Foto: Damir Krajac / CROPIX
ČLAN 'VATRENOG KLUBA 100'

IVICA OLIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU 'Došlo je opuštanja, ne samo kod igrača već kod cijelog stručnog stožera na čelu s Antom Čačićem'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2017. 21:00

Ivica Olić jedan je od hrvatskih nogometnih senatora. S njim o nogometu možete razgovarati danima. Trenutačno živi mirnim životom u Hamburgu, sinove svakodnevno vozi ne treninge u jedan mali lokalni klub, povremeno svrati do Zagreba, a upravo je u procesu stjecanja trenerske A licence na Nogometnoj akademiji HNS-a. Da, i trenira... Gotovo svakodnevno. Uz napomenu:

- Sada treniram kad hoću i što hoću, haha... Najviše igram tenis, ali ima tu i ostalih sportova. Još sam u formi - kaže Olić.

Pa tko bi uopće mogao posumnjati da nije u formi, zar ne? Sa starim prijateljem koji se uvijek javi i pozove na druženje kad stigne u Zagreb, logično, porazgovarao sam o Vatrenima, o svemu što se događalo u posljednje vrijeme.

- Evidentno je bilo da smo upali u krizu, zaista nam je bilo upitno to drugo mjesto. Ne samo to, bili bismo najlošiji drugi, igrala nam je samo pobjeda u Ukrajini. Ta je kriza počela već nakon utakmice s Islandom. Jest, izgubili smo u zadnjoj minuti, ali već se tada vidjelo da padamo, poniremo. Nakon pet utakmica imali smo 13 bodova, a onda je došlo do onog našeg klasičnog opuštanja. Ali ne samo kod igrača već kod cijelog stručnog stožera na čelu s Antom Čačićem.

Rijeka, 161007.
Prijateljska nogometna utakmica Reprezentacije Hrvatske i Slovacke na stadionu Kantrida. Ivica Olic slavi nakon pogotka.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / Cropix / CROPIX
Ivica Olić

Strašna varka

Kaže Olić da se mislilo da će pobjede doći same od sebe, da smo se već plasirali u Rusiju...

- Zapravo, bila je to strašna varka, velik propust, jer tek su nam tada slijedile utakmice koje su nam mogle stvarati probleme i koje su ih i stvorile. Jer slijedile su nam utakmice s Islandom, Turskom i Ukrajinom u gostima! Taj je drugi dio kvalifikacija, zapravo, bio odlučujuć, a tu nismo bili maksimalni, uvukla se nervoza među igrače, nesigurnost kod izbornika. Jer ono što je bilo dobro više nije bilo dobro, počela su se postavljati pitanja treba li igrati ovaj ili onaj, stvarao se pritisak. Ne možeš onda izvući čarobni štapić i kazati “e, sad ćemo igrati dobro”. U ključnim utakmicama, s Islandom i Turskom, nismo imali igru! Da, u Turskoj smo bili dominantni, ali vidjeli ste kako je Island “puknuo” Tursku s glatkih 3:0? Normalno je da smo imali šanse protiv Turaka jer to nije reprezentacija koja može igrati na toliko visokoj razni da protiv njih ne možeš stvoriti prilike za pogodak. Ta zadnjih pet godina imaju problema s obranom i atmosferom oko reprezentacije!

Ozljede nisu alibi

Što je posebno upadalo u oči ulaskom u krizu?

- Bilo je vidljivo da više ne dolazimo u šanse, da ne zabijamo golove. Da, bilo je problema s ozljedama, ali to nije mogao biti alibi, s obzirom na kadar igrača koji imamo to ne može biti opravdanje. Nakon poraza od Turske bili smo nokautirani! U takvoj lošoj atmosferi i lošem stanju momčadi stigla je ta Finska. Nikako, baš nikako u toj utakmici nismo smjeli izgubiti ta dva boda! Budimo realni, ta reprezentacija dolazi iz donjeg dijela europskog nogometa. Na Rujevici se vidjela prava slika reprezentacije, bio je to zoran dokaz toga u kako smo lošem stanju bili. Priznajem, jako sam se zabrinuo prije utakmice u Kijevu, između ostalog i zbog smjene Ante Čačića. Teško je u 48 sati puno toga promijeniti, psihički pripremiti momčad za takvu utakmicu. Bojao sam se da nećemo uspjeti kad sam vidio prvo poluvrijeme, kad su Ukrajinci stvarali šanse.

Onda se, po Oliću, dogodio velik preokret.

- To je drugo poluvrijeme bilo odlično, kao da smo sve te muke i nedaće ostavili iza sebe. Izgleda da su momci u svlačionici ostavili sav teret, sve breme, svu negativu, došla je do izražaja sva naša kreativnost. Luka, Raketa i društvu sve su konce utakmice uzeli u svoje ruke. Prvi je Kramarićev gol bio ključan, on nas je digao, Ukrajina nakon toga više nije imala šanse. Za razliku od ogleda s Finskom, gdje smo se nakon gola povukli, dogodilo se suprotno.

Veli da je jako iznenađen onime što je vidio u tom drugom dijelu kijevskog obračuna.

- Bio sam zaista ugodno iznenađen kako je izbornik Zlatko Dalić uspio tako dobro reagirati i stvoriti dobru igru. Bila je to vrhunska igra, na toj igri treba graditi optimizam za dodatne kvalifikacije.

Kojeg biste protivnika vi zaželjeli Hrvatskoj u sutrašnjem ždrijebu?

- Ako budemo igrali kao u drugom poluvremenu u Kijevu, uopće nije bitno koga izvučemo, idemo dalje. Ipak, želio bih izbjeći Švedsku. Jer bez obzira na to što Nizozemska nije kao prije, ipak su u skupini bili ispred njih. To je za respekt. No velim, u dvije utakmice, jednostavno, moramo biti bolji od svih ovih mogućih suparnika i otići na Svjetsko prvenstvo jer ondje apsolutno pripadamo. Zapravo, već smo morali biti u Rusiji, ovo se nije smjelo dogoditi!

Rezultat te prokazuje

Vi ste dugo igrali za reprezentaciju, odigrali ste 104 utakmice za Vatrene. Što biste kazali, kolika je u svemu uloga izbornika, a kolika igrača? Je li samo Čačić bio problem ili ipak sve te naše zvijezde također snose odgovornost za situaciju u kojoj smo se našli?

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

- Napravit ću usporedbu s Bayernom. Hrvatska je u ovoj skupini u kojoj smo igrali bila kao Bayern u Bundesligi, dakle daleko najveći favorit. Bayern je za trenera imao Ancelottija, zar su njegove kvalitete upitne? Međutim, bio ti trener s velikim ili malim imenom, rezultat je taj koji te prokazuje, koji te drži ili te šalje u povijest. Ne može se promijeniti momčad, ali može se promijeniti trenera. Ili izbornika. Zato, kad krene loše, mora se reagirati. Moraš reakcijom doći do pozitivnog efekta. U slučaju Vatrenih to se pokazalo dobrim, Čačićeva smjena bila je dobar potez jer je Hrvatska u ključnoj utakmici bila dobra i došla je do trijumfa. Naravno da izbornik Dalić nije mogao mnogo napraviti u 48 sati, ali to je kratko vrijeme, to sam pročitao, proveo razgovarajući s igračima i momci su shvatili njegove zamisli. To se pokazalo dobitnom kombinacijom. Jasno, nije te zamisli mogao pokazati na treninzima jer nije bilo vremena, ali očito je uspio i kroz priču. Opet se vraćamo na ono da si dobar kad imaš rezultat, kad nemaš, nisi. Znate, u svojoj dugoj karijeri, kad bih god pobijedio, rekao bih “ovo je bilo dobro, trener i mi smo odlično odradili posao”. Kad bismo pak izgubili, onda bih našao stotinu grešaka... A radilo se ponekad o jednom pogotku na ovoj ili onoj strani. Uglavnom, smjena izbornika očito je donijela novu dimenziju u Vatrene, novu ideju koja se pokazala pobjedničkom.

Kako vidite novog izbornika?

- E, sad; u ovim dodatnim kvalifikacijama, na novom okupljanju, vidjet će se dosta toga. Sad će se igrači i izbornik bolje upoznati, Dalić će sad imati priliku još bolje predočiti svoje zamisli, svoju viziju. Duboko sam uvjeren da će Dalić u tome uspjeti! Zlatko Dalić odvest će Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo!

REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS
Zlatko Dalić - izbornik Vatrenih

On je uspio, mnogi nisu

Koliko vi poznajete Zlatka Dalića?

- Nekoliko smo se puta u telefonski čuli kad je radio u Emiratima, postojala je neka mogućnost da odem igrati tamo. Međutim, nešto o njemu moram kazati. Svake sam godine s Bayernom i HSV-om odlazio na pripreme i prijateljske utakmice u Dubai. Kad sam god bio tamo, svi su iznimno pozitivno govorili o Daliću. On je u Emiratima ostavio sjajan dojam. Dalić je ostavio velik biljeg na tamošnji nogomet, na kraju krajeva, igrati finale Azijske lige prvaka nije mala stvar. Bilo je ondje velikih trenera, velikih imena koja nisu uspjela, a on jest! Dalić se za sve izborio sam, ima iskustva, ima znanja koje je potrebno Vatrenima - zaključio je Olić.

Linker
21. travanj 2024 22:17