REUTERS/Carlos Barria
ZRAČI OPTIMIZMOM

IVAN STRINIĆ ZA SN ODGOVORIO NA PITANJE KOJE ZANIMA SVE NAVIJAČE VATRENIH Otkrio kada se vraća i kada će biti na raspolaganju izborniku Zlatku Daliću

IVAN STRINIĆ Nakon što su mu kardiolozi u kolovozu zabranili bavljenje nogometom hrvatski reprezentativac se odmara, ali je optimist oko budućnosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. listopad 2018. 17:21

Na popisu izbornika Zlatka Dalića za Englesku od bitnih aktera ruskog srebra nema samo igrača koji su se oprostili i - Ivana Strinića. Branič Milana na prisilnoj je stanci u Splitu. Kardiolozi su kazali “stop“ u kolovozu kad je prekinuo treninge s Milanom. Tada je bio optimističan da je to samo prolazan problem, a jednako govori i danas.

- Odmaram se, za mjesec do mjesec i pol dana očekujem da mi profesor Domenico Corrado u Padovi kaže smijem li se vratiti treninzima. Želim da bude tako i vjerujem da će biti. No, liječnici jedini mogu odgovoriti na to pitanje - rekao nam je Strinić, čiji su izostanak iz reprezentacije mnogi primijetili u Elcheu. Jednako ga prati cijelu karijeru, razni će mu kritičari pronaći poneku zamjerku, ali tek kad ga nema vidi se koliko vrijedi.

U međuvremenu je napravio još jedan pregled u Belgiji, no Corrado je taj koji mora potpisati da se Strinić vraća na teren. Nakon brojnih smrti, pri čemu je Astorijeva posebno odjeknula, doktori su oprezniji nego ikad.

- Ne uzimam nikakve lijekove, ne prolazim nikakve terapije, jednostavno, procjena je da mi treba još odmora da bi se napravile nove snimke i konstatiralo stanje. Tada će mi kazati jesu li se stekli uvjeti da se vratim nogometu. Imam to sportsko srce i sad je pitanje je li sportsko srce rezultat bavljenja sportom ili posljedica bolesti. Mislim da nema nikakve bolesti, da je to od sporta. Bit će sve u redu, no ne mogu na teren dok ne dobijem odobrenje.

Krene li sredinom studenoga, bit će jako dobro, jer što stanka bude duža, treba više vremena za povratak fizičke spreme i forme.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Ivan Strinic of Croatia stands dejected during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

- Mogu i sada raditi neke aktivnosti, pomalo početi trenirati, ali ništa ozbiljno. Barem mi je tako doktor preporučio. Kako se osjećam ja bih već mogao normalno trenirati. To je samo stvar procjene.

I on misli da su liječnici trenutačno posebno zabrinuti, da bi možda već dobio zeleno svjetlo kad ne bi bilo toliko smrti sportaša.

- Vjerojatno. No, ne bih ulazio u to. Držim se preporuke. Bolje tako, da budem sto posto siguran u to što smo radili. Ovako je 99 posto da je dobro, ali volio bih otkloniti i taj jedan posto i zato ću se strpjeti još tih mjesec ili mjesec i pol. I riješiti stvar.

Uvjereni ste da ćete opet biti akter u vrhunskom nogometu?

- Ja sam siguran sto posto, ali doktori nisu još do kraja sigurni. Tek kad oni budu jednako sigurni kao ja, vratit ću se nogometu i starim navikama.

Zove vas izbornik Dalić?

- Čujemo se, kako ne. Stalno smo u kontaktu. Zna situaciju.

U nacionalnoj vrsti, bude li po pozitivnom scenariju, moći će na vas računati na proljeće, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

- Do ožujka 2019. , kad startaju kvalifikacije, definitivno će moći računati na mene. Hoće li me zvati, to je na njemu. Najvažnije mi je da budem zdrav. To mi je na prvom mjestu. Doktori imaju odgovornost i logično je s njihove strane da žele otkloniti svaku sumnju. Svjestan sam da je to dobro za moje zdravlje, i ne samo zdravlje, nego i život. Kad znamo što se sve događa. Jasno mi je da mi doktor neće dati na teren ni ako mu za jedan posto nešto ne odgovara. I bolje je tako.

Linker
24. travanj 2024 22:44