REUTERS/Aziz Karimov
EKSKLUZIVNO ZA SN

IVICA OLIĆ OTVORENO PROGOVORIO O POVRATKU RAKITIĆA, A U DRUGOG VATRENOG U KOJEG SE VJEČNO SUMNJA ON VJERUJE BESKRAJNO 'Izgleda fantastično...'

IVICA OLIĆ ZA SN Pomoćnik izbornika Zlatka Dalića uoči listopadskih akcija hrvatske izabrane selekcije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. rujan 2019. 10:48

Ivica Olić u subotu je bio na Allianz Areni, gledao Ivana Perišića u pobjedi Bayerna nad Kölnom, pa se vratio u Hamburg gdje živi s obitelji.

- Svaki put kad igra, rezultat je asistencija ili gol. Baš držim pred sobom statistiku, za Bayern ima četiri utakmice, zabio je dva pogotka i dodao dva dodavanja za gol. To je fantastičan ulazak u sezonu - sretan je Olić što ga može pohvaliti.

Perišić je bio pun pogodak Bavaraca.

- Sjećate se da smo upravo mi preko stranica SN to isprovocirali, kad smo još u srpnju istaknuli da bi to bila idealna kombinacija - ističe Olić, uz smiješak.

Perišićev pogodak

Niko Kovač odigrao je ključnu ulogu.

- Niko ga cijeni. Kad je otpao Sane zbog ozljede, koji je bio njihov prvi “pick”, klub je odlučio, s obzirom na to da ga Niko jako dobro zna, da mu dovedu Ivana. U tom času bio je na tržištu i zapravo optimalno pojačanje za Bayern s obzirom na to da igra poziciju za koju su tražili rješenje, ima iskustvo, sve što smo konstatirali istog časa kad je Antonio Conte otvorio vrata da će ga pustiti iz Intera. Na početku je za njega bio teret što je stigao on, a ne Sane. Ipak je Sane njemački reprezentativac, svi su ga htjeli, a pojavio se Perišić. Isprva su novinari, pak čak i dio navijača, bili skeptični. Međutim, to je za njega bilo najbolje što mu se moglo dogoditi, savršena startna pozicija. Nije bilo velikih očekivanja, mogao je u miru igrati kako zna, a Ivan je to sjajno napravio. Sad sam u subotu vidio koliko su ga već zavoljeli, a suigrači ga cijene svjesni da može i lijevo i desno, i glavom, sve je super ispalo. Sjajno je za njega što je došao u pravi klub i sustav igre koji mu definitivno odgovara.

Soccer Football - Champions League - Group B - Bayern Munich v Crvena Zvezda - Allianz Arena, Munich, Germany - September 18, 2019  Bayern Munich's Kingsley Coman celebrates scoring their first goal with Robert Lewandowski, Ivan Perisic and Philippe Coutinho   REUTERS/Michael Dalder
REUTERS/Michael Dalder

Navijači su htjeli ime koje jače zvuči, a zapravo igrača kakav je Perišić.

- Upravo tako. Budući da je duže vrijeme bio u Italiji, u Njemačkoj ga nisu znali tako dobro kao mi u Hrvatskoj ili kao Niko Kovač koji je gledao reprezentaciju, i svjestan je koliko Perišić može i što nam znači. Kad se ukazala prilika, to je bio izvrstan odabir i za Bayern i za Ivana. Nadam se da će odigrati još puno odličnih utakmica.

Pomoćnika izbornika Zlatka Dalića zvali smo povodom popisa igrača za dvoboje s Mađarskom i Walesom, koji je istovjetan objavljenom mjesec dana ranije. Kopirana 23 imena, neke su preinake jedino na pretpozivima.

- Gotovo svi igrači su sada na još višem nivou, sve kvalitetnije ulaze u sezonu. Apsolutno vjerujemo čitavom kadru kojeg imamo. S nama će biti najbolji. Nadam se da se u ova dva tjedna neće dogoditi neka ozljeda, da ćemo moći na sve računati.

Ivan Rakitić ovaj put definitivno dolazi. Otkazi su prošlost. Bude li zdrav, dakako.

- Ne raduju me Barcelonini rezultati, ali Rakitiću u tome nije bilo lako. Puno se govorilo o njegovu mogućem odlasku, sve do kraja prijelaznog roka. To je za Ivana bilo turbulentno vrijeme. Vidim da je to jedan od najlošijih startova Barce u 21. stoljeću. Sigurno nije do Ivana, tek je kod Granade prvi put bio u startnoj postavi. Ekipa je očito u padu, bit će sve više pritiska na trenera, naravno i na igrače, da se što prije vrate na nivo na kojem svi Barcelonu očekuju i žele vidjeti. Drago mi je što će Ivan ponovno biti s nama, da će opet igrati. Što se njega tiče, nikad nije to ni bilo upitno. Kroz medije su se više provlačile neke priče, nego što su se gledali njegovi stvarno razlozi otkaza. Najvažnije je da je spreman, da dolazi, a sve ostalo je sada manje-više nebitno. S obzirom da je to prošlost.

Action Images via Reuters/Carl Recine
Action Images via Reuters

Dakle, Rakitić se vraća u ekipu u dobroj atmosferi?

- Tako je. Momčad je na dobrom putu da ostvari cilj. Pred nama su dvije jako važne utakmice, rekao bih najbitnije. Siguran sam da u ta dva susreta u listopadu možemo riješiti pitanje plasmana na Euro. Koncentracija mora biti “ful”, mobilizacija golema. Svaki nam je igrač potreban, fenomenalno je što su sada svi u optimalnoj ili u najmanju ruku u dobroj formi.

Zgusnut raspored

Kakav je dojam kad bacite pogled na Slovačku i Azerbajdžan? Hodali smo po zraku nakon Trnave…

- Prije puta u Slovačku došli smo do zaključka da bismo bili jako zadovoljni s četiri boda. Međutim, nakon one rapsodije u Trnavi, gdje smo im očitali lekciju, i bili su sretni što su primili četiri gola, a ne više, naravno da smo računali na svih šest. No, taj raspored da se igra svaka tri dana malo je pretjerano zgusnut.

Protiv nogometaša, a u interesu marketinga i klubova, da bi im se što prije vratili. Nekad je razmak između susreta bio četiri dana. Godinama se igralo subota - srijeda.

- To je problem. Kad gledate nastupe igrača za reprezentaciju, u njima nema kalkuliranja. Te se utakmice igraju sa 120 posto. Igrači žele, nabrijani su… Čak i kad uvjerljivo vode kao u Slovačkoj teško je bilo očekivati da će se malo čuvati, početi štedjeti snagu. I vidjeli smo, već na sljedećoj utakmici nismo ni približno imali takvu svježinu i bili na razini kao u Slovačkoj. Ni generalno trkački, a pogotovo u sprinterskom segmentu koji je protiv takvih reprezentacija ključan. Bitno je da budeš hitriji od rivala. Iako je točno da su i oni prije toga imali tešku utakmicu. No, mi smo u drugom poluvremenu baš pali, nismo mogli pratiti tempo. Treba uzeti u obzir i nepredviđene okolnosti, sve što se zbivalo prije susreta jer jako se puno igrača žalimo na želučane tegobe. Kad podvučem crtu, ja sam ipak zadovoljan. Ostala su na tri nastupa, dva doma, svakako bismo ta dva ogleda morali dobiti. Nema kalkulacija, sada je najvažnija Mađarska i sav fokus usmjerit ćemo na Split.

Želimo vizu za ždrijeb u Bukureštu u listopadu.

- Tako je.

Poljud će biti pun.

- Prepun. Po informacijama kakva je potražnja za ulaznice bit će fantastično. Nakon toliko godina eto nas na Poljudu. Vratit ćemo Mađarskoj za poraz u Budimpešti. Poznavajući igrače, bit će u najmanju ruku na istoj razini kao u Slovačkoj, a onda, ne Mađarskoj, nego ni puno kvalitetnijim reprezentacija ne može biti ugodno.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Revanš je dodatni motiv. Igrači su zapamtili Groupama Arenu.

- Siguran sam da želja neće biti upitna ni nova tri boda koja će nam biti dodatni impuls na putu prema Euru.

S Mađarima se igra u četvrtak 10. listopada, s Walesom u nedjelju 13. listopada, razmišljate li da ovaj put za drugi dvoboj redizajnirate sastav, stavite neke koji se nisu potrošili tri dana ranije?

- I mi smo iz ovoga nešto naučili. Razgovarali smo, analizirali, a s obzirom na mogućnosti kadra kojeg sada imamo, dva tjedna prije okupljanja, da nam je većina igrača zdrava i da dolazi, na raspolaganju će nam biti 3-4 opcije više. Pred nama su dvije teže utakmice nego u rujnu jer oba su suparnika više razine no što je bio Azerbajdžan, svaki igrač kojeg imamo u rosteru je bogatstvo. Nije lako odigrati dvaput u tako kratkom vremenu.

Jedino Dejan Lovren ne kotira dobro u Liverpoolu, ostali svi su u natjecateljskom tonusu, pojedini i u vrlo visokoj formi.

- Dejan fantastično izgleda, izvrsno je fizički pripremljen, drži do sebe, ima bogato iskustvo. Vidi se da je još željan, u top stanju je što se tiče glave, on će biti dobar, s njime nećemo biti problema. Dođe prije treninga, odradi svoj dio, to mi je drago vidjeti...

Dodatna vrijednost

U tek nešto više od godinu dana, koliko smo odmaknuli od Svjetskog prvenstva, već se profiliralo niz novih asova, od Livakovića, koji je u Rusiji bio treći vratar, do Vlašića, Brekala, Petkovića, nameće se i Oršić.

- Kod nas je godinama bilo tako. Na leđima tih novih momka je sada određeni teret. Kao što sam i ja na početku igranja za reprezentaciju imao u glavi generaciju iz 1998. godine. Nakon toga sve što radiš nije bilo bitno, dok ne učiniš nešto čime ćeš pokazati da si i ti na toj razini. Zato im sada nije jednostavno. Raduje me da uvijek nađemo dva-tri nova. Već smo i Petkovića, i Brekala, i Vlašića instalirali. Ne samo da su pozvani, nego su dio prve ekipe, fantastično su se adaptirali. Naravno da im treba još vremena, pomoći i iskustva, no puno im je značilo što su došli u reprezentaciju koja ima ozbiljan nivo, a dečki koji su unutra značajno su im pomogli. Izbornik mi je uvijek govorio koliko je bitno da imamo nove koji mogu donijeti dodatnu vrijednost, zato smo i isprobavali više igrača i opcija, kako bismo došli do pravih na koje možemo računati - zaključio je Ivica Olić.

Linker
26. travanj 2024 13:17