to je malo glupo. Taman se radilo o mladiću od 20 godina, a kamoli kad imaš preko trideset i nešto iza sebe. Ja bih sam rekao, “nakon deset utakmica, ako ne ide - loše sam igrao, potjerajte me”. Milan luta u svemu, nije stabilan u zadnje vrijeme. I kroz to se može vidjeti.

Iznenadilo me kako je Dinamo pregazio Atalantu

Godinama ste u talijanskom nogometu, prije u ukrajinskom, sigurno niste očekivali tako dobar Dinamo, pogotovo da će dobiti Atalantu 4:0.

- Nisam. Mislio sam da će Dinamo teško s Atalantom, a ispalo je da je dominirao. Iznenadilo me kako ih je pregazio, a dalje je sve otvoreno. Dinamo ima šanse u skupini, ali i zahtjevan posao.

Jeste li išli na Hajduk?

- Na jednu-dvije utakmice. Dobro stoji na tablici, no nedostaje kontinuitet. To je mlada ekipa, međutim blizu su Dinamu na tablici i nema se što reći. Nadam se da će tako nastaviti, da će se i dizati, biti sve bolji. Trener Burić je kasnije došao, nije bio na pripremama, imaju prostora za napredak.

Evidentno je da opet ima lošu sezonu.

- Žao mi je jer takav klub, s toliko titula, s takvom veličinom, mora biti bolji.

Vama su 32 godine, problem je nastao kad ste bili prisiljeni na mirovanje u kolovozu 2018. zbog sumnje u bolest srca, kasnije se pokazalo da nema nikakvih problema. Od tada niste odigrali službenu utakmicu. Imate li možda kakav strah od maksimalnih napora?

- Nemam. Idem punim intenzitetom. Nije tu bilo ničega ni prije, nego doktor je u Milanu nešto sumnjao, međutim ispostavilo se da je sve u redu. To je bila kriva dijagnoza, pa kako ću onda imati strah? Što se tiče te hipertrofije, tko god se i malo razumije u to kaže da ona ili jest bolest ili nije. Ako se vidjelo da nije, da je to nastalo od sporta, nema straha. Uostalom, prošao sam pripreme, odigrao 3-4 utakmice, što je fizički teže nego tijekom prvenstva. Što se toga tiče, nema bojazni.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Ivan Strinic of Croatia greets Zlatko Dalic, Head coach of Croatia as Ivan Strinic is substituted off during the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

Jeste li si dali neki rok dotad ćete trenirati i čekati?

- Nema roka. Otvorit će se sigurno nešto na zimu, samo je pitanje što. Hoću li morati uzeti bilo što ili ono što želim.

Pikirate na klub koji se bori za trofeje?

- Tako je, da ima ambicije. Važno mi je da je dobra liga, zbog obitelji. Ne bih htio živjeti bilo gdje. Djeca idu u školu, moraš paziti i na njih, ne samo na sebe. Ne bih išao negdje na selo.

Ima što na vidiku?

Rovinj, 310518.
Priprema Hrvatske nogometne reprezentacije u Rovinju na stadionu Valbruna. Marko Pjaca i Ivan Strinic s novinarima u mix zoni.
Na fotografiji: Ivan Strinic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

- Ništa još konkretno.

Reprezentacija ponovno u zadnjem kolu kvalifikacija rješava plasman.

- Ništa novoga u nas. Lijepo je bilo u Splitu, bio sam na utakmici. Vjerujem da će tako biti i u Rijeci, da će se napraviti dobra atmosfera i da ćemo pobijediti. Ne bojim se. Dosta dobro poznajem ekipu, najbolji su kad je najvažnije.

Dosta se toga promijenilo. Nema Lovrena i Vide pa će kompletna obrana i vratar biti novi u odnosu na finale Svjetskog prvenstva. U Moskvu je postava bila Subašić i ispred njega Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, a na Rujevici će biti Livaković - Jedvaj, Mitrović, Ćaleta-Car (Perić), Barišić.

- Dolaze mlađi, bolji, brži, tko god je u reprezentaciji sigurno je zaslužno i opravdat će povjerenje izbornika. Ne treba biti straha za to, imamo zamjene i nova imena.

Sviđa li vam se među mladima netko specijalno? Ne mora biti iz obrane, može i napadač?

- Nikola Vlašić. Odskočio je malo u ovih nekoliko utakmica.

Gdje su mu krajnji dometi?

- Teško je reći kako će mu se razviti karijera. Ima talenta i moć za velike stvari. Već je na visokom nivou, a ima sve preduvjete da bude vrhunski.

Linker
20. travanj 2024 12:12